Prvi električni autobusi stigli u NS: Uskoro kreću sa prevozom putnika - evo na kojim linijama

Ulicama Novog Sada u narednim danima počeće da saobraća prvih deset električnih autobusa.
Prvi električni autobusi stigli u NS: Uskoro kreću sa prevozom putnika - evo na kojim linijama
Foto: 021.rs

Autobusi su u garaži JGSP "Novi Sad", obavljena je registracija i u toku su tehničke pripreme da zvanično startuju sa prevozom građana.

Prema saznanjima 021.rs, električni autobusi su već bili na probama, punili su se na punjačima kod "potkovice" na Železničkoj stanici, kao i na okretnici na Novom naselju.
 
U garaži GSP-a se uređuje i delimično ograđen deo sa električnim punjačima, gde će autobusi biti smešteni tokom noći radi punjenja.
Početak saobraćanja prvih električnih autobusa u Novom Sadu trebalo bi da bude obeležen u narednim danima uz prisustvo vrha gradske vlasti.
 
Plan je da se električni solo autobusi koriste na linijama 2, 4, 8, 9 i 11.
 
Ovo su jedini autobus koji će ove godine stići u vozni park GSP-a, koji je prethodnih godina obnavljan. Deset električnih autobusa marke "solaris" je naručeno 2022. godine, a kupljeni su kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u vrednosti od 900 miliona dinara.
Električni autobusi su, pojedinačno, znatno skuplji u odnosu na vozila na gas koja su se nabavljala prethodnih godina, te nije poznato da li će grad nabavljati još "e-autobusa".
 
Vozni park GSP-a ima 266 autobusa prosečne starosti od deset godina. Park je "podmlađen" tokom 2020. i 2021. kada je stiglo više od stotinu zglobnih i solo autobusa koji su kupljeni posle duže pauze.
  • Petar

    22.06.2023 14:55
    Bucic
    Ko je uzeo 1.2 miliona Eur u dzep za ove autobuse. Solaris ponudio 6 miliona sa PDV a oni potpisali 6 miliona bez PDV I stavili 1.2 u dzep . To su nasi novci
  • Ja vido

    17.06.2023 19:28
    @NJET Ne lupetaj, ni jedan ele
    Jeste goreo, kako nije... I to kakav vatromet je bio...
  • NS65

    14.06.2023 18:34
    @NJET
    Ne lupetaj, ni jedan elektro bus se nije zapalio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti