Kuda plovi karlovačka jahta? Nigde, ali zato troši novac

Brod Opštine Sremski Karlovci, kupljen u okviru projekta IPA fonda, za tri godine koštao je opštinu više od dva miliona dinara, a da za to vreme nije doneo ni dinar prihoda.
Kuda plovi karlovačka jahta? Nigde, ali zato troši novac
Foto: 021.rs

Prema ugovorima i fakturama koje je 021.rs dobio od Opštine Sremski Karlovci putem zahteva za pristup informaciji od javnog značaja, od 1. juna 2020. godine kada je svečano predstavljen, brod je koštao Karlovčane više od dva miliona dinara.

Samo popravke jahte koja je dva puta zaplovila Dunavom koštale su 775.200 dinara. 

Već u decembru 2021. godine rađeni su servisi motora, motornog računara i nosača. Tada su menjane i elektroinstalacije, a moralo je da se krpi i farba korito broda
 
Da bi se te popravke obavile, jahta je prvo morala da se izvuče iz Dunava i transportuje, što je plaćeno skoro 220.000 dinara. 
 
Dalje održavanje plovila plaćeno je 100.000 dinara, dok je zimovnik plaćen 96.600 dinara. Usluge priveza broda opštinu su koštale 50.000. 
 
Budući da je plovilo nabavljeno prevashodno za predviđene vinske ture, 021.rs je pitao Opštinu i koliko je, za ove skoro tri godine od predstavljanja, tura obavljeno.
 
Iz Opštine za 021.rs navode da su održane samo dve promotivne ture.
 
"Ostale ture nisu mogle da se održe zbog kovid mera u 2020. godini. Što se tiče 2021. godine, jednim delom su važile kovid mere, dok je u drugom delu plovilo bilo na servisu. Tokom 2022. godine, planirano je da se sa turama krene u junu mesecu, ali zbog niskog vodostaja, porinuće nije moglo da se izvede", objašnjavaju u odgovoru iz opštinske uprave.
 
Takođe dodaju da prihoda od vinskih tura nije bilo.
 
Ova jahta nabavljena je i finansirana preko IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Za nju je Opština Sremski Karlovci dobila bespovratna sredstva u iznosu od 129.000 evra, a sama izgradnja broda koštala je 78.800 evra. Cilj projekta je promocija fruškogorskog vinogradarskog regiona, kao i podizanje svesti o vinima u regionu.
 
Prilikom predstavljanja jahte 2020. godine rečeno je da bi brod trebalo da plovi u turama od sedam do devet dana. 
 
Predstavnici opštine za 021.rs tada su rekli da je projekat isplativ, iako nije rađena analiza isplativosti posedovanja i korišćenja ovakvog plovila. To su opravdali činjenicom da su sredstva za jahtu obezbeđena preko IPA fonda, te da su troškovi pokriveni "na duže vreme". Među troškovima koji se navode su osiguranje, gorivo i posada. Popravke nisu navedene. 
 
U samom dokumentu Partnerskog sporazuma o projektu navedeno je da projekat neće prihodovati, iako su predstavnici opštine naveli da će se jahta koristiti u privredno-komercijalne svrhe. 
Inače, kako je 021.rs pisao, ova jahta godinu dana nakon predstavljanja stajala je napuštena na obali Dunava, prepuštena vodostaju i vremenskim uslovima, jer opština pristan koji se planira već godinama nije izgradila. 
 
Stručnjaci iz lađarske profesije tada su, nakon što su dobili fotografije jahte, ocenili da je prepuštena sama sebi, da se ne održava redovno i da je "u pogrešnim rukama". 
 
Izgradnja međunarodnog turističkog pristana u kojem se u Sremskim Karlovcima priča od 2015. godine, kada je za to Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelilo opštini 23 miliona dinara, na mrtvoj je tački već tri godine.
 
Problem je bio, između ostalog, u izgradnji železnice zbog koje je stavljen van snage Plan detaljne regulacije koji definiše ovaj deo priobalja. Takođe, utvrđeno je da predviđena suma nije dovoljna, jer je nakon geomehaničkih ispitivanja utvrđeno da je zbog specifičnosti karlovačke obale neophodno više novca. U međuvremenu su sagrađeni ponton, pristupna saobraćajnica i parkiralište za autobuse i automobile. 
  • Nenad

    23.03.2023 11:00
    Brod
    Kad pre propade brod pa mora da se krpi.
  • Karlovcan

    22.03.2023 20:55
    ...
    A botovi iz Milunoviceve agencije, samo lupaju minuse na realne komentare...
  • Ogledalce

    22.03.2023 08:02
    Ocigledno
    Ovigledno da ove iz opstine koje nisu iz Karlovaca rade na tome da postanemo mesna zajednica. Kako su ponosni da su iz Novog Sada hahaaha i koliko vooooleeee Novi Sad se vidi da zive ili provedu se u gradu a ne kod nas. Kako je moguce da take neprijatelje imaju radno mesto u drugoj opstini

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti