Ugovorena još jedna faza izgradnje vrelovoda na Mišeluku

Za drugu fazu izgradnje vrelovoda na Mišeluku biće izdvojeno 36,5 miliona dinara.
Ugovorena još jedna faza izgradnje vrelovoda na Mišeluku
Foto: 021.rs
Posao koji finansira "Novosadska toplana" radiće "Best izgradnja" i "Amkor" iz Novog Sada.
Kako se navodi u ugovoru, izvođači radova će početi sa poslom 15 dana od dobijanja rešenja Uprave za saobraćaj za raskopavanje javne površine i rok za izvođenje radova je od 25 do 30 dana. 
Ovim se nastavlja ulaganje u u gradnju sistema distribucije grejanja i tople potrošne vode na delu Mišeluka koji se komunalno i saobraćajno oprema, kako bi postao stambeno naselje.
 
Za prvu fazu radova izdvojeno je 149,2 miliona dinara, a pre nekoliko nedelja je završen i tender za treću fazu u vrednosti od 51,4 milion dinara.
 
"Novosadska toplana" bi trebalo da ove godine raspiše i tender za izbor izvođača radova u četvrtoj i petoj fazi radova koji su procenjeni na 44,4 miliona dinara.
 
Ovi radovi su deo šireg infrastrukturnog i komunalnog opremanja urbanističkih zona Mišeluk dva i tri koje lokalna vlast sređuje kako bi se omogućila stambena izgradnja na tom potezu. 
 
Radovi će se izvoditi paralelno sa već uveliko započetim ulaganjem u vrednosti od gotovo milijardu dinara na komunalnom i saobraćajnom opremanju Mišeluka, nedaleko od Kovid bolnice. 
U "Novosadskoj toplani" su za 021.rs ranije naveli da je sistem toplifikacionog sistema na Mišeluku planiran kao odvojen od postojeće mreže na bačkoj strani grada, tako da toplane rade ne samo na gas, već da budu okrenute ka alternativnim izvorima energije.
 
One bi bile samostalne kogenerativne energane, koje koriste geotermalnu energiju podzemnih voda, biomasu, solarnu energiju i drugo, potrošače bi snabdevali osim toplotnom energijom za grejanje i energijom za daljinsko hlađenje, a proizvodile bi i struju.
 
Toplana "Mišeluk" prestala je sa radom 1999. godine, a pod nerazjašnjenim okolnostima pokradena je 2010. godine. Prostor na kom se ona nalazi sada koristi Novosadska toplana kao garažu i magacin. U preduzeću navode da se radovi na izgradnji energane planiraju prekoputa Kovid bolnice. 
  • Nenad

    12.07.2023 21:33
    Da li je tako?
    Šta se krije iza praznih floskula
    "energane, koje koriste geotermalnu energiju podzemnih voda, biomasu, solarnu energiju i drugo,"
    Od svega nabrojanog, biće samo