Za kasarnu "Arčibald Rajs" razne ideje: Od bolnice do kulturnog centra - čekaju se Grad i Vojska

Novosadske stranke smatraju da Grad treba da preuzme kasarnu "Arčibald Rajs", nekadašnju "Maršalku", i pretvori je u objekat javne namene.
Ipak, postoje razlike u stavovima kada je reč o tome za šta bi ovaj prostor trebalo da se koristi.
Kasarna u Futoškoj ulici je decenijama bila centar za obuku vojnog medicinskog osoblja, a nakon raspada SFRJ promenjeno joj je ime i broj vojnika u njoj se smanjivao.
 
Potreba da se taj prostor iskoristi bila je jasna i 2011. godine, kada su aktivisti Društvenog centra zauzeli kasarnu u nameri da u njoj organizuju niz događaja, što su i učinili. Međutim, početkom 2012. godine Vojska Srbije ih je izbacila iz kasarne, koja je od tada nastavila da propada i ne služi ničemu.
Osim propadanja, govorilo se o budućnosti ovog zdanja, čule su se razne najave od predstavnika Novog Sada, Ministarstva odbrane, pa se pričalo i o tome da bi moglo da bude kampus ili muzej.
 
Odbornici u Skupštini Novog Sada imaju različite ideje o tome kako da se reši problem kasarne. Ono što je zajedničko jeste stav da bi vlasništvo nad njom trebalo da preuzme grad.
 
Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac kaže da se razmišlja o budućnosti ovog objekta i da je jedna od opcija da kasarna postane Gradska bolnica, ukoliko se za to ne bude odredila sadašnja Kovid bolnica na Mišeluku.
 
"Nismo detaljnije razgovarali o toj temi jer Kovid bolnica i dalje služi svojoj svrsi. Videćemo u narednom periodu šta će biti, da li će to biti Gradska bolnica", kaže Crnobarac.
 
Ideju o Gradskoj bolnici podržali bi odbornici Srpske radikalne stranke, a Snežana Mušicki poručuje da investicija u tom slučaju ne bi bila velika, jer bi se radilo renoviranje i sanacija, dok ostale neophodne instalacije postoje.
 
"Međutim, za sada se nigde nije stiglo i pričali su nam da se nisu dogovorili sa Vojskom Srbije jer je deo objekta bio u pravnom sporu sa nekim sindikatom. Sada, koliko znamo, to je rešeno i sve je u vlasništvu Vojske ili Ministarstva odbrane i može se sve dogovoriti. Mi smo predlagali da se iskoristi za Gradsku bolnicu, ali ne mora, jer ima i drugih ustanova kojima je potreban prostor za rad i o daljoj nameni još može da se razgovara", navodi Mušicki.
 
Predsednik odborničke grupe Nova Demokratska stranka Srbije Bojan Radojević podseća da su oni odlazak bivšeg gradonačelnika Miloša Vučevića na funkciju ministra odbrane, ocenili kao značajnu stvar za Novi Sad, jer bi to moglo da pomogne u razmeni imovine između Novog Sada i Vojske Srbije. 
 
"Mi smo nedavno usvojili regulacione planove koji se tiču prostora kasarne na Trandžamentu. Ono što se tamo predviđa su visoke zgrade, Vučević sada može da pomogne da se kasarna u Futoškoj iskoristi za druge namene, a ne stambenu izgradnju. Dugo se već zalažemo da se objekat sačuva kao arhitektonsko nasleđe i da on ima kulturnu ili sličnu društvenu ulogu koja će služiti svim građanima Novog Sada, a ne da tamo bude neki komercijalni sadržaj", dodaje Radojević.
 
Šef odborničke grupe LSV-a Robert Kolar kaže za 021.rs da pitanje "Maršalke" treba aktuelizovati i da je potrebno da se rešenje što pre nađe. 
 
"Taj prostor ne treba više da služi vojsci, jer Srbiji ne nisu potrebne kasarne u centrima gradova. Mi imamo već lokaciju predviđenju za Gradsku bolnicu, što je kovid bolnica, tako da Maršalka treba da posluži za ono što najviše nedostaje našem društvu, a to je građanski, kulturni, društveno-aktivni sadržaj. Društveni centar koji ima sadržaj i za mlade i za stare, a ovako velik prostor omogućava kompleksne sadržaje. Mi nemamo para kao što se vlasti hvale, a i da ih imamo, mi smo presušili sa empatijom, kulturom, građanskim aktivizmom koji nije osuđivan, nego sastavni deo svakodnevnog života i za tako nešto je potreban ovaj prostor", zaključuje Kolar.
Dodajmo ovome i da u gradskim urbanističkim planovima prostor kasarne nema određenu namenu osim da je previđena za javne namene, kao i da se štiti kao spomenik arhitektonskog nasleđa. 
 
U Ministarstvu odbrane su za 021.rs u februaru naveli da je kompleks i dalje u  "master planu" raspolaganja vojnim nepokretnostima i, samim tim, predviđen je za otuđenje.
 
"U skladu sa zaključcima Vlade Republike Srbije, regulisane su procedure koje je neophodno sprovesti pre otuđenja svakog pojedinačnog vojnog kompleksa, u skladu sa Zakonom o javnoj svojini", navode za naš portal u ministarstvu.
 
Na pitanje da li je planirano bilo kakvo ulaganje u kasarnu, u ministarstvu navode da se ulaganje ne planira.
 
Tekst je nastao u okviru projekta "Građani (da se) pitaju" koji je podržala "Slavko Ćuruvija fondacija" u okviru granta "Mediji po meri građana".
  • Penzioner

    18.05.2023 06:43
    Dom za stara lica
    Posto imamo dosta stare populacije moze se preurediti nameni starim licima.Grad nema dovoljno drzavnih gerontoloskih ustanova.Velika se razlika izmedju drzavnih i privatnih domova i po sadrzaju usluga i po smestaju i po negi korisnika a i po ceni.Privatnici su jako skupi i nemaju sadrzaj kao u drzavnom domu.ja mislim da bismo vam bili zahvalni za takokav objekat.Unapred hvala.
  • Branka

    17.05.2023 22:04
    Internat
    Bilo bi jako lepo kada bi objekat bio preuredjen u internat posto su stanovi preskupi a mesecne karte za djake isto tako.
  • Bolek

    17.05.2023 17:45
    @Klisanin

    Ahahah, zamisli da se vi sa Klise pitate o potrebi za kulturnim sadržajima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti