Svečanom akademijom obeležena 175. godišnjica Majske skupštine

Svečanom akademijom u Pokrajinskoj vladi obeležena je 175. godišnjica održavanja Majske skupštine, na kojoj je 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.
"Petnaesti maj 1848. godine, koji danas obeležavamo, jedan je od datuma koji menjaju tok istorije i zauvek ostaju upisani u povesnici svakog naroda. Svi takvi datumi imaju svoju predistoriju i u njima su objedinjeni vekovni napori i usmerenost niza generacija ka jednom cilju – a naš narod imao je jedan cilj – a to je odluka o formiranju Srpske Vojvodine. Bila je to kruna viševekovne borbe za očuvanje sopstvene samobitnosti, slobode i ravnopravnosti sa drugim narodima", izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Prema Mirovićevim rečima, u tu borbu utkana je i mudrost predvodnika naših seoba, dvaju velikih patrijaraha Arsenija Trećeg Čarnojevića i Arsenija Četvrtog Jovanovića Šakabente, ali i požrtvovanost i hrabrost Srba koji su, pod komandom Jovana Monasterlije i Jovana Popovića Tekelije, imali veoma važnu ulogu u velikim pobedama austrijske vojske nad Turcima kod Slankamena i Sente u 17. veku. Deo velikog pregnuća bila je i prosvećenost Konstantina Danila, Arsenija Teodorovića, Zaharije Orfelina, Dositeja Obradovića, Milovana Vidakovića, Save Tekelije i drugih koji su – tokom 18. i na početku 19. veka – podsticali i predvodili kulturni preporod u svim srpskim krajevima.
"Sve to i mnogo šta drugo se 15. maja 1848. godine saželo u odluke Majske skupštine i zato mi danas ne iskazujemo poštovanje i zahvalnost samo patrijarhu Josifu Rajačiću, generalu Đorđu Stratimiroviću, Jovanu Subotiću i ostalima koji su bili akteri tog velikog događaja, nego i svima onima koji su, pre njih, bili spremni da daju sve za dobrobit i napredak svog naroda. Ali i svima onima koji su došli kasnije i koji su luču Srpske Vojvodine – bez obzira na to što je ona formalno postojala tek nešto više od jedne decenije – uprkos velikim žrtvama i ogromnim iskušenjima kojima su bili izloženi, ponosno nosili i predano čuvali sve do prisajedinjenja matici Srbiji 1918. godine. Onima na čijem čelu su bili sve sami velikani, poput Svetozara Miletića, Mihajla Polit-Desančića, Jovana Jovanovića Zmaja, Laze Kostića i, najzad, Jaše Tomića, kome je sudbina dodelila istorijsku ulogu da bude ključna ličnost samog čina prisajedinjenja i koji je u toj ulozi pokazao da je dostojan svojih velikih prethodnika", istakao je Mirović.
 
"S punim pravom možemo reći da Vojvodina danas jeste – a to će i ostati – mesto u kojem, u međusobnom skladu, razumevanju i uvažavanju, žive ravnopravni ljudi i ravnopravni srpski narod i nacionalne manjine. Vojvodina će uvek biti mesto u kojem je svaki nacionalni, kulturni ili bilo koji drugi identitet jednako važan, jednako poštovan i snažno negovan i u kojem svaki od njih dodaje svoju nijansu lepote njenom licu i doprinosi njenoj prepoznatljivosti. I lepoti lica i prepoznatljivosti Srbije u celini", naglasio je Mirović.
 
Na Svečanoj akademiji uručena su pokrajinska priznanja u oblasti nauke "Milutin Milanković" i u oblasti umetnosti "Pavle Jovanović".
 
Dobitnik priznanja "Milutin Milanković" je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i član Srpske akademije nauka i umetnosti Slobodan B. Marković, a priznanja "Pavle Jovanović" Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu.
  • Nenad

    16.05.2023 12:00
    datum
    Ovaj datum po kojem se dečiji pesnik Jovan Jovanović i prozvao ZMAJ (3 MAJ)
    је најзначајнији датум из историје српског народа са ових преко речних простора. Значајнији је само дан присаједињења 1918. када се остварила вековна тежња словенскох народа.
  • Rotkvarija

    16.05.2023 06:52
    Gde se dede
    Srpska Baranja. U kom trenutku nestade sa srpske mape? Šta se desilo sa Bjelim Samostanom? Ko prekroji istoriju?
  • Dogodine u Botošu

    16.05.2023 00:47
    Istorija a najvise sadasnjost, pokazuje da je sve to bila greska.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti