Biografija Miloša Vučevića - Novosađanin iz vrha vlasti

Miloš Vučević novi je predsednik Srpske napredne stranke, nakon što ga je za tu funkciju predložio odlazeći prvi čovek vladajuće partije Aleksandar Vučić.
Biografija Miloša Vučevića - Novosađanin iz vrha vlasti
Foto: 021.rs

Bivši gradonačelnik Novog Sada i aktuelni ministar odbrane tako dolazi na čelo najmoćnije partije u državi.

On je i ranije važio za jednog od glavnih kandidata koji bi mogao da nasledi Vučića stranci s obzirom na to da je reč o jednom od najodanijih ljudi iz okruženja predsednika države. Osim toga, prilikom imenovanja za ministra odbrane, istaknuto je i da bi Vučević mogao da postane naredni premijer Srbije.
 
Pre nego što je postao potpredsednik Vlade, Miloš Vučević je bio dugogodišnji gradonačelnik Novog Sada. Jedini je gradonačelnik u istoriji grada koji je dobio tri mandata za upravljanje vojvođanskom prestonicom, a na čelu Novog Sada bio je najduže u istoriji - punih deset godina.
Ko je Miloš Vučević?
 
Miloš Vučević je rođen 10. decembra 1974. godine, oženjen je i otac je dvoje dece. Išao je u OŠ "Vasa Stajić" u Novom Sadu, nakon čega je bio učenik Gimnazije "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu.
 
Odabirom Pravnog fakulteta krenuo je stopama oca Zorana, koji je bio advokat i predsednik Skupštine grada iz redova Srpske radikalne stranke. Diplomirao je 1999. godine i počeo da radi u porodičnoj advokatskoj kancelariji.
 
Njegov pravi politički život počinje posle pristupanja Srpskoj naprednoj stranci, čiji je član od osnivanja. Predsednik Gradskog odbora postao je 2011. godine. Godinu dana kasnije postao je gradonačelnik Novog Sada.
 
Maratonsku sednicu na kojoj je Vučević izglasan za gradonačelnika obeležilo je prekomponovanje vlasti, duge pauze, tenzija i činjenica da je sve trajalo do jutarnjih sati. Umesto novog mandata Igora Pavličića, novi gradonačelnik 13. septembra, u 5:02 ujutru, postao je Miloš Vučević. 
 
Deset novosadskih godina
 
SNS ističe da je tokom desetogodišnjeg upravljanja gradom Miloša Vučevića zaposleno više od 40.000 ljudi, privlačenje velikog broja investicija kompanija kao što su "Continental", "Lear", "Aptiv", "Nidek". Novi Sad je za vreme njegovog mandata bio Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope. 
 
Izgrađene su Gradska koncertna dvorana, Baletska škola, obnovljeno je nekoliko objekata obrazovnih ustana, uvedene su subvencije za roditelje čija deca idu u privatne vrtiće, dok su za đake prvake obezbeđeni besplatni udžbenici. U tom periodu Novi Sad je imao i rekordni budžet grada.
 
Portal 021.rs, prilikom Vučevićevog odlaska sa mesta gradonačelnika, ukazao je na to da je Vučević na funkciji bio u pravo vreme. Od 2012. godine i dolaska naprednjaka na vlast, globalna ekonomija je počela da se oporavlja, tako i srpska, te se to preslikalo i na grad. 
 
Kritičari Vučevića ukazuju na to da je Novi Sad za vreme njegovog mandata urbanistički izmenjen, prvobitno zbog izlazaka u susret željama privatnih investitora. Njegov dolazak na mesto gradonačelnika podudario se sa velikim brojem radova pojedinih građevinskih kompanija. Osim toga, za vreme njegovog mandata započeta je realizacija "Novog Sada na vodi", što je dovelo i do sukoba aktivista sa policijom i privatnim obezbeđenjem.
 
