Šuma blista, šuma "šeta": Novi Sad nabavlja sadnice za "pokretnu šumu"

Grad Novi Sad izdvaja skoro 27 miliona dinara za projekat "Pokretne šume".
Šuma blista, šuma "šeta": Novi Sad nabavlja sadnice za "pokretnu šumu"
Foto: Youtube (LOTR, Screenshot)

Tenderom se traži 140 sadnica sa žardinjerama.

Kako iz Grada navode za 021.rs, ovaj projekat podrazumeva formiranje urbanih šuma od sadnica u žardinjere, a koje se mogu premeštati na lokacije intenzivno urbanizovanih delova Novog Sada.

"Planirano je da se ove godine nabavi oko 140 sadnica najvišeg standarda i da se od njih formira 'šetajuća šuma', koja će u narednom periodu 'prošetati' kroz više lokacija, a zatim će drveće biti zasađeno na odabranim lokacijama", objašnjavaju u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine. 
 
Postoje i planovi za realizaciju događaja u ovim "šumama".
 
"Realizovaće se edukativni, umetnički i participativni programi kojima će se na očigledan i neposredan način podizati svest građana o značaju zdrave životne sredine i ličnom doprinosu svakoga od nas na njenom očuvanju i unapređenju", navodi se u odgovoru za 021.rs.
 
Ističu da je ovo samo jedna od stvari koje govore o tome da Grad Novi Sad "posvećuje izuzetnu pažnju očuvanju i unapređenju" drveća i zelenila. 
Projekat "Pokretne šume" (Walking trees) je po prvi put sproveden kao legat 2022. godine u Livardenu u Holandiji, Evropskoj prestonici kulture 2018. godine. 
  • Novosadjanka

    02.06.2023 11:34
    Šetajuće….
    Ovih dana sve je nešto šetajuće. Šetamo mi nezadovoljni gradjani, vidimo biće i šetajućih šuma…. Ostaje jedino da “odšeta” i ova “pametna” vlast pa da svi zajedno prodišemo…
  • Djura

    02.06.2023 10:08
    Heh
    Kod mene u kraju su pre 3 godine zasadili oko desetak sadnica od kojih je do danas prezivelo samo jedno jedino drvo. Ostala su se osusila kao i hiljade drugih koje sade vec godinama unazad po gradu. Tako smo mi u kraju izgubili 10 sadnica i, sto je tuznije, 3 godine zivota bez drveta. Zelenilo je pored komunalne policije najnesposobnije preduzece u gradu, koje svoju nesposobnost pokazuje na svakom koraku.
  • Ja

    27.05.2023 13:37
    Ovo zvuci kao plivajuci zamajac, kao i podrska na mitingu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti