Episkop bački Irinej: SPC neće odustati da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti stavi van snage

Episkop bački i portparol SPC Irinej (Bulović) odbacio je tvrdnje pojedinih medija i nevladinih organizacija da pitanje rodno senzitivnog jezika nije pitanje za SPC i istakao da se "i crkva pita".
Episkop bački Irinej: SPC neće odustati da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti stavi van snage
Foto: 021.rs
"Mi, članovi Crkve, nismo izopšteni iz društva jer činimo njegovu apsolutnu većinu. Stoga nam zastupnici ovog čisto marksističkog shvatanja, prerušeni u pristalice 'zapadnog liberalizma', ne mogu, barem zasad, oduzeti građanska prava, kao, naravno, ni odgovornost pred zakonom i društvom", naveo je Irinej u saopštenju.
Irinej je rekao da pravoslavni hrišćani nemaju ništa protiv toga da i nevladine organizacije imaju pravo da se u javnosti izražavaju i bore za svoje stavove, "pošto im već to zakon ne zabranjuje".
"Ali sa indignacijom odbijamo njihovu neskrivenu nameru da to pravo pretvore u monopol, a da svako iskazivanje hrišćanskog mišljenja o nekom važnom narodnom pitanju nazivaju 'malignim uticajem crkve na državu i društvo' ili da istupaju sa još težim i ružnijim klevetama", naveo je on, dodajući da je stav patrijarha SPC o rodno senzitivnom jeziku izazvao gnev i otkrio ekstremnu netrpeljivost pojedinaca i grupa prema crkvi i vrednostima koje ona oličava, a koju neštedimice seju preko "CNN affiliate-grupe" elektronskih i štampanih medija.
 
Irinej je rekao i da se crkva nikada ne zalaže za interese bilo koje političke stranke niti za svoje partikularne interese, koji bi mogli da ugroze bilo čije druge interese, nego uvek i isključivo za opšte dobro, za zajednicu u celini.
 
Bački episkop izjavio je da SPC "neće i ne može odustati od zahteva da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti stavi van snage".
 
Pojedini mediji i nevladine organizacije kritikovali su prethodnih dana stavove patrijarha SPC Porfirija, izrečenih u uskršnoj poslanici, da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, kroz zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik.
 
On je u poslanici pozvao na "očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura".
 
"Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života", naveo je je patrijarh Porfirije.
 
Ateisti: Kako to da "igumanija", "monahinja" i "popadija" ne ugrožavaju brak i porodicu
 
Udruženje građana Ateisti Srbije postavilo je pitanje visokim funkcionerima SPC zbog čega je za njih rodna ravnopravnost "veća pošast" od afera sa seksualnim zlostavljanjem maloletnika.
 
"Kako su to nazivi u ženskom rodu, strašnija pošast za SPC od afera sa seksualnim zlostavljanjem maloletnika? Zašto je u redu da sveštenici i visoki zvaničnici crkve napadaju upravo najosetljivije članove porodica, za koje sada tobož strepe od pojave 'sutkinje', 'borkinje' i 'dramaturškinje' u jeziku koji koriste", upitali su Ateisti Srbije.
Oni su u saopštenju upitali kako to da "igumanija", "monahinja" i "popadija" ne ugrožavaju brak i porodicu, a "epidemiološkinja" i "stručnjakinja" ugrožavaju, i zbog čega tvrde da rodna ravnopravnost ugrožava brak i porodicu kada sami ne smeju da se žene.
 
"Kako reči poput 'psihološkinje' ili 'arhitektkinje' napadaju njihove brakove i porodice, koje inače i nemaju? Zbog čega problem sa kanonima svoje crkve, koja im jedina neposredno i apsolutno zabranjuje da stupe u brak i zasnuju porodice, projektuju na - rodno ravnopravni jezik i na žene", naveli su u saopštenju.
  • Milan

    15.05.2023 11:30
    A Bulović je čitao Marksa, pa prepoznaje njegov uticaj ovde? Toliko je očigledno da nije, njemu je Marks ono što je deci babaroga, stvar koje se plaši i kojom plašu, a ne bi umelo da je opiše, ni šta je ni kako izgleda.
  • Novosadjanka

    27.04.2023 11:06
    Pamet
    Kada već mislite da imate pravo na ovakav govor možete usput da podelite sa nama i mišljenje o ubijenim ženama, o pedofiliji u crkvi, o imovini sveštenih lica, o seči crkvenih šuma po Fruškoj gori, o Zmajevim dečijim igrama, Remedovom muralu…. Na primer…. I ne, niste u većini…. Vaše izjave a i neka dela su sramota za civilizaciju.
  • Trt

    26.04.2023 11:34
    @Сремац

    Desetak pravopisnih grešaka u tri rečenice. To je odraz inteligencije i pismenosti branitelja crkve i "srBskog jezika".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti