Evropski grad šuma (u komunikaciji): Zašto je Novi Sad dobio ovu titulu i ko je neprijatno iznenađen

Novi Sad se juče pohvalio novom titulom - postao je "Evropski grad šuma".
Evropski grad šuma (u komunikaciji): Zašto je Novi Sad dobio ovu titulu i ko je neprijatno iznenađen
Foto: 021.rs

Budući da je, prema nedavnom istraživanju Mreže "Pošumimo Vojvodinu", Novi Sad na devetom mesto po površini šuma u hektarima, a na 12. po intenzitetu šumovitosti, i to u najmanje pošumljenoj regiji u Evropi - Vojvodini, postavlja se pitanje čime je prestonica Vojvodine zaslužila ovu titulu?

Na zvaničnoj internet prezentaciji Evropskog instituta za šume koji dodeljuje ovu titulu nije dato detaljno obrazloženje zašto je Novi Sad "grad šuma".

Ono što se navodi je da se ova titula od 2014. godine dodeljuje gradovima koji su domaćini godišnje konferencije Instituta za šume.
 
"Titula se dodeljuje jednom godišnje i traje godinu dana. Tokom ove godine, grad može koristiti titulu u promotivnim materijalima i obraćanjima", objašnjava se.
 
Institut dalje dodaje da je cilj da se poboljša svest o evropskim šumama, a očekuje se da će grad koji ponese ovu titulu tokom godine imati aktivnosti u vezi sa šumama za profesionalce i javnost.
 
Inače, nosilac titule prethodne godine bila je Barselona. Za razliku od Novog Sada, razlozi zbog kojih je ovaj španski grad izabran da bude "grad šuma" detaljno su objašnjeni na sajtu Instituta, pa se tako navodi da menadžment grada radi na očuvanju, zaštiti i razvoju šumskih područja, ali i promoviše zelenilo u urbanim delovima grada. 
 
Barselona je za samo dve godine, od 2017. do 2019. godine, povećala zelene površine u gradu za 44.41 hektara, a radi se i na daljem ozelenjavanju. Takođe se smatra jednim od pošumljenijih gradova Evrope.
 
Gradska uprava za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada juče se pohvalila novom titulom koju su ranije pored Barselone poneli i Sankt Peterburg, Beč i Oslo. 
 
U saopštenju su istakli da je ovo priznanje znak da je Novi Sad korak bliže da postane "Zelena prestonica Evrope". Titulom se pohvalio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.
 
Niko od nadležnih, međutim, nije pomenuo to da u Novom Sadu ne postoje programi korišćenja sredstava koja se dobijaju od seče, te da se Grad ne prijavljuje na konkurse Fonda za šume
 
Činjenice su da je, prema Prostornom planu Grada Novog Sada, pošumljenost Novog Sada tek oko devet odsto. 
 
Nasuprot tome, Novi Sad se ističe po seči. Novi Sad je u periodu od 2014. do 2021. godine svake godine imao prihode od naknade za korišćenje drveta koju plaćaju korisnici prilikom seče, a u 2014. i 2016. godine i prihode od naknade za promenu namene šumskog zemljišta. Za tih osam godina, gradski budžet prihodovao je zbirno oko 28,5 miliona dinara, što je po iznosu u samom vrhu u Vojvodini. 
 
Ekološki aktivisti pisali Insitutu: Kako je Novi Sad zaslužio ovu titulu?
 
Na dodelu ovog prizanja Novom Sadu reagovao je i Pokret "Odbranimo šume Fruške gore". Oni su poslali pismo Evropskom institutu sa pitanjem na osnovu kojih kriterijuma je Grad Novi Sad zaslužio ovu titulu.
 
Kako se navodi u pismu koje potpisuje više ekoloških organizacija, ovakvo priznanje je "neprijatno iznenađenje".
 
"Mi ekološke organizacije Novog Sada koje se istinski borimo za šume, parkove i zelene površine našeg grada i pokrajine Vojvodine, vrlo smo neprijatno iznenađenjie ovom titulom, jer poslednjih 10 godina naš Grad je pod intenzivnom deforestacijom i uništavnjem zelenih porvršina i parkova. Uzrok je politika gradske vlade koja je 100 odsto opredeljenje ka investitorskom urbanizmu, a ne interesima građanja i zajedničkih dobrima u javnom prostoru. Vlada Grada Novog Sada čijim ste predstavnicima uručili titulu je glavni kivac za uništavanje zelenih površina i šuma i za neobnavljanje šumskih područja koja su devastirana", navode organizacije.
 
Kako dodaju, gradska vlast radi za interese investitora koji grade stambene i poslovne zgrade, naročito nekolicine povlašćenih investitora sa kojima su umreženi preko korupcije i trgovine uticajem.
 
"Građani su se institucuonalno suprotstavljali takvim urbanističkim odlukama, ali nažalost bezuspešno", piše u pismu. 
 
Organizacije takođe pitaju Institut da li će Novi Sad finansirati konferenciju EFI koja će se održati u septembru.
 
"Sve ovo nam je bitno da znamo iz razloga što je u našoj javnosti vest preneta u vrlo manipulativnom kontekstu, na Međunarodni Dan Šuma i to na način da je Grad Novi Sad zaslužio priznanje zbog stepena svoje šumovitosti i opredeljenje za zelenu infrastrukturu", ističe se. 
 
Nazivaju ovakve objave obmanjivanjem javnosti i "grinvošingom" (greenwashing). Dodaju da je reč o manipulaciji, naročito kada se uzmu u obzir rezultati istraživanja Mreže "Pošumimo Vojvodinu". 
 
Podsetimo, samo dan nakon što je objavljeno da je Novi Sad "Evropski grad šuma", rano jutros, počela je seča na Šodrošu, koju su aktivisti uspeli privremeno da spreče. Njima su se danas pridružili i pojedini političari koji su komentarisali "ironiju ovog priznanja".
Veselinović: Smešno je da Novi Sad ponese bilo koju titulu koja ima 'š' u sebi
 
Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, istakao je da je prisutna i "zlatiborizacija" Fruške gore i njenih obronaka, ali i isvega onoga što je nekad bila šuma u Novom Sadu. 
 
"To je sve poprimilo takve razmere da više ne znate protiv koga prvo da se borite. Dakle, šumu napadaju oni koji treba da je brane. To su "Šume Vojvodine" koje se bave tzv. komercijalnom sečom šume, seku je oni koji su dobili konseciju kod Srpske pravoslavne crkve, seku je i svi drugi koji stignu uz ozbiljne pretnje ljudima ako ukažu ili slikaju to, seku je i danas na Šodrošu pod pratnjom policije i uz krik građanskog Novog Sada koji bi da pokuša da je zaštiti. Ovde se ne radi samo o nelegalnosti, nego o bahatosti koji nam se bukvalno smeju u lice. Najnepošumljeniji deo Evope je Vojvodina. Novi Sad je centar Vojvodine i naravno da je smešno da ponese bilo kakvu titulu i da ima slovo 'š' u sebi", rekao je Veselinović za 021.rs.
 
Poslanica Pokreta slobodnih građana Anna Oreg rekla je za 021.rs da su građani zbog seče na Šodrošu s pravom uznemireni. Zaključila je da sada definitivno nije vreme za seču šuma.  
  • Komša

    23.03.2023 12:24
    SPC
    Srpska pravoslavna crkva raskrčuje Frušku goru od šuma!!
    I njima titula
  • Jataganac

    22.03.2023 21:30
    Most
    Ne seče se "Šuma".Već drvoredi,jako je velika razlika...Sve u svemu nazovimo dešavanja pravim imenom.Ide Most...
  • To je

    22.03.2023 18:35
    To je zato što u Novom Sadu žive šušumige. I to verovatno više nego na drugim mestima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti