Rebalans budžeta APV: Novih 850 miliona za puteve u Novom Sadu

Pokrajinska vlada spremna je da još 850 miliona dinara prebaci Gradu Novom Sadu za sređivanje saobraćajnica. Odluka o ovoj sumi regulisana je predlogom rebalansa pokrajinskog budžeta.
Rebalans budžeta APV: Novih 850 miliona za puteve u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Do rebalansa budžeta APV dolazi zbog visoke naplate tekućih prihoda i poreza, kao i viših suma prenetih (transfernih) sredstava u budžet Pokrajine. Ta suma nije bila projektovana prvobitnim budžetom i, da bi taj novac uopšte mogao da se koristi, mora se locirati u budžetu. 

Lociranje novog novca bitno je zbog, kako se navodi u rebalansu, aktuelne građevinske sezone i drugih investicija koje iziskuju troškove.

Prvobitan budžet APV od 108,5 milijardi dinara uvećava se na planiranih 116,7 milijardi dinara, što podrazumeva povećanje od osam milijardi (7,45 odsto).
 
Prvobitno planirana budžetska rezerva povećava se sa 1,5 milijardi dinara na 3,54 milijardi dinara.
 
"Tekuća budžetska rezerva za 2023. godinu, uključujući i sredstva koja su do 24. maja 2023. godine preneta u tekuću budžetsku rezervu, planirana je u iznosu od 3,5 milijardi dinara. Nakon upotrebe sredstava tekuće budžetske rezerve do 24. maja 2023. godine, preostali iznos sredstava –  koji se ovom odlukom ne raspoređuje, već se zadržava na ime tekuće budžetske rezerve – iznosi 948.875.969 dinara", navodi se u predlog rebalansa. 
 
Podsetimo, prvobitno planirana tekuća budžetska rezerva, koju diskreciono i mimo bilo kakve kontrole javnosti troši Pokrajinska vlada, planirana je na iznos od 1,5 milijardi dinara.
 
Pokrajina će rebalansom značajno povećati iznose subvencija namenjenih poljoprivredi, vodoprivredi i saobraćaju - za 955 miliona dinara ili 8,18 odsto. To znači dodatnih 600 miliona dinara za projekte u oblasti zaštite, uređenja i korišćenja voda, kao i 307 miliona dinara za sređivanje saobraćajne infrastrukture u Sremskim Karlovcima.
 
Dotacija i transferi rastu za čak 5,1 milijardi dinara zbog namere Pokrajine da ovaj novac usmeri na više strana. Tako će više stotine miliona dinara biti preusmereno školama širom Vojvodine za tekuće radove. U oblasti zdravstva je došlo do značajnog rasta troškova, naročito za izgradnju Kamenice 3, gde su se pojavili dodatni radovi vredni čak 66 miliona dinara. Još 700 miliona opredeliće se za opremanje Kamenice 3 opremom. 
 
Kako je pomenuto, Pokrajina će, na prvobitno prenetih 500 miliona dinara, još 850 miliona dinara preneti Gradu Novom Sadu za sanaciju saobraćajnica. Još nekoliko stotina miliona dinara biće usmereno opštinama u Vojvodini za rehabilitaciju puteva.
Za izgradnju sportske hale u Inđiji Pokrajina izdvaja dodatnih 280 miliona dinara, a za sportku halu u Starim Banovcima 250 miliona dinara.
 
Izdvojiće se 51 milion dinara za opremanje Doma za odrasle i stare u Novom Bečeju, ista suma za podršku izgradnji Dnevnog boravka za decu za smetnjama u razvoju u Bačkoj Palanci, kao i 20 miliona za nabavku i ugradnju protivpožarnog sistema i celokupne dokumentacije u Domu u Veterniku.
 
Istovremeno, ukida se suma namenjena sanaciji divlje deponije u Čurugu.
 
Rebalansom budžeta se ukupan fiskalni deficit povećava za 860 miliona dinara i iznosiće 10,1 milijardu dinara, što je jednako povećanju prenetih neutrošenih sredstava ih prethodnih godina. 
 
Ovaj predlog rebalansa trebalo bi da se nađe na narednoj sednici Skupštine Vojvodine, a kako bi stupio na snagu od 1. jula. 
  • Samo pitam

    07.06.2023 12:51
    Pokrajini ne pada na pamet da uloži u pročišćavanje, obnovu i proširenje kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje kako bi prevenirali katastrofalne posledice od poplava i suša .... ?
    Još niko od podobnih firmi nije savladao tehnologiju rada i nije uzeo povoljne kredite za nabavku mehanizacije i opreme pa još uvek ne možete da im prebacujete pare a ovo za puteve je već debelo razrađeno i nema veze što su glavne saobraćajnice u Novom Sadu u katastrofalnom stanju niko ništa ne pita ... ?
  • Лиманац

    07.06.2023 12:38
    Да се у потпуности обнови коловоз дуж Улице народног фронта!
  • pi

    07.06.2023 12:35
    ip
    Ode opet sve Put-investu . Čemu služi JKP,,Put,, sem da bude protočni bojler.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti