Aktivisti podneli krivične prijave protiv inspektora i drugih zbog seče na Šodrošu

Aktivisti "Šodroš survivor kampa" i Pokreta "Bravo" podneli su krivične prijave protiv šest osoba koje smatraju odgovornim za, kako navode, nelegalnu seču na Šodrošu i Kameničkoj adi 22. i 24. marta.
Aktivisti podneli krivične prijave protiv inspektora i drugih zbog seče na Šodrošu
Foto: 021.rs

Prijave su podnete za krivično delo nesavestan rad službi, a odnose se na vanredni inspekcijski nadzor koji su lica protiv kojih su prijave podnete izvršila 23. marta na pomenutom području.

Prjave su podnete protiv šumarsko-lovne inspektorke Dragane Polić, inspektorke za zaštitu životne sredine Nataše Ružić, kao i zaposlenih i nadležnih u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode - Ilije Miljkovića, Alene Kiš, Olivera Fojkara i Nikole Stojnića.

Aleksandra Derušek je istakla da su u pitanju prve u nizu krivičnih prijava, jer je cilj da se na odgovornost pozovu svi koji odgovorni za vanredni inspekcijski nadzor u kojem je utvrđeno kako na posečenim stablima nije bilo duplji u kojima se gnezde ptice.
 
"Mi u priloženom materijalu imamo fotografije i snimke na kojima se vidi da su duplje na stablima postojale u momentu kada su oni bili tu i kada je sečeno. Ljudi su bukvalno poslati da ih ne vide, napisali su lažni izveštaj i zvanično ga objavili na sajtu pokrajinskog sekretarijata. Zbog nečinjenja i zloupotrebe položaja tražimo od tužilaštva da utvrdi odgovornost za tih šestoro ljudi", navela je ona.
 
Jovana Radević je istakla kako se aktivisti nalaze u apsurdnoj situaciji u kojoj ukazuju na propuste sistema, dok im isti sistem to dokazivanje opstruiše, na njih vrši pritisak i prikazuje ih kao kriminalce.
 
"Na nas šalju policiju, koja često nema adekvatna obeležja, da nas tuče, gura, hapsi. Protiv nas se pokreću krivični i prekršajni postupci i u trenutnoj situaciji imamo preko stotinu što prekršajnih, što krivičnih prijava za period od godinu dana", navela je Radević.

Aktivisti su precizirali da su prijave nastavak akcije "Tragovima zločina" u kojoj targetiraju institucije koje su "svojim nečinjenjem, zloupotrebama ili pogrešnim činjenjem" dozvolile da se dogodi to što se dogodilo na Šodrošu i Kameničkoj adi, napominjući kako će uslediti i nove.

  • KOLE

    24.04.2023 11:40
    SVAKA ČAST AKTIVISTIMA
    Sve pohvale za ove hrabre i istrajne ljude, za razliku od ovih drugih protiv kojih su podnete prijave, a koje gradjani plaćaju, koji su prešli na onu drugu stranu, na stranu zahteva vladajuće stranke sns zarad usranih fotelja. E moji inspektori, vi ste sramota za posao koji obavljate. Možda će ih šef iz Beograda pozvati da im uruči neko ordenje za hrabrost, to je sada postala praksa.
  • Ana

    24.04.2023 10:27
    Bravo!
  • s

    24.04.2023 10:24
    bravo
    Bravo za aktiviste.Divni ste,hrabri,dosledni, sa stavom i brizni za svoj grad.Sve pohvale.Zalosno je gradska vlast , sa svim sluzbama , korumpirana i poslusna i slusaju samo naredjenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti