Ko se prijavio za subvenciju za solarne panele: Na listi 35 Novosađana, komisija dolazi u posetu

Ukupno 35 građana iz Novog Sada i okolnih mesta ispunilo je uslove za subvenciju za ugradnju solarnih panela na svojim kućama, te se nalaze na preliminarnoj rang listi.
Ko se prijavio za subvenciju za solarne panele: Na listi 35 Novosađana, komisija dolazi u posetu
Foto: Pixabay

Konkurs Grada na koji su se prijavili odnosi se i na subvenciju za unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote.

Tri osobe nisu ispunile uslove jer su dostavile nepotpune prijave. Sada teče rok od osam dana za prigovore na preliminarnu listu.
Na komisiji zaduženoj za sprovođenje konkursa sada je da obiđe sve stambene objekte i uveri se da su svi naveli ispravne podatke u svojim prijavama. Ukoliko se utvrdi da podaci iz prijava ne odgovaraju situaciji na terenu, sa liste će ovo domaćinstvo biti eliminisano i njegovo mesto dobiće naredna uredna prijava - ukoliko i ona ispunjava uslove na terenu.
 
Ova mera energetske efikasnosti ove godine je sprovedena uz poteškoće zbog slabog odziva Novosađana za subvenciju. Razlog je količina novca koju domaćinstva moraju da ulože uz dobijenu subvenciju, budući da pomoć Grada pokriva do 50 odsto vrednosti cele investicije. Konkretno, subvencija za solarne panele i ostale mere definisane konkursom iznosi oko 400.000 dinara po domaćinstvu, što znači da celokupni troškovi ugradnje panela mogu da pređu 800.000 dinara.
 
Kako je 021.rs pisao, građani su poslednjih meseci postali skeptični kad je reč o isplativosti ugradnje solarnih panela. 
 
Prema zabeleženim iskustvima korisnika solarnih panela, koji su ujedno proizvođači električne energije-prozjumeri, ušteda na računima ne vidi se prvih nekoliko godina, papirologija je preobimna, a korisnici panela morali su da plaćaju visoke skrivene naknade i poreze sve do početka ove godine, kad je izmenjen Zakon o PDV-u.
Preliminarna lista dostupna je OVDE.
  • Arkadije

    19.06.2023 13:02
    Ko koga dere.
    Nemš struju. Kupiš stubnu trafo stanicu. Spojiš je sa podzemnim kabelom i sav srećan moraš to da predaš elektrodistribuciji u vlasništvo. Ne možeš finansijski da izneseš troškove održavanja. Ovo me podseća da će i sa panelima biti slično.
  • Fića

    19.06.2023 10:34
    Solarni paneli
    Kažu da je Austrija davala subvencije svojim građanima, a nakon što su građani masovno to iskoristili - lupila im "doooobre poreze" .
    Tako da - u pamet se.
  • Strom

    19.06.2023 10:30
    1m
    Sve ukupno je oko 1m, plus munus 100k dinara,
    Ja trazio 4-5 razlicitih ponuda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti