SSP pita Đurića: Kada i kako će Grad nadoknaditi štetu od potopa građanima?

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) reagovao je na izjavu gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića da je "lakše ljudima nadoknaditi štetu od poplava" i ocenio je sramnom.
SSP pita Đurića: Kada i kako će Grad nadoknaditi štetu od potopa građanima?
Foto: 021.rs
Đurić je za 021.rs u sredu rekao da se može napraviti kanalizacija koja može da izdrži veliku količinu padavina, ali da to "nije ekonomski opravdano".
 
"Svaki kanalizacioni sistem u Evropi može da primi oko 15 litara kiše po kvadratnom metru, a nama je palo 65 litara i nijedan sistem ne može to da istrpi. Može se raditi kanalizacija koja može toliku količinu padavima da izdrži, ali to nije ekonomski opravdano. Lakše je ljudima nadoknaditi štetu koji su pretrpeli", rekao je gradonačelnik.
Iz SSP smatraju da gradonačelnik ovom izjavom "ponižava sve sugrađane, a posebno one koji žive u kritičnim delovima grada, te svaku kišu doživljavaju sa zebnjom da će izgubiti imovinu".
"Umesto izgovora koji vređaju inteligenciju, zahtevamo da gradonačelnik objasni svoj 'ekonomski opravdan plan': kako i kada će Grad nadoknaditi štetu oštećenim građanima? Ostaju i pitanja zbog čega nedavno renovirani Futoški put ili Temerinska ulica kod nadvožnjaka ponovo plivaju i da li je moguće da izvođači rekonstrukcija nisu imali obavezu da pojačaju kapacitet atmosferske kanalizacije? Takođe, zašto su u pojedinim delovima grada zatrpani atmosferski kanali", pitaju iz ove stranke gradonačelnika Novog Sada.
 
Podsećaju i da je grad od početka godina imao više obilnih kiša koje su izazvale potop na ulicama, kao i da ih je prethodnih godina bilo nekoliko.
 
"Ukratko, građani trpe štetu i izlažu se riziku od zaraze, jer se nakon svake poplave na ulice preliva fekalna kanalizacija, a Grad nema nameru da učini ama baš ništa. Jedan bedni pokušaj bilo je skupo rekonstruisanje pojedinih ulica", kažu iz SSP-a.
 
Dodaju i da će ulice grada biti poplavljene nakon svake jače kiše "zbog betonizacije grada, zapušenih i loše nivelisanih odvoda, te malog kapaciteta odvodne mreže".
"Oštećeni građani će moći da naplate štetu na imovini, ali jedino ukoliko su je prethodno osigurali. Ono što je gradonačelniku 'lakše' zapravo je ne preterano pametno i stihijsko rešenje kojim gradski oci pokušavaju da Novosađanima zamažu oči. Posebno onespokojava činjenica da će u dolazećim godinama vremenske prilike u našoj zemlji biti sve ekstremnije, a Grad ne čini ništa da se pripremi na zabrinjavajuće scenarije", naglašavaju.
  • Curuzan

    09.06.2023 05:40
    Besmisao
    Samo im jos fale tvrdnje kako su to krivi oni pre njih. Koliko je njihova gradjevinska mafija na mesto jedne kuce, na mesto jednog prikljucka za vodu i kanalizaciju, podigla stambenih jedinica sa prikljuccima. Mreza se nije prosirivala ni kanalizaciona i vodo snabdevanja. I tu preti kolaps.
  • Pitanje za SSP

    08.06.2023 16:27
    Ko ce da postavi to pitanje? Da nece mozda Aleksandar Maric koji je unakazio cenejski aerodrom? I odneo pola miliona evra iz njega. Hoce mozda on da pita?
  • Miki

    08.06.2023 11:53
    NS
    Gradonacelnik Novog Sada sta god kaze to nema smisla. Ne govori se o ekonomskoj isplatljivisti nego o buducnosti. Gradonacelnice pogledaj malo oko sebe i vidi kako se i sta gradi pa onda komentarisi kao sto si komentarisao i novi podvoznjak u Partizanskoj. Prvo skoci pa reci hop.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.