Mirović: Rebalans je teza protiv tvrdnje da "sve mora da stane" - sve mora da se ubrza

Pokrajinska vlada usvojila je Predlog rebalansa budžeta koji će biti prosleđen Skupštini APV na odlučivanje.
Mirović: Rebalans je teza protiv tvrdnje da "sve mora da stane" - sve mora da se ubrza
Foto: 021.rs

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je ovaj budžet dokaz da "idemo napred snažnije", osvrnuvši se na proteste "Srbija protiv nasilja" i jedan od njihovih slogana "Sve mora da stane".

"Ne samo da ne mora da stane, ništa ne sme da stane. Dajemo 400 miliona dinara za manje konkurse za osnovne škole. Želimo da pokažemo da u svim oblastima, i u onima koje su možda manje vidljive, kao što su obrazovanje i socijalna zaštita, treba dati još više novca i još više energije da Srbija ide napred snažnije. Ovaj rebalans je teza protiv te teze da 'sve mora da stane' - sve mora da se ubrza. Treba čniti sve da se poboljšaju uslovi, posebno za decu, za one bez roditeljskog staranja, za starije. Ta teza je zaista pogrešna i zasnovana na politikanstvu i neodgovornosti. Na ovaj najkonkretniji način se suprotstavljamo toj tezi", naveo je Mirović. 

Mirović je izdvojio neke stavke iz Predloga rebalansa koje smatra važnim, uključujući i finansiranje izgradnje novog parka na mestu nekadašnjeg Dino parka, kod Spensa. 
 
"Verujem da će ti radovi početi u drugoj polovini ove godine, verovatno negde tokom jeseni. Biće opredeljen iznos za potpuno opremanje Kamenice 3 koja mora biti u funkciji do marta sledeće godine. Nastavljamo rekonstrukciju Studija M", istakao je. 
 
Rekao je i da će više od osam milijardi biti uloženo u konkretne investicije na teritoriji pokrajine, od čega je bar polovina namenjena za obrazovanje - za izgradnju nove osnovne škole na Satelitu, kao i za rekonstrukciju više škola širom Vojvodine, uključujući škole u Pećincima, Kikindi, Čurugu, Beočinu i Bačkom Jarku. Takođe, predviđeno je ulaganje u projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju Doma za učenike "Brankovo kolo" u Novom Sadu. 
 
Ukupno 850 miliona biće uloženo u rekonstrukciju saobraćajnica u Novom Sadu i prigradskim naseljima, što je projekat na kome Pokrajina i Grad Novi Sad sarađuju, a u koji je Pokrajina u dva navrata uložila po 750 miliona. Za tri godine predviđeno je da bude rekonstruisano 100 ulica. 
 
Istakao je da se očekuje i građevinska dozvola za novu dečju bolnicu u Novom Sadu. U saradnji sa Eparhijom bačkom, Pokrajina će graditi i crkvenu opštinu u glavnom gradu Vojvodine.
Mirović se pohvalio i većim prihodima Pokrajine, navodeći da iznose više od osam milijardi, te da je novi obim budžeta 116,7 milijardi dinara. Kako je naveo, za sedam godina je obim budžeta Pokrajine uvećan za oko 90 odsto. 
 
Takođe je naveo da je 2016. godine dug APV iznosio 9,2 miliona, što je 17,6 odsto prihoda za tu godinu, a da danas dug iznosi 3,9 miliona, što je 4,4 odsto godišnjeg prihoda. 
  • gagi

    30.06.2023 04:50
    razvoj
    sto sami ne sprovedete zakon o finansiranju vojvodine to jest 2.5 posto poreza uvedete za celu vojvodinu pokranjski porez
  • Marko

    21.06.2023 10:42
    Dela pricaju, zar ne?
    Sta reci? Covek brojevima brani logiku politike - rezultati iznad svega. E sad sto to nekima smeta u predizbornoj godinu, pa jos i onako pesnicki "ubrzava" Srbiju, zao mi je, tako rade odgovorni politicari. Na srecu, to su sada shvatili i ovi iz SNS-a, pa vise ne guse parolama sa drustvenih mreza. Bice da dolazi vreme dela i ljudi sa pokricem.
  • Pera

    07.06.2023 17:36
    Da,da
    Vojvodina to moze sama bez Acine pomoci i vise od toga.Pogladaj koliko ti radnici sa srednjom skolom imaju plate.Teski minimalac.Pa zivi ti sa tim,pesnice,mani se asfaltiranja i i ovako su stalne poplave po gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti