FOTO: Izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske dobile 94 stana u Veterniku

Izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske dobile su danas 94 stana u Veterniku.
FOTO: Izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske dobile 94 stana u Veterniku
Foto: Grad Novi Sad
Stanovi su izgrađenim u okviru "Potprograma 9" Regionalnog stambenog programa (RSP), pokrenutog u cilju obezbeđivanja trajnog stambenog rešenja za izbeglice iz ratova 1991-1995.
Program sporovode Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska, a glavni donator je Evropska unija.
Ostali donatori su SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka. Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a fondom upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.
 
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić ocenio je da je podela ključeva korak bliže trajnom rešavanju stambenog pitanja izbeglih i trajno prognanih lica koja žive u Novom Sadu.
 
Precizirao je da će, po dogovoru sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije, sa ove 94 porodice prvo Grad potpisati ugovore na šest meseci, sa mogućnošću kupovine tih stanova.
 
"Na teritoriji Novog Sada, u okviru RSP, ukupno je 599 porodica rešilo stambeno pitanje i to: 276 porodica u 'Veterniku 1', 152 porodice u Futogu, a danas 94 porodice", kazao je on.
 
Naveo je i da su 32 porodice rešile stambeno pitanje kupovinom seoskih kuća, njih 32 kroz dodelu pomoći u vezi sa građevinskim materijalom, a 13 porodica kupovinom stana.
 
Dodao je da je preostalo oko 200 porodica u Novom Sadu kojima treba da se reši taj problem, te da je grad spreman da za njih obezbedi nove parcele i infrastrukturno ih opremi, ukoliko se nađu finansije.
 
 
Šef sektrora za saradnju ispred Delegacije EU u Srbiji, Nikola Bertolini je istakao je da je ovaj program počeo pre 11 godina i da je do tada nađeno trajno stambeno rešenje za više 7.400 izbegličkih porodica u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
 
Nemačka je jedan od najvećih donatora sa uloženih 10 miliona evra u ovaj program, a ambasadorka te zemlje u Srbiji Anke Konrad je ocenila da je RSP obezbedio novu priliku i perspektivu porodicama koje su izgubile sve.
 
Prema njenim rečima, RSP im je pored mesta za život istovremeno vratio i dostojanstvo.
"Ti ljudi su izgubili sve, kao posledica rata za koji smo mislili da će biti poslednji na evropskom tlu. Nažalost, agresija na Ukrajinu dokazuje suprotno", rekla je Konrad.
 
U ime porodica koje su dobile ključeve Janja Ždrnja, izbeglica iz Benkovca, zahvalila se donatorima, institucijama i organizacijama koje su im omogućile useljenje.
 
Direktorka Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljevije navela je da će za dva dana biti dodeljeni kjlučevi za još 14 porodica u Vrbasu.
 
Direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević je kazao da je trajno rešavanje strambenog problema izbeglica prioritet.
 
Naveo je da su do sada stambeno zbrinute 6.972 porodice, te da sledi useljenje u nove stanove u Vrbasu, Aranđelovcu, Pančevu, Pećincima i Ovči. Uručenju ključeva izbegličkim porodicama prisustvovali su i predstavnici OEBS-a i UNHCR-a.
  • Vera

    17.06.2023 09:15
    izbeglice
    @mi
    Pa, šta mislite, kako su oni došli tamo do kuća i stanova? Isto kao i Vi - u urbanim naseljima krediti i sve ostalo, na selima ono što su generacije stekle, kao i ovde.
    Nije tačno da je većini vraćeno, niste obavešteni. mnogo je toga na selima uništeno i spaljeno, nema se ni kuda vratiti, a gradske stanove odmah neko uzurpirao.
    @ Masni pečat
    Vaša baba je 45. dobila verovatno švapsku kuću, a one si bile i veće i bolje nego srpske, potpuno opremljene. Kako su izbeglice (kolonisti) živele ovde i posle Prvog i Drugog svetskog rata poznato je, sve je učinjeno da se zbrinu, podizana su čitava naselja za nih. Nije vas nimalo sramota kad pišete tako nešto? A trebalo bi, nikad ne zna šta Vas može zadesiti!
  • Vlada

    16.06.2023 00:04
    @Vera

    Ne razumem. Ako nećete da se vratite u svoju zemlju jer vam je neko rekao da to nije vaša kuća, šta tačno radite ovde?
  • Vera

    15.06.2023 16:06
    izbeglice
    Čitajući ove komentare, dođem u napast da mnogima od njih poželim da ih zadesi to što je ove ljude zadesilo - možda bi bili manje zli i malo više saosećali sa onima koji su bili primorani da napuste sve ono što su sticali celog života! Ta otrovna zloba je teško razumljiva, čoveku je žao kada razbije omiljenu šolju, pa treba pokušati da se samo zamisli da jednog dana dođete kući, a neko vam saopšti da ona nije više vaša nego njegpva, sa svim u njoj i oko nje! Zamislite, pa će vam mržnja možda malo posustati! Život i sudbina su nepredvidivi, svašta čoveka zadesi, a uglavnom su to nevolje, a ne prijatnosti! Ne prizivajte zlo želeći zlo drugima i nemajući razumevanja za tuđu nesreću!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti