Đurić o poplavljenim ulicama i prevenciji: Lakše je nadoknaditi ljudima štetu od potopa

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić kaže da je lakše da se šteta od poplava usled obilnih padavina ljudima nadoknadi, nego da se ulaže u kanalizaciju koja može da podnese veliku količinu padavina.
Đurić o poplavljenim ulicama i prevenciji: Lakše je nadoknaditi ljudima štetu od potopa
Foto: 021.rs
Pljuskovi koji su se prethodnih dana i nedelja sručili na Novi Sad i prigradska naselja, praćeni grmljavinom i jakim vetrom, napravili su velike probleme i napravili su materijalnu štetu. 
Milan Đurić za 021.rs kaže da je osnovni problem to što je palo mnogo više vode nego što novosadska kanalizacija može da primi.
"Prvo moramo znati da je palo 65 litara kiše po metru kvadratnom, a to je pedesetogodišnja kiša. Meni je za početak najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava", kaže Đurić.
 
Gradonačelnik dodaje da su nakon i tokom velikih potopa sva javna komunalna preduzeća, inspekcije, komunalna milicija, ali i privatne kompanije bile na terenu i pomagale ljudima.
 
"Važno je naglasiti da mi ovde pričamo o elementarnoj nepogodi, a ne o kiši. Svi su zajedno radili kako bismo prebrodili poplave koje su se desile nesumnjivo svuda u Evropi, a ne samo kod nas", dodaje.
 
Na pitanje portala 021.rs šta bi grad mogao da uradi kako se ovakva slika kojima se svedočilo u prethodnom periodu ne bi ponavljale, Đurić kaže da zbog toga postoji kanalizacija. 
 
"Svaki kanalizacioni sistem u Evropi može da primi oko 15 litara kiše po kvadratnom metru, a nama je palo 65 litara i nijedan sistem ne može to da istrpi. Može se raditi kanalizacija koja može toliku količinu padavima da izdrži, ali to nije ekonomski opravdano. Lakše je ljudima nadoknaditi štetu koji su pretrpeli", objašnjava gradonačelnik.

Pojedine ulice su bile poplavljene, u Čereviću je bujica odnela i potpuno uništila asfalt, dok su automobili ostajali u dubokoj vodi. Tokom nepogoda intervenisali su i pripadnici MUP-a koji su pomagali građanima.

Komentari 80

  • Marinko

    10.06.2023 23:45
    Ala ovaj lupeta, u novosadskoj gradskoj kuci sve same neznalice
  • 002211

    09.06.2023 08:57
    I to je nama Novosađanin i Vojvođanin?!
  • hahahahahh

    08.06.2023 00:03
    Pa dokle ovi više idu.....
    Dokle bre više....
    Dokle nam vređate inteligenciju...
    Pošto nisam u vašem (s'razlogom malo v) oboru,taboru za mene je nadoknada štete =0 dinara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti