Nastavak zavitlavanja majki: I dalje čekaju subvencije države za prvi stan, nekima fali jedan papir

Mame koje su pre više od godinu dana podnele zahtev za državnu subvenciju za kupovinu prvog stana i dalje čekaju konačna rešenja. U međuvremenu, izmiruju kredite.
Nastavak zavitlavanja majki: I dalje čekaju subvencije države za prvi stan, nekima fali jedan papir
Foto: Pixabay

Deca su im uveliko prohodala, a zahtev za subvenciju za koju ispunjavaju uslove podnele su dok su im bebe imale mesec ili dva.

Jedina njihova "greška" je što su, uz zahtev za subvenciju za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, državi poslale ugovor, a ne predugovor sa prodavcem, prenosi N1

Sve uslove su ispunjavale, od visine plate do neposedovanja nekretnine, ali su ipak bile odbijene zbog prerano potpisanog kupoprodajnog ugovora. Potom im je u avgustu 2022. obećano da će ipak moći da ostvare svoja prava i da će im to biti omogućeno promenom uredbe koja propisuje uslove za ovu državnu pomoć.
 
Ove mame dočekale su i promenu uredbe koja je usledila tek posle punih sedam meseci. Tom uredbom dat im je rok od 30 dana da podnesu novi zahtev kako bi konačno dobile svoju subvenciju.
 
Zahteve su podnele u roku, da bi, potom, čekale još puna dva meseca na odgovor državne komisije.
 
A odgovor je bio – da pošalju dodatnu dokumentaciju.
 
"Još čekamo na konačno rešenje. Pre gotovo tri meseca smo podneli zahtev za ponavljanje postupka, bilo nam je traženo samo to. Tek pre dve nedelje nam javljaju da nam po novoj uredbi nedostaje određena dokumentacija, koju smo im naravno dostavili u roku. Nadamo se da će sada, kada je predmet uredan i kompletan, ispoštovati rok od 30 dana koji su i sami odredili", kaže Anja Janković iz Novog Sada.
 
Ova mama je prvi zahtev za subvenciju podnela u maju 2022. Drugi zahtev, po izmenjenoj uredbi, podnela je početkom marta 2023.
 
Već punih godinu dana Anja uredno plaća rate svog stambenog kredita, čekajući da ostvari svoje pravo na subvenciju.
 
Katarina Jelisavčić Marković iz Beograda je u gotovo identičnoj situaciji – odbijena je prošle godine zbog prerano potpisanog kupoprodajnog ugovora.
 
Na svoju subvenciju čeka od juna 2022. godine, kada je prvi put podnela zahtev. Drugi je, u roku, po izmenjenoj uredbi, predala u martu ove godine.
 
"Moje pitanje je da li smo mi majke i dalje najnebitnije u ovoj drzavi, sistemu i drustvu? I da li naša prava zakonom zagarantovana nigde nisu prepoznata i podržana?", pita Katarina.
 
Subvencionisanje kupovine prvog stana za majke koje rode dete u 2022. godini, kao meru populacione politike najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novembru 2021.
 
"Država će bespovratno davati učešće za stanove mladim bračnim parovima. Svojina će biti upisana na majku, što će to biti velika mera koja će značiti mladim parovima, ali će podstaći i gradnju", rekao je tada Vučić.
 
Krajem 2021. je, izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom opredeljeno ukupno 10 milijardi dinara, što je oko 85 miliona evra, za subvencionisanje kupovine kuće ili stana za majke koje dete rode od 1. januara 2022. godine. Majke ovu subvenciju mogu da ostvare do detetovog prvog rođendana, uz to je uslov da nemaju drugu nekretninu u vlasništvu i da joj prihodi, zajedno sa partnerovim ne prelaze dvostruku prosečnu zaradu u Srbiji.
 
Za sprovođenje ovih subvencija zadužena su dva ministarstva – prvo je za brigu o porodici koje je donelo uredbu (tek u februaru 2022. godine), a drugo, Ministarstvo za rad, koje uredbu sprovodi.
 
U julu se redakciji N1 javila porodica iz Subotice koja je bez subvencija ostala zašto što je uz zahtev ministarstvu poslala i sklopljen ugovor o kupovini stana, a ne predugovor. Uz to su na odgovor državne komisije čekali tri meseca. Zahtev je, inače, mama iz Subotice poslala jedan dan posle sklapanja kupoprodajnog ugovora, jer joj je rečeno da je to u skladu sa procedurom.
 
Tokom 2022. godine Ministarstvu za rad je stiglo ukupno 295 zahteva za dodelu subvencije za prvi stan, od kojih je 77 rešeno pozitivno, a 32 negativno, dok su preostali sredinom januara 2023. bili "u fazi obrade".
 
Novac je tokom 2022. isplaćen za 34 porodilje koje su ispunile uslove, naveli su u ministarstvu.
 
Najviši iznos isplaćene subvencije je 20.000 evra, što je ujedno i maksimalno mogući iznos pomoći predviđen podzakonskim aktom, dok je najniža isplaćena subvencija prema podacima ministarstva – 6.700 evra.
 
"Tokom 2022. godine na ime ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini na teritoriji Srbije, isplaćena su sredstva za 34 porodilje koje su ispunile uslove, u visini od 445.911,47 evra po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan isplate, što iznosi 52.311.003,1 dinara", rečeno je u januaru ove godine u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja po osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.
Ministarstva za brigu o porodici i demografiju 2. februara ove godine saopštilo da se i u 2023. nastavlja dodela subvencija mamama za kupovinu prvog stana. Usvojena je, naime, nova Odluka o iznosu novčanih sredstava po osnovu rođenja deteta u 2023. Ali, ni tada nije saopšteno – kada će biti usvojena izmena uredbe koja reguliše ove subvencije, što je obećano još 4. avgusta 2022. godine.
 
Nova, izmenjena uredba, konačno je usvojena 2. marta 2023. i njom je, između ostalog, predviđeno da će majke koje su odbijene za subvenciju iz razloga što su podnele kupoprodajni ugovor, a ne predugovor ipak moći da ostvare svoje pravo i dobiju 20 odsto vrednosti stana koji su već kupile – propisan je rok od 30 dana da ponovo ponesu zahteve.
 
Taj rok je istekao 3. aprila.
  • Ana

    16.11.2023 15:49
    Laž i prevara. Odobrene su mi subvencije, rešenje sam dobila, ali isplata još nije bila. Zovem telefonom svakog dana, ali se niko ne javlja na telefon. Na meilove ne odgovaraju na vreme, uglavnom ignorišu. Kažu uplata ce biti u toku nedelje, pa onda sutra i tako danima zavaravanje. Uzas. Bruka i sramota.
  • 021

    02.06.2023 10:04
    kako
    vas nije sramota samo pitam !bedni lažovi i demagozi ,falsifikatori ..
  • Rade

    02.06.2023 09:57
    Od ove države ništa ne tražim niti bih joj išta dao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.