Njegova ideja o tome da bi jedan od simbola modernističkog urbanizma u Novom Sadu, Spens, možda trebalo da se sruši izazvalo je veliko protivljenje javnosti. 
 
Bio je neretko u sukobu sa građanima i aktivistima koji su protestovali, a kao najglasniji suparnik u gradu uspostavio mu se još jedan bivši gradonačelnik, Borislav Novaković, koji ga je dovodio u vezu sa Zvonkom Veselinovićem, Slobodan Milutinovićem Snajperom, Slobodanom Milićem Bocarom i Markom Bosancem Bosketom.
 
Čovek od poverenja
 
Još dok je bio gradonačelnik Novog Sada u javnosti je stekao imidž osobe u koju Aleksandar Vučić ima poverenja. Protiv Vučića je dva puta podnosio krivičnu prijavu, oba puta u slučajevima kada se predsednik države dovodio u vezu sa kriminalnim aferama. 
 
"Ako kao utakmicu posmatrate dolazak na vlast Srpske napredne strane, najvažniji predsednikov potez u ‘prvom poluvremenu’ bi bio sprovođenje teških ekonomskih reformi, fiskalne konsolidacije i spašavanje Srbije od bankrota. To je bio rizičan potez, i trebalo je biti maher pa iz te pozicije zabiti gol. Zato je predsednik Vučić poput Mesija. I kreator igre, i vođa, i golgeter", rekao je Vučević 2020. godine.
Pažnju javnosti je skrenuo na sebe i prilikom izbora za savete mesne zajednice u Novom Sadu, kada se vodila žestoka kampanja vladajuće stranke protiv samostalno organizovanih građana. Tada je Vučić otkrio da ga je Vučević zvao i upitao ga da li da se ponište izbori u pojedinim mesnim zajednicama u kojima kandidati SNS-a nisu dobili većinu.
 
Više godina se pričalo o tome da je za njega spremna fotelja u Nemanjinoj 11, ali je ministar u Vladi Srbije postao nakon izbora održanih 2022. godine, kada je i ukazano na to da bi mogao uskoro da postane i premijer.
 
Kao ministar u vladi Srbije zarađuje 124.650 dinara. Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je posedovanje dva stana, četvorosobnog i dvosobnog, te jedne garaže. Ovu imovinu stekao je kupovinom. 
 
Njegovom imovinom bavio se KRIK, koji je otkrio više nekretnina koji su se vodili na ime njegovog (sada pokojnog) oca, majke i sestre. 
 
Dobitnik je više priznanja, od Povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije do Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske.

Komentari 41

  • Miki Pezos

    02.06.2023 10:10
    Hmmm
    Covek je ipak gospodin za razliku od ostalih sns frikova koji kao da su iz neke parodije. Covek jednostavno nije iritantan kao neki koje ne mogu ni 2 sec da slusam i gledam. A mislim da ce preuzeti polako i drzavno kormilo . Bilo bi to dobro za Ns . Ako uopste i ostanu na vlasti.
  • Xxc

    28.05.2023 20:02
    Pametan i strucan kao Milan Djuric. Gde ih nadjose.
  • Jovana

    28.05.2023 07:52
    Oskudna je u svakom slucaju
    Biografija Milosa Vicevica je oskudna u svakom slucaju. Daleko je od biografije "prosecnog" intelektualca. To se uocava iz svakog njegovog govora, narodnjacke retorike koja ne prilici visokoobrazovanom coveku. Nedostatak adekvatnog broja reci koje treba da ima svako ko zeli da bude intelektualac i da se bavi javnim poslom. Nedostatak svesti o svemu sto je demokratsko i napredno. Uglavnom se radi o coveku povrsnog obrazovanja i suzenih pogleda na svest. Nema razvijenu intelektualnu sirinu. Ovakav radikalski i nazadni kadar uglavnom dolazi iz trenutno vladajuce politicke stranke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti