APV: Prioritet treba da budu mere za spas školstva, poboljšanje statusa nastavnika i obrazovanje

Akcija progresivne Vojvodine navodi da je dešavanje u osnovnoj školi na Vračaru državu suočilo sa posledicama "poremećenog odnosa u društvu nasilja, kakva je postala današnja Srbija".
APV: Prioritet treba da budu mere za spas školstva, poboljšanje statusa nastavnika i obrazovanje
Foto: FoNet (Ana Paunković)
Dodaju da je škola postala pozornica kojim je prikazano koliko je "sistem obrazovanja u Srbiji i sama škola degradirana, a uloga i autoritet nastavnika i drugih stručnih školskih službi kao što su psiholozi i pedagozi svakim danom sve slabiji".
"Tragedija u školi na Vračaru pokazuje do čega može da dovede pogrešna politika Vlade Srbije kojom se unižava položaj nastavnika i dodatno smanjuje broj školskih psihologa, a povećava broj pripadnika obezbeđenja", navode.
APV dodaje da je ovim "potpuno zapostavljena vaspitna uloga škole kao ustanove koja treba da prati nasilno ponašanje učenika i radi na prevenciji eskalacije nasilja, umesto da se bavimo samo posledicama"
 
"Zbog toga se mora pod hitno ojačati autoritet nastavnog osoblja i moraju se povećati njihova primanja kako bi bili motivisani i kako bi se upustili u veoma težak i zahtevan posao kao što je spasavanje i unapređenje našeg školskog sistema. Akcija progresivne Vojvodine podržava i druge mere koje mogu da spreče učestalost ovakvih događaja - oštrije kazne protiv svih koji poseduju nelegalno oružje ili ga koriste neovlašćeno", navode.
 
Dodaju da je uspostavljanje mera dugotrajan proces jer su "decenije ratova na ovim prostorima uticale na to da se kultura nasilja i kult oružja ukoreni među građanima".
 
"Hitne mere za spas školstva, poboljšanje statusa nastavnika i obrazovanje jesu prioritet", naglašavaju.
Podsetimo, osmoro đaka i radnik obezbeđenja ubijeni su jutros u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, a osumnjičeni je đak te škole, koji je priveden. 
 
Ranjeno je šestoro dece i jedna nastavnica i oni su trenutno zbrinuti u Tiršovoj i Urgentnom centru.
  • Miki

    03.05.2023 22:18
    Skola
    Otišli smo u tri lepe,...vratiti kecelje u škole,ukinuti mobilne,raditi na vraćanju autoriteta nastavnika i još,jos mnogo toga...u moje vreme u osnovnoj do kraja 8. razreda nismo smeli da se sminkamo i lakiramo nokte odmah bi nas poslali kuci,na sitne prestupe smo odmah išli na razgovor kod razredne,vrsnjackog nasilja nije bilo u ovom obliku kakav je danas...ozbiljna i drastična promena u školstvu je neophodna.
  • Prioritet

    03.05.2023 18:45
    Unaprediti uslove
    Pod hitno pare sa stadiona, oružja i 2 autoputa prebaciti na prosvetu - smanjiti broj đaka sa 30 na 25, povećati broj profesora i psihologa i pedagoga. Popraviti sva zapuštena i izgraditi nova igrališta i sportske terene. Napraviti još 3 bazena u Novom Sadu, besplatnu skijašku stazu na Brankovcu, još 3 klizališta u sezoni i još dve plaže adaptirati da budu bezbedne i besplatne.
  • Roditelj

    03.05.2023 17:28
    Roditelj
    Nema nama vise spasa! Danas idem u Skolu po Dete i starija Deca 7,8 razred,pricaju: Sta da radi kada dobro,gadja!!! Ejjjj uzasno,tragicno...o cemu,dalje bilo sta,Komentarisati?!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti