Opozicija traži odgovornost za izlivanje 35 tona goriva iz bugarskog broda u Dunav

Akcija progresivne Vojvodine (APV) i novosadski odbor stranke Zajedno reagovali su na izlivanje naftnih derivata u Dunav kod Novog Sada.
Opozicija traži odgovornost za izlivanje 35 tona goriva iz bugarskog broda u Dunav
Foto: 021.rs
APV: Zašto su nadležni organi kasno reagovali, a prvi na licu mesta bili novinari?
 
APV u saopštenju ističe da su prvi na licu mesta bili novinari lokalnih medija i građani, umesto inspekcijskih organa.
 
"Inspekcijski organi Autonomne pokrajine Vojvodine koji su za to nadležni i gradske službe reagovali su tek popodne. Na fotografijama koje su tom prilikom objavljene jasno se vidi da je naftna mrlja već dospela do novosadske plaže Štrand a da mnogi posetioci i kupači toga nisu ni bili svesni", navode.
Pitaju zašto su inspekcijske službe i službe za vanredne situacije zakazale, te zašto je JKP "Gradsko zelenilo" izdalo upozorenje o zabrani kupanja u Dunavu tek u poslepodnevnim časovima.
"Život i zdravlje građana ponovo su izloženi riziku zbog neblagovremene reakcije nadležnih. Podsećamo da su izlivanja nafte u našu najveću reku nažalost postala već redovna pojava. Stoga je bilo neophodno na vreme ustanoviti mehanizme za brzo reagovanje i upozorenje kako bi se umanjio rizik po zdravlje ljudi i nastala ekološka šteta", naglašavaju.
 
Postavljaju pitanje da li je razlog za kasno reagovanje to što su pokrajinskoj administraciji oduzete nadležnosti, ali i sredstva da se stara o zaštiti životne sredine na svojoj teritoriji.
 
"Bavi li se Pokrajinska vlada bilo kakvim poslovima izuzev što povremeno prosleđuje sredstva iz svog skromnog budžeta u budžet Grada Novog Sada za popravku puteva? Zašto se gradonačelnik Milan Đurić još uvek nije obratio Novosađanima da ih informiše o posledicama zagađenja? Je li on uopšte naš gradonačelnik ili služi samo tome da brani interese svojih mentora iz Srpske napredne stranke", pita APV.
 
Ova stranka zahteva da se "detaljno ispitaju sve okolnosti ove tragedije koja će izazvati katastrofalne posledice po životnu sredinu na širem prostoru obale Dunava oko Novog Sada i da se utvrdi odgovornost svih nadležnih pokrajinskih i gradskih organa za neblagovremenu reakciju". 
 
Zajedno: Organizovati brzu i efikasnu akciju čišćenja i proceniti posledice
 
Reakciju traži i novosadski odbor stranke Zajedno.
 
Oni zahtevaju od JVP "Vode Vojvodine" i svih nadležnih institucija da se organizuje brza i efikasna akcija čišćenja naftnih mrlja na površini Dunava.
 
"Ovo uključuje angažovanje odgovarajuće opreme i stručnjaka koji će obaviti čišćenje na licu mesta", smatraju.
 
Traže i procenu ekoloških posledica.
 
"Potrebno je sprovesti detaljnu procenu ekoloških posledica naftnog izlivanja na Dunav i okolno područje. Ova procena treba da obuhvati uticaj na biljni i životinjski svet, kvalitet vode i sve druge relevantne faktore", ističu.
 
Zajedno zahteva da se identifikuju sve odgovorne strane. 
 
"Neophodno je sprovesti istragu kako bi se utvrdile odgovorne strane za ovo izlivanje nafte. Svaki prekršaj ili nemar koji je doveo do ovog incidenta treba da bude adekvatno kažnjen, kako bi se sprečili slični slučajevi u budućnosti", ocenjuju.
 
Takođe, traže rad na prevenciji budućih izlivanja, što, kako navode, može uključivati jačanje postojećih protokola za zaštitu voda, edukaciju i obuku osoblja, kao i sprovođenje redovnih inspekcija i nadzora.
Podsetimo, kako je 021.rs pisao 35 tona goriva iscurilo je iz bugarskog broda u Dunavu. Nadležni organi tvrde da je mreža koja je postavljena u Dunavu kod Batajnice zaustavila dalji put naftne mrlje.
 
U nadležnim službama navode da se mrlja, nastala od curenja 35.000 litara pogonskog dizela iz rezervoara bugarskog broda, tokom prethodne noći nalazila na potezu između Sremskih Karlovaca i Beške i da je sada njen veći deo kod Batajnice. Rukovodilac Službe za zaštitu voda JVP "Vode Vojvodine" Jovan Vignjević za 021.rs rekao je da nije došlo do ekološke katastrofe, zahvaljujući brzini Dunava, te da nema opasnosti po zdravlje ljudi, životinjskog i biljnog sveta.
  • Pavle

    21.06.2023 15:29
    Nema reda na rekama
    Dunav eksploatisu krimosi, separacijom sljunka i peska, zatim seku drvece na Sordosu, opet u korist kriminalnih odluka, pa sve do nelegalne gradnje objekata koje vlast dozvoljava, pa kegalizacija po ko zna koji put, jer su nekegalni graditelji u talu sa vlascu i tako redom. Dunav je prezagadjen, drzava ne vodi nikakvog racuna o zastiti i kontroli reke pa je tako i bugarski brod ispustio otrovnu te nost u Dunav.
  • crp

    21.06.2023 13:47
    Ništa novo
    Imaćemo grad u vodi, ne na vodi, i Dunav će biti najzagadjeniji u Srbiji, kao što jeste. Radi ko šta hoće, prevozi ko šta hoće, ispušta iz plovila ko šta hoće, jer da imamo državu i svest vlasti ovo se ne bi dešavalo.
  • bujke

    21.06.2023 09:17
    namćor
    Mi imamo opoziciju hahahhah

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti