Novosadska opozicija: Izmene zakona o izgradnji oštetiće Novi Sad za više stotina miliona evra

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Novi Sad tvrdi da će izmenama Zakona o planiraju i izgradnji Budžet Novog Sada biće oštećen za više stotina miliona evra.
Novosadska opozicija: Izmene zakona o izgradnji oštetiće Novi Sad za više stotina miliona evra
Foto: 021.rs
SSP podseća da je Vlada Republike Srbije usvojila na sednici održanoj 4. maja izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji. 

"Reč je o još jednom u nizu propisa koji će omogućiti da se ljudi bliski vladajućem režimu još više obogate na račun građana. Novim izmenama zakona biće omogućen prenos vlasništva građevinskog zemljišta sa prava korišćenja na pravo svojine bez plaćanja naknade za konverziju prava, koja je važan prihod lokalnih samouprava. Na taj način će tajkuni i drugi profiteri koji su ciljano kupovali zemljište na kojima se nalaze nekadašnje fabrike po bagatelnim cenama moći da ga besplatno pretvore u građevinsko zemljište i tako višestruko povrate uloženi novac bez ikakvih ulaganja", navode u saopštenju.

Šta to znači za Novi Sad objašnjavaju na primeru jedne lokacije - nekadašnje industrijske zone na Futoškom putu, na kojoj su četiri fabrike koje odavno ne rade (Jugoalat, Jugodent, Grafika, Novitet).
 
"Ako izmene Zakona budu usvojene, na ovom prostoru ukupne površine 5,5 hektara nići će višespratnice sa više hiljada stanova, a čista zarada od prodaje tih stanova, odlazi vlasnicima zemljišta. Grad Novi Sad će, samo za ove četiri parcele (računajući trenutni iznos naknade od 25.000 dinara po kvadratnom metru za prvu zonu) biti uskraćen za prihode od najmanje 12 miliona evra, a za toliko će biti uvećana profit vlasnika građevinskog zemljišta", ističu.
 
Dodaju da, ako ovu računicu primenimo na druge slične lokacije u Gradu, procena je da će ovaj način Novi Sad biti uskraćen za prihode od više stotina miliona evra.
 
"To će, samim tim, dovesti i do nove poplave izgradnje stanova, ali bez prihoda neophodnih za ulaganje u infrastrukturu: kanalizacionu i vodovodnu mrežu, trafostanice, održavanje čistoće i zelenila - sve ono što već sada ne funkcioniše u Novom Sadu", navodi novosadski odbor Stranke slobode i pravde.
 
Ocenjuju da je sramota da lokalna samouprave Novog Sada nije reagovala niti se uopšte oglasila u toku javne rasprave o izmenama zakona.
 
"Gradonačelnik Milan Đurić čak nije našao za shodno da se obrati građanima i objasni kako će ovaj manjak prihoda nadomestiti", ističu.
 
Dodaju da ovaj predlog izmene zakona pokazuje da Vlada Srbije "ne preza ni od čega da rasproda sva preostala javna dobra koja su građanima na raspolaganju, kako bi namirila svoje finansijere i kumove". 
 
"Očigledno je da im se žuri, jer znaju da neće još dugo biti na vlasti. Pozivamo javnost, građane Novog Sada i čitave Srbije da im se to ne dopusti", zaključuju.

O ovoj temi govorili su opširnije na konferenciji za medije ispred zgrade AMB Grafika Vladimir Vrsajkov, predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Ana Oreg, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije i predsednica Pokrajinskog odbora Pokreta slobodnih građana, Miloš Pankov, jedan od osnivača Akcije progresivne Vojvodine i Aca Udicki, predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora Pokreta za preokret.

  • DžigiBauk

    03.06.2023 20:42
    12:05h
    Ako se desi promena, onaj ko dodje na vlast, morace da stopira sve izmene zakona u zadnjih dve-tri godine i da ih stavi na ponovno razmatranje, kao i sve transakcije imovine i novca koje su proizvod tih izmena i dopuna zakona.
    Ej Srbijo sta si docekala, posle 30 godina borbe za bolje sutra.
  • Slobodni Liman

    03.06.2023 15:35
    O 'falim te Bože da je ova beskrvna, bezidejna i opozicija bez energije krenula da radi svoj posao!
  • Stevo

    03.06.2023 13:28
    Zakon o izgradnji
    Zamislite Tepićka kaže mora da je tako ona samo zaboravi istinu i to njeno viđenje situacije je namenjeno čitaocima bez mozga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti