Institucijama SPC i lokalnim zajednicama Srba u regionu 9,9 miliona dinara iz pokrajinske vlade

Pokrajinska vlada dodelila je 9,9 miliona dinara institucijama Srpske pravoslavne crkve i lokalnim zajednicama Srba, saopštio je danas Biro za odnose s javnošću vojvođanske vlade.
Institucijama SPC i lokalnim zajednicama Srba u regionu 9,9 miliona dinara iz pokrajinske vlade
Foto: 021.rs
Direktna sredstva za obnovu crkvenih objekata, spomen-hramova, izgradnju spomen-soba i nabavku opreme opredeljena su za organizacije, udruženja i lokalne samouprave u Kozarskoj Dubici, Prnjavoru, Ključu, Krupi na Uni, Bosanskom Petrovcu, Stanarima, Vukovaru, Pakracu, Šibeniku i Šamcu.
Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić rekao je da je cilj pokrajinske administracije, kao i Vlade Srbije, da "matična država" bude prisutna u svakoj lokalnoj samoupravi širom regiona gde borave Srbi i da se pruži podrška, oslonac i pomoć tamo gde je to potrebno.
"Svesni smo da ova sredstva nisu velika. Vlada Srbije izdvaja znatnije iznose, a mi se trudimo da taj trend pratimo i da osim finansijskih sredstava gradimo odnose poverenja, zajedništva i sloge", naveo je Sofić.
 
Direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac rekao je da će nastaviti da deluju "revnosno i predano vodeći se prioritetima", a kako je rekao, jedan od njih je "svakako naš pravoslavni identitet".
  • Andrija Šrek

    10.05.2023 17:19
    ??
    Tzv. "Pokrajinska vlada" poklanja NAŠE pare za obnovu pravoslavnih hramova u Bosni i Hrvatskoj???
    Ali crkve ZARAĐUJU i tamo novac, naplaćuju svoje usluge i NE PLAĆAJU porez ni državi u kojoj se nalaze ni Srbiji. Dakle, imaju para. To NIJE način da se pomogne Srbima van Srbije.
    A i zašto vlada Vojvodine, koja je multietnička i multikonfesionalna sredina, pomaže isključivo pravoslavne crkve?
    Šta ja to ne razumem?
  • Bibilibi

    10.05.2023 09:05
    A zašto..
    samo pravoslavnim hramovina, gde su tu ostali. I ostali jednako pune pokrajinsku kasu!
  • /

    10.05.2023 08:17
    Sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti