Đurić i NS kao Zelena prestonica Evrope: Nadam se da ćemo se odvažiti i zasaditi malo veća stabla

Radovi u Dunavskom parku, koji su se u nekoliko faza odvijali proteklih godina, obuhvatili su obnovu instalacija zalivnog sistema, rekonstrukciju i izgradnju staza, mobilijara i revitalizaciju jezera.
Đurić i NS kao Zelena prestonica Evrope: Nadam se da ćemo se odvažiti i zasaditi malo veća stabla
Foto: 021.rs

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se danas, 5. juna, a tim povodom su nadležni obišli ovaj park u centru Novog Sada. U parku su priređene izložba fotografija, javni čas za decu i kviz.

U okviru radova, originalni izgled parka zadržan je u većem obimu. Najveće iznenađenje za građane bila je nova česma, a vidljiva je i rekonstruisana ograda u dužini od oko 250 metara. Stepenice u koje su bile "ugrađene" nadgrobne ploče iz nekadašnje Jermenske crkve, crvene boje, izmeštene su u depo Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić ponovio je planove Grada da konkuriše za Evropsku prestonicu zelenila, odnosno Zelenu prestonicu Evrope, u bliskoj budućnosti.
 
"Ulagali smo i u Kamenički park, koji je potpuno uređen pre nekoliko godina i u njega smo uložili nekih 210 miliona dinara. U Futoškom parku uradili smo zalivne sisteme, u Železničkom parku smo zajedno sa DDOR-om zasadili 50 sadnica, a dobili smo i novi park u dužini Bulevara Evrope i Radomira Raše Radujkova. Ostaje nam da uredimo površinu na Limanu IV, duž Narodnog fronta i Ulice Banović Strahinje, gde smo promenom planova namenili park umesto poreske uprave", naveo je Đurić.
 
 
Najavljuje i uređenje površine od oko 1,5 hektara kod Spensa, odnosno na mestu nekadašnjeg Dino parka, kao i završetak projektovanja Univerzitetskog parka, gde bi radovi trebalo da počnu sledeće godine. 
 
 
"Nadam se da ćemo se odvažiti i zasaditi malo veća stabla, naročito kod Kvantaša, gde prolazi drumsko-železnički most i gde je parkovska površina. Gradskom zelenilu je prošle nedelje stigla mašina koja napokon može da presađuje stabla do 10 metara visine i konačno nećemo morati da sadimo samo mlade sadnice, već da presađujemo i viša stabla", kazao je on.
Inače, Novi Sad će u septembru biti domaćin Godišnje konferencije Evropskog instituta za šume i Naučnog seminara "Evropske šume i nauka o šumama: tranzicija za budućnost".
 
Ovaj događaj je u sklopu obeležavanja titule Evropskog grada šuma, koju je Novi Sad poneo 2023. godine i koju dodeljuje Evropski institut za šume. 
 
"Ova titula je za nas jako važna. Pokušaćemo da konkurišemo za titulu evropske prestonice zelenila, ili zeleni grad Evrope, slično za vreme mandata Maje Gojković kad se krenulo u realizaciju projekta Evropske prestonice kulture, pa se u drugom mandatu Miloša Vučevića to i realizovalo", rekao je danas Milan Đurić.
  • Vlada

    06.06.2023 11:10
    Realno bilo bi nam bolje da za održavanje parkova nabavimo po jedno stado ovca i koza. Ovce bi urednije odražavale travnjake, a koze bi marljivije kupile otpatke.
  • Trole

    05.06.2023 22:02
    Kao što ni po čemu Novi Sad nije zaslužio da bude evropska prestonica kulture tako nema ni osnova da bude Zelena prestonica Evrope. Sve je to posledica nečijeg lobiranja koje građane Novog Sada i te kako košta.
  • Pićuka

    05.06.2023 17:39
    Što onda od Ribarca i okoline ne napravite botaničku baštu? Zašto je brodogradilište prodato nekome ko nije imao nameru da obnovi proizvodnju. Tom nekom se "javilo" da će doći do prenamene zemljišta. Mogao je grad to da otkupi, zato služi da građanima pruži neki užitak. Ne, sve se prodaje da bi se pare prelile u nečije džepove zbog nerealnih cena. Neke fleke ne mogu da se isperu. Upropastili ste Novi Sad kao oni Zlatibor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti