VIDEO, FOTO: Električni autobusi narednih dana na ulicama Novog Sada

U garaži GSP-a predstavljeno je prvih 10 električnih autobusa, koji će se koristi u novosadskom javnom prevozu.
VIDEO, FOTO: Električni autobusi narednih dana na ulicama Novog Sada
Foto: 021.rs

Autobusi koji su plaćeni više od sedam miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, narednih dana će početi da voze na linijama 2, 9, 11A i 11B

Očekivano je da će sa jednim punjenjem tokom lepog vremena moći da pređu 45 kilometara, a u slučaju snega i ekstremnih uslova oko 26 kilometara.
 
Budući da će im biti potrebno dopunjavanje tokom višesatnih smena, pored punjača u sedištu GSP-a, isti su sagrađeni i na okretnici na Novom naselju na Bulevaru Jovana Dučića i na okretnici u Potkovici kod Železničke stanice.
Ovo su savremeni solo busevi koji su proizvedeni u fabrici Solaris u Poljskoj.
 
 
U jednom autobusu može da bude 80 putnika, a pored klime, električnih displejeva i druge već standardne opreme, nova vozila imaju i video nadzor, rampu za invalidska kolica, pa i posebne aparate za dezinfekciju ruku. 
 
 
Deset električnih autobusa su jedino "pojačanje" za vozni park GSP-a ove godine, a prošle godine nije bilo nijednog novog.
 
Iako je Novi Sad u protekloj deceniji nabavio 147 autobusa, računajući i ove električne, vozni park je i pored svega i dalje u proseku star oko 10 godina.
 
Gradonačelnik Milan Đurić je povodom toga izjavio da su od predstavnika sindikata čuli da bi trebalo da se kupi 50 novih autobusa, o čemu će biti reči prilikom usvajanja budžeta za 2024. godinu. 
  • Miki

    28.06.2023 20:59
    Preskupo
    Za te pare su mogli da kupe 20 Mercedes eCitaro koji navodno prelazi 300-400 km... Ali svakako bio mi je osmeh na licu kada sam video jedan u prolazu.
  • Sremac

    22.06.2023 20:03
    Ta rampa za invalidska kolica ce raditi 0 dana.
  • Saša

    22.06.2023 19:13
    Realno
    Mislim da je u NS najgori GSP u regionu.Najgore organizovan,a autobusi posebna priča.Toliko široki ,na ovakve ulice.Do sada su mogli napraviti urednu tramvajsku mrežu i Bog da nas vidi.Kupuju gluposti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti