Ko je sa Univerziteta u Novom Sadu podržao proteste? Sa DIF-a niko, sa Pravnog troje

Od skoro 1.700 potpisa podrške koje su članovi akademske zajednice Srbije dali protestima "Srbija protiv nasilja", tek nešto više od 200 je iz Novog Sada.
Ko je sa Univerziteta u Novom Sadu podržao proteste? Sa DIF-a niko, sa Pravnog troje
Foto: 021.rs
Na Univerzitetu u Novom Sadu predaje više od 2.200 nastavnika i 1.000 saradnika. Tu je i 580 stranih nastavnika i saradnika. Kako se ističe na sajtu, jedan je od najvećih naučnih i obrazovnih središta u Centralnoj Evropi.
 
Ipak, javna podrška protestima "Srbija protiv nasilja" nije velika. 
Najviše potpisnika sa Univerziteta u Novom Sadu došlo je sa Filozofskog fakulteta. Skoro 70 profesora, asistenata i saradnika u nastavi koji predaju na ovom fakultetu stavilo je svoj potpis na "Podršku akademske zajednice protestima 'Srbija protiv nasilja'".
Posle Filozofskog, prednjače predavači sa Akademije umetnosti. Njih 44 je potpisalo podršku.
 
Profesora sa Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta koji su podržali proteste je 32, odnosno 38.
 
Sa Medicinskog fakulteta je tek desetoro podržalo proteste, dok je sa Tehnološkog samo sedmoro potpisalo onlajn podršku.
 
Sa Pravnog fakulteta dolaze tri potpisa, s tim što je jedan od onih koji su potpisali profesor u penziji, dok je drugi Bojan Pajtić. Sa poljoprivrednog tek dvoje je potpisalo javnu podršku. 
 
Nekoliko nastavnika koji predaju u ostalim ustanovama u sastavu Univerziteta Novi Sad, uključujući i Građevinski fakultet Subotica, Pedagoški fakultet u Somboru i Ekonomski u Subotici, takođe su podržali proteste.
 
Jedini fakultet u sastavu novosadskog univerziteta čiji nijedan predavač nije potpisao ovaj apel je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. 
 
Podsetimo, skoro 1.700 nastavnika, istraživača i saradnika univerziteta i instituta u Srbiji potpisalo je apel kojim se zahteva ispunjenje svih zahteva sa protesta. 
 
"Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija. Srpski javni prostor zagađen je mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa ‘nacionalnih frekvencija’ koje su javno dobro", navodi se u proglasu.
 
Kako se dodaje, "već deceniju Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost".
 
"Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost", stoji u proglasu.
Takođe se ističe da "na vapaj građana koji traže da Srbija više ne bude takva zemlja, predstavnici vlasti su odgovorili uvredama, neistinama i sinhronizovanom hajkom na javne ličnosti iz sveta kulture koje su se usudile da iznesu sopstveno mišljenje".
 
Kako se navodi, "posebno je pogubno što te uvrede i neistine šire narodni poslanici s govornice u Narodnoj skupštini, što je još jedno tužno poglavlje institucionalnog urušavanja naše države".
 
"Na poslednjem protestu su kolonu desetina hiljada građana u Beogradu predvodili naši studenti. Poziv univerzitetskih nastavnika i saradnika je, otuda, pokušaj da Srbiju izgradimo kao zemlju u kojoj će naši studenti videti svoju budućnost. To nije Srbija podanika, već Srbija slobodnih građana. To nije Srbija nasilja, već Srbija oslobođena straha. Najzad, to je Srbija u kojoj institucije nisu samo zgrade ispred kojih se građani okupljaju na protestima", piše na kraju proglasa.
 
Spisak potpisanih možete pročitati na OVOM LINKU.

Komentari 89

  • Maja

    16.06.2023 14:12
    Изгледа
    ....је супер завршити тај ДИФ. Најмање што можеш је да будеш директор школе. Неки су добацили и до високих,што градских, што покрајинских структура.
    Испада да ови правници, економисти, којекакви филолози, инжињери појма немају.
  • Grof Sekereshi

    14.06.2023 22:47
    @Vlada
    Sa tako smesnim DIF-om mozes da se zaposlis napolju kao sportski trener a sa Pravnim mozes samo da radis na baushteli ili eventualno u nekoj prodavnici koja prodaje balkansku hranu gastarbajterima. Razmislite malo o tome pre nego sto nekoga omalovazavate jer merrilo treba da nam bude sta taj neko sa svojom diplomom i znanjem moze da uradi u normalnom svetu a ne u korumpiranoj drzavi kao sto je Srbija.
  • Сјашу к...

    14.06.2023 12:10
    2007?
    2007 село Јабуковац 9 људи побијено. Нешто се не сећам шетњи,протеста,смена??? А В92 велики брат,пинк фарма тада нису били насилни,љубави?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti