Slab odziv na konkurs za solarne panele: Novosađanima investicija skupa i uz subvenciju Grada

Novosađani nisu pokazali preveliku zainteresovanost za ugradnju solarnih panela, uz subvenciju Grada. Razlog je količina novca koja, uprkos pomoći Grada, mora da se uloži u investiciju.
Slab odziv na konkurs za solarne panele: Novosađanima investicija skupa i uz subvenciju Grada
Foto: Pixabay

Gradska uprava za zaštitu životne sredine je, nakon tri produžetka roka za prijavu Novosađana, zatvorila javni poziv za dodelu subvencija. Rokovi za prijavu su produžavani jer se nije dovoljno domaćinstava prijavilo, kaže članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović.

"Nama je bilo važno da na javnom pozivu imamo više prijavljenih nego što imamo raspoloživih sredstva kako bismo sav novac utrošili. Čini mi se da građani nisu najbolje razumeli čitav konkurs, odnosno da je bilo šumova u komunikaciji javnih organa i građana", smatra Radenović.
U javnosti se, otkako se država odlučila za subvencionisanje ugradnje solarnih panela, iz više uglova govori o faktičkoj neisplativosti ove investicije. Prema zabeleženim iskustvima korisnika solarnih panela, koji su ujedno proizvođači električne energije-prozjumeri, ušteda na računima ne vidi se prvih nekoliko godina, papirologija je preobimna, a korisnici panela morali su da plaćaju visoke skrivene naknade i poreze sve do početka ove godine, kad je izmenjen Zakon o PDV-u.
 
Radenović kaže da se solarni paneli i te kako isplate, ali da postoje ograničavajuća okolnost po građane - visina ulaganja.
 
"Bez obzira na to kolika je subvencija države, a u slučaju Grada Novog Sada je do 50 odsto, odnosno oko 400.000 dinara po domaćinstvu, vrednost investicije sigurno je oko 800.000 do milion dinara i velika je investicija za svakog građanina pojedinačno. Mislim da je to jedan od glavnih razloga zašto su građani malo zainteresovani. Smatram da je izuzetno važno da nađemo način da zainteresujemo građane, možda da predložimo i neku veću subvenciju, veću od 50 odsto vrednosti cele investicije", pojašnjava Radenović.
 
Javni poziv zvanično je zatvoren 31. maja i sada sledi obrada pristigle dokumentacije. Preliminarna lista dobitnika subvencije trebalo bi da bude poznata u naredne dve sedmice.
 
Kako je 021.rs pisao, ovaj javni poziv Grada odnosi se na ugradnju solarnih panela, invertera i cirkulacione pumpe, a u stanovima sistema grejanja, što sufinansira uprava do 50 odsto vrednosti ukupne investicije sa PDV-om.

U Karlovcima konkurs propao

Da je problem očigledan pokazuje i iskustvo Opštine Sremski Karlovci.

U ovom mestu se za subvenciju za ugradnju solarnih panela prijavio samo jedan građanin, a budući da je podneo nepotpunu dokumentaciju i nije otklonio nedostatke u roku, konkurs je obustavljen.

  • Lila

    12.06.2023 08:15
    Pazite se subvencije su teška prevara, Grad u saradnji sa njihovim firmama vara građane!
  • Arkadije

    05.06.2023 20:43
    Ne obaveštenost.
    Kada bi gospođa Mira sagledala probleme sa solarnim napajanje. Šta država daje šta građani treba da ulože a šta el. Distribucija uzima. Promenula bi mišljenje o isplativosti.
  • Mile

    05.06.2023 15:45
    Koliko placate struje mesecno? max 5000 dinara ne isplati vam se nikako solarni sistem kojeg ovi nude jer se panel ne okrece sa jednostavnim jeftinim motorom prema suncu niti ima sensor koji ce ga okretati pod kutem koji mu treba. Izracunajte koliko mozete platiti struje sa 5000 Eura cca koliko kosta najmanji sistem? 10 godina ladno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti