Ciklonizacija za 021.rs o najezdi komaraca: Radimo sve što možemo, ne postoji čarobni štapić

"Ciklonizacija" će nastaviti svakodnevne tretmane koji prvo treba da zaustave migracije rečnih komaraca prema naseljima, a zatim će očistiti sve zone Novog Sada do kojih su uspeli da migriraju.
Iz ovog preduzeća za 021.rs kažu da je "balkanski monsun" koji je doneo obilne padavine kojim su se povećali vodostaji reka, u kombinaciji sa visokim temperaturama, doveo do najezde komaraca.
"Prethodnih nedelja situacija je u susednim delovima Hrvatske eskalirala do mere da predsednici opština traže proglašenje elementarne nepogode u Osijeku i Vukovaru na primer, a koji su u sličnoj situaciji kao Novi Sad. Ipak, iako građani u delovima grada mogu da se požale da ovih dana imaju susrete sa komarcima, situacija nije ni približno alarmantna kao u ovim delovima Hrvatske", podsećaju.
Dodaju da su već neko vreme aktivna velika izvorišta komaraca na Dunavu i ruralnim sredinama oko Novog Sada i da komarci neprestano migriraju prema urbanim zonama.
 
"Ove sezone smo imali izletanje dve generacije rečnih komaraca. Prva je bila krajem aprila i ona je uspešno tretmanima zaustavljena, dok je druga krenula krajem maja i početka juna i po brojnosti je znatno veća. Sa njom se još uvek borimo i uspeli smo, uprkos svakodnevnim kišama i vetru koji onemogućavaju tretmane, da je zadržimo van najvećeg dela urbanih zona Novog Sada", objašnjavaju.
 
Iz Ciklonizacije kažu da su najnedavniji tretmani iz vazduha izvedeni 7. i 10. juna, a da se svake večeri obavljaju tretmani sa zemlje u zaštitnim zonama na nasipima od Begeča do Kameničke ade, Ribarskog ostrva, kao i u Petrovaradina, Subiću i Šangaju.
 
Dodaju i da se svakog jutra tretiraju Kej, Štrand, Kamenički park, Dunavski park, Limanski park, Univerzitetski park, Futoški park, park kod Instituta u Sremskoj Kamenici i park kod Železničke stanice. Uz to svake večeri sa čamca se zadimljava Mačkov sprud, Kamenička i Čerevićka ada.
 
"Trenutno je očišćen veći deo grada, kao što je širi centar, Limani, skoro ceo Telep, Salajka, Podbara... Povećana brojnost je još uvek na sremskoj strani, kao i na Novom naselju i pojedinim selima. Dinamika će zavisiti pre svega od vremenskih uslova", objašnjavaju u Ciklonizaciji.
 
Dodaju i da će 13. i 14. juna ciklusom tretmana sa zemlje biti zatvoren "dugi pun krug tretmana sa zemlje na celoj teritoriji grada, prigradskih naselja i sela".
 
"Dalje ćemo pratiti stanje na terenu i u zavisnosti od potrebe nastavićemo sa kombinacijom tretmana iz vazduha, sa vode i sa zemlje, sve dok za tim bude bilo potrebe. Građani treba da znaju da ćemo i u narednim mesecima uraditi sve što je moguće da redukujemo brojnost komaraca, ali nije realno očekivati da će ovo biti sezona tokom koje neće videti komarca u urbanim sredinama. Ne postoji čarobni štapić od koga će oni nestati", naglašavaju.
Dodaju i da, ukoliko se prema prognozama nastavi ovakvo vreme, građani mogu da očekuju dane sa povećanom brojnosti komaraca i u gradu.
 
"Ovo će se desiti iz prostog razloga što će biti nemoguće na vreme izvesti dovoljan broj larvicidnih i tretmana protiv odraslih komaraca. Naravno, mi ćemo se pobrinuti da ti periodi budu što kraći i da tretmani budu spremni i izvedeni u svakom povoljnom meteo trenutku", objašnjavaju iz Ciklonizacije.
  • Ns time

    15.06.2023 12:40
    Nesposobna ekipa
    Kada se vlasti dokopaju zeljni slave, moci, para, a ne znaju nista , onda dobijete grad kulture bez ijedne znacajne manifestacije i gosta u godinu dana, a leti imate grad obasut komarcima jer oni jednstavno- nisu sposobni da se nose sa onim sto je pred njima: narastao grad.Umesto 250 hiljada stanovnika, procena i to nezvanicna je preko 500 hiljada.Vabili su, nenormalno gradili.Sad kad su dobili grad mastodont, ne znaju sta da rade.Pa nista, malo motanje kablova, pa ce da vide sta dalje... Komarce ce neko drugi da prasi kao i odvodnjavanje zemljista.Na pitanje ko ce da odvodnjava odgovaraju: nase je da naplatimo, a vi vidite sta cete sa natopljenom zemljom.Tako stoje stvari danas.
  • limadin

    14.06.2023 11:05
    A hemikalija
    Uvoz iz KINE :P
  • car

    14.06.2023 09:44
    pitam za druga
    Kako se recimo brani Holandija koja je na silnim kanalima i vodenim tokovima, hmmmmm, samo pitam za druga :-(
    Ovi iz Ciklonizacije nisu dorasli ovom poslu možda dati priliku nekom drugom, onako samo pitam....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti