APV: Bilo je i jačih padavina pa nije bilo kolapsa kao juče; SNS na kritike odgovara uvredama

Građanski pokret Bravo navodi da smo juče ponovo svedočili onome što će uskoro postati naša svakodnevica, a to je nefunkcionisanje infrastrukture u vanrednim situacijama kao što je obimna kiša.
APV: Bilo je i jačih padavina pa nije bilo kolapsa kao juče; SNS na kritike odgovara uvredama
Foto: 021.rs
"Uzrok ovome se u najvećoj meri može pronaći u preobimnoj, brzoj, neplanskoj izgradnji novih stambenih kompleksa. Na sve ovo su dugi niz godina ukazivali i građani i strukovna udruženja, pisali su se prigovori na Planove, prisustvovalo se sednicama kada su oni predlagani i sve je vodilo ka istom zaključku: da postojeća infrastruktura ne može da izdrži toliko povećanje novih kapaciteta bez permanentnog razvoja i ulaganja", navode iz ovog pokreta.
Dodaju da već duže vreme ukazuju na to "da će se uništavanjem zelenih površina, sečom drveća, izmeštanjem i zacevljavanjem prirodnih vodenih tokova, naš grad sve više boriti sa situacijama sličnim jučerašnjoj, gde ne postoji jasan plan šta i kako činiti kada do ovakvih količina padavina dođe".
"Najvažnije bi bilo, za početak, da oni koji donose odluke u našem gradu konačno shvate da se on ne može razvijati vrtoglavom brzinom, a da se ništa drugo ne uskladi s tim razvojem; da se mora više ulagati u infrastrukturu grada i bezbednost svih građana u vanrednim situacijama, a ne samo da se ispunjavaju želje (često nerealne) skoro svim investitorima", smatraju u pokretu Bravo.
 
APV: Tvrdnje Infrastrukture železnica Srbije nisu istinite
 
Akcija progresivne Vojvodine saopštava da "tvrdnje Infrastrukture železnica Srbije da su jučerašnje padavine u Novom Sadu na nivou 'stogodišnjeg proseka' nisu istinite".
 
Kako kažu, "podatak koji je ovom prilikom iznet predstavlja još jednu od neistina kojima se pokušava prikriti nesposobnost vladajućih struktura na nivou republike i Novog Sada, a koje su u ovom slučaju dovele do toga da ogromna uložena sredstva nisu rešila ključni problem" podvožnjaka u Partizanskoj ulici.
 
APV iznosi da su "tokom tri sata najintenzivnijih padavina u gradu, najintenzivnije padavine bile u rejonu Limana 1, gde je palo oko 50 litara po kvadratnom metru za tri sata, što nije ni blizu nezabeleženih padavina u Novom Sadu". 
 
Primera radi, dodaju, "u junu 2019. godine palo je preko 80 l po kvadratnom metru za dva sata u Novom Sadu, a 2018. godine 78 l za dva sata, što je znatno više od sinoćnih padavina, a padavina iz 2018. i 2019. nisu izazvale ni približnu štetu kao jučerašnje niti probleme u saobraćaju".
 
"I dalje insistiramo da nam Infrastruktura železnice Srbije, koja pokušava da odbrani gradsku vlast u Novom Sadu (nije nam poznato iz kog razloga), odgovori ko je projektovao kanalizaciju ispod nadvožnjaka u Partizanskoj i Temerinskoj ulici, ko je bio izvođač radova i ko je u ime grada potpisao da su radovi urađeni u skladu s projektom", navodi APV.
Iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke odgovaraju saopštenjem punim uvreda.
 
"Ništa od vas ni pametno, a posebno moralno nismo očekivali, jer ste poznati po tome što pokušavate da zloupotrebite svaku poplavu, svaki požar, svaku saobraćajnu nesreću, ne bi li ušićarili koji jeftin politički poen", navodi SNS.
 
Dodaju da su "Novi Sad i Novosađani sinoć bili svedoci teške vremenske nepogode", a da "od jutros Grad normalno funkcioniše". 
 
"I dok smo bili suočeni sa naglim i obilnim padavinama, samo politički lešinari mogu tendenciozno i zlonamerno da dovode u pitanje kvalitet radova izvedenih prilikom izgradnje novog železničkog nadvožnjaka u Partizanskoj ulici u Novom Sadu. Toliku količinu padavina u tako kratkom vremenskom roku nijedan odvodni sistem nije u mogućnosti da odmah reši. Takve količine padavina dešavaju se jednom u 50 godina. To su činjenice. Kao što su činjenice da ste vi neznalice i lopovi", stoji u saopštenju SNS-a.
  • ime

    19.05.2023 15:18
    nije potrebno lagati

    tacno se zna gde su nizi delovi grada izasto nastaju poplave. jedini problem je sto se problemi ne resavaju i sto gradska cistoca nema ljude koji su spremni da po nevremenu odrzavaju resetke za odvod viska vode. ulice plivaju jer se na resetkama talozi sva prljvstina koju nosi voda a nema ljudi da to regulise. mozda ovima iz gradske cistoce nije objasnjeno da su duzni to da utade. zato direktor treba da leti sa tog mesta bez obzira na stranacku potporu. dok tako ne bude desavace nam se stete po gradu. mi vas placamo mi treba izgleda i da vas skinemo sa funkcije kad ne radite onako kako je to normalno.
  • Liman

    19.05.2023 08:47
    @Vlada

    Daj ne laži derane, pre 4 i po godine je isto ovako padalo. Naravno nije se toliko potopio nadvožnjak jer je onaj stari i disfunkcionalni sistem bolje odvodio vodu od ovog novog i usavršenog.
  • Vladimir

    19.05.2023 08:02
    'Ovakve padavine se dešavaju jednom u 50 godina", a Novi Sad ih je video 6-10 puta u zadnjih 20 godina, od kako sam ja ovde. Ne poklapa im se računica nikako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti