Nastavak ulaganja u vrelovodnu mrežu na Mišeluku

Novosadska toplana će za gradnju treće faze vrelovodne mreže na Mišeluku izdvojiti 51,4 milion dinara.
Nastavak ulaganja u vrelovodnu mrežu na Mišeluku
Foto: 021.rs

Ovo je nastavak ulaganja u gradnju sistema distribucije grejanja i tople potrošne vode. Za prvu fazu radova izdvojeno 149,2 miliona dinara sa PDV-om.

Pomenuti radovi u drugoj fazi, za koju je sada završen tender, radi će se u roku od 45 dana, a izvešće ih "Konvar" i "Zavod za zavarivanje" iz Beograda, "A.R.J. Technology" iz Novog Sada i "BS-Projekt 2009" iz Valjeva. 
 
Dodajmo da "Toplana" ima raspisan tender za još jednu fazu koja će koštati preko 30 miliona dinara. Za ovu godinu su planirani radovi i u fazama četiri i pet koji su procenjeni na više od 44,4 miliona dinara.
 
"Toplana" u planu ima i izradu Generalnog projekta sa prethodnom studijom opravdanosti sistema daljinskog grejanja Mišeluka. 
 
Svi pomenuti građevinski, odnosno mašinsko-izolatorski radovi na vrelovodnoj mreži na Mišeluku se rade u sklopu šireg infrastrukturnog i komunalnog opremanja urbanističkih zona Mišeluk dva i tri koje lokalna vlast sređuje kako bi se omogućila stambena izgradnja na tom potezu. 
 
Ovi radovi na vrelovodnoj mreži izvodiće se paralelno sa već uveliko započetim ulaganjem u vrednosti od gotovo milijardu dinara na komunalnom i saobraćajnom opremanju Mišeluka, nedaleko od Kovid bolnice. 
U "Novosadskoj toplani" su za 021.rs naveli da je sistem toplifikacionog sistema na Mišeluku planiran kao odvojen od postojeće mreže na bačkoj strani grada, tako da toplane rade ne samo na gas, već da budu okrenute ka alternativnim izvorima energije.
 
One bi bile samostalne kogenerativne energane, koje koriste geotermalnu energiju podzemnih voda, biomasu, solarnu energiju i drugo, potrošače bi snabdevali osim toplotnom energijom za grejanje i energijom za daljinsko hlađenje, a proizvodile bi i struju.
 
Toplana "Mišeluk" prestala je sa radom 1999. godine, a pod nerazjašnjenim okolnostima pogkradena je 2010. godine. Prostor na kom se ona nalazi sada koristi Novosadska toplana kao garažu i magacin. U preduzeću navode da se radovi na izgradnje energane planiraju prekoputa Kovid bolnice. 
  • Uroš

    16.06.2023 13:07
    Lud zbunjen nenormalan
    Svaka razumna studija bi odbacila ovakav projekat. Osim one (pre)plaćene od strane naručioca.
    Nije isplativo "razvlačenje" toplote za mali broj niskih objekata, jer su gubici ogromni.
    Gas je izuzetno skup, a "alternativa" sa geotermalnom vodom puka izmišljotina. Biomasa i svako spaljivanje u ekološkom naselju bi bio genocid. Onda mogu i gume?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti