Urbanisti planiraju novi prostor za gradnju - proširiće se Sajlovo

Gradski urbanisti u planu imaju proširenje Sajlova kako bi se stvorili uslovi za novu gradnju, odnosno nova zona porodičnog stanovanja.

Pred odbornicima Skupštine grada će se u petak, 30. juna, pojaviti predlog odluke o izradi Plana generalne regulacije prostora za porodično stanovanje - proširenje Sajlova.

Urbanisti iniciraju izradu ovog plana kako bi se ispunilo ono što je već napisano u Generalnom urbanističkom planu Grada Novog Sada (GUP) do 2030. godine, odnosno kako bi se do sada neiskorišćen prostor sa građevinskim potencijalom u krajnjem zapadnom delu građevinskog područja Novog Sada stavio u upotrebu.
Reč je o oko 22,50 hektara severozapadno od Ulice Donje Sajlovo, gde su već neke nelegalno izgrađene kuće. Kako se navodi u ovom dokumentu, Sajlovo već karakteriše bespravna gradnja porodičnih kuća na poljoprivrednom zemljištu (njiva sa salašima), što je uslovilo i nastajanje specifične organizacije prostora sa izduženim blokovima širine oko 400 metara.
 
 
Najveći deo ovog prostora i dalje su porodične njive, a prostor u južnom delu uz granicu građevinskog područja grada je bespravno izgrađen, navodi se u predlogu odluke o izradi ovog plana. 
 
"Nakon sagledavanja stanja na terenu i dostupnih podataka o vlasništvu, Planom će se definisati osnovni elementi urbanističke regulacije prostora. Razdvojiće se zemljište javne namene od površine ostalih namena", poručuju autori predloga odluke.
 
Ovaj prostor namenjen je porodičnom stanovanju, pa će se proširenje planirati kao nastavak postojeće zone porodičnog stanovanja i koncipiraće se duž dve glavne saobraćajnice - Gornje i Donje Sajlovo i saobraćajnicu uz železničku prugu Novi Sad - Sombor. Ovaj prostor delom je već nelegalno izgrađen, ali se konstatuje da je ceo prostor neophodno infrastrukturno opremiti.

Inače, upravo je u toku javni uvid u Plan generalne regulacije Sajlova, koji na mnogo detaljniji način uređuje budućnost ovog naselja. Šta će se sve graditi na Sajlovu (i zašto u planu nema baš mnogo zelenih površina) 021.rs je detaljno analizirao OVDE.

  • Crnogorka

    30.06.2023 11:08
    Prvo se informišite kad već iznosite laži, jedino stanovnici Sajlova znaju koliko su se naplaćali za legalizaciju i sve ostale komunalne priključke. Informišite se prvo šta je komunalno opremanje, i ne brinite Vi za ulicu Gornje i Donje Sajlovo ima ko će o tome da brine.
  • bule

    27.06.2023 20:17
    ko su vlasnici parcela
    Možda prvo da proverimo ko su vlasnici njiva koje treba da se pretvore u gradjevinsko zemljište i isparcelišu za porodično stanovanje i javne namene. Možda ćemo tada nešto više znati. Neko iz vlasti je pokupovao velike njive i sada gura plan po želji i potrebama tržišta, ličnog interesa i sns vlasti.
  • Sosa

    27.06.2023 20:15
    Urbanistički haos = legalizaci
    E ovako, pošto 99% stanovnika Sajlova glasaju za SNS, onda se njima mora izaći u susret. Pošto su izgradjene nelegalne kuće i sve vreme se grade, onda se to mora legalizovati za 1 dinar. Mora proći infrastruktura, iako se nelegalno gradi, iako svi ti nelegalni graditelji ništa nisu platili gradu na ime komunalnog opremanja, oni će dobiti kompletnu infrastrukturu gratis. Da li je u pitanju diskriminacija u odnosu na ostale gradjane koji nisu na Sajlovu i koji ne glasaju za SNS? Prvo sredite ove postojeće puteve, napravite pešačke staze da se deca i stari mogu slobodno kretati na dve glavne saobraćajnice Donje Sajlovo i Gornje Sajlovo. Kako vas bre nije sramota vi što sedite i odlučujete gde će šta biti, kada i kako. Da li vi imate uopšte svesti, struke i savesti, ili samo vidite obećane političke i materijalne benefite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti