Novi Sad zarađuje od seče, a ne ulaže taj novac u pošumljavanje

Novi Sad je na devetom mestu u Vojvodini po površini šuma u hektarima, a na 12. mestu po intenzitetu šumovitosti, pokazuje istraživanje mreže Pošumimo Vojvodinu.
Novi Sad zarađuje od seče, a ne ulaže taj novac u pošumljavanje
Foto: 021.rs

Glavni grad pokrajine, s druge strane, zauzima visoko treće mesto u Vojvodini po iznosu novca od naknade za seču. 

Ovo, smatraju ekološki aktivisti, svedoči o visokom intenzitetu seče na teritoriji Grada. 

Ističu da u Novom Sadu ne postoje ni programi korišćenja ovih sredstava, a da ne koristi ni mogućnosti na konkursima Fonda za šume.
 
Kako se pojašnjava u istraživanju, po Prostornom planu Grada Novog Sada, površina šuma iznosila je više od 6.250 hektara, odnosno oko 9 odsto pošumljenosti. Planirano je da do kraja važenja plana pošumljenost bude 6.775 hektara, odnosno 9,7 odsto. 
 
Novi Sad je u periodu od 2014. do 2021. godine svake godine je imao prihode od naknade za korišćenje drveta koju plaćaju korisnici prilikom seče, au 2014. i 2016. godine i prihode od naknade za promenu namene šumskog zemljišta. Za tih osam godina, gradski budžet prihodovao je zbirno oko 28,5 miliona dinara, što je po iznosu u samom vrhu u Vojvodini. Od Novog Sada, jedino su veće zbirne prihode imali Opština Šid i Grad Sremska Mitrovica.
 
"Po Zakonu o šumama, propisano je da se ovaj novac troši kroz lokalne fondove za šume, po godišnjem programu korišćenja sredstava, kao i da se izveštaj o utrošku novca dostavi Ministarstvu poljoprivrede. Novi Sad je ovaj novac verovatno trošio nenamenski, jer nije imao programe korišćenja ovih sredstava, kao i izveštaje. Grad nema ni višegodišnji plan pošumljavanja na svojoj teritoriji. Od 45 opština i gradova u AP Vojvodini, samo njih dve (Kovin i Beočin) imale su godišnji program korišćenja novca od seče šume za 2022. godinu, a samo jedna (Srbobran) ima višegodišnji plan pošumljavanja, tako da se Novi Sad ne izdvaja od gotovo svih ostalih opština u Vojvodini, koje pošumljavanju ne posvećuju nikakvu pažnju", objašnjava se u saopštenju mreže "Pošumimo Vojvodinu".
Dodaje se da Novi Sad ne koristi mogućnosti na konkursima koji se raspisuju u okviru Fonda za šume AP Vojvodine. Pregledom odluka o dodeli sredstava od 2014. do 2022. godine, može se utvrditi da gradske strukture nikada nisu konkurisale, nema ih ni na spiskovima prihvaćenih, ni odbačenih prijava.
 
Ovo je, između ostalih, bio povod da se pokrene peticija za pošumljavanje Vojvodine. Organizacije članovi ove mreže će danas prikupljati potpise od podne do 17 časova kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju u Novom Sadu.
 
Potpisi će se prikupljati i širom Vojvodine, a moguće je podržati i peticiju onlajn OVDE
  • g pen

    07.03.2023 12:20
    Sto puta sam napisao da treba zabraniti eskurzije po Srbiji jer treba da se vidi kako drugi rade. Prodjite komsilukom, Madarskom na primer. Tamo cete videti koliko je posumljeno pored puta iako je ravnica i to isparcelisano ogradama sta je za seci a sta se ne dira dok ne izraste. Pride, pored ograda u sumarcima cete videti srne sa lanadima. Lepota. Dok u Srbiji, zemlji nebeskih kre..., akhm.
  • Crv

    07.03.2023 10:59
    Pricao sa jednim nasim koji radi u Amerikama, radi za kompaniju koja sece stabla. Tamo, bar u toj drzavi, zakon kaze da ako poseku jedno, moraju posle da posade tri ili tako nesto, slagacu ali sigurno vise od jednog. U Vojvodini ako sve posecemo pretvoricemo se u pustinju, bukvlano.
  • Marko

    07.03.2023 10:34
    Fruska gora je novi Zlatibor

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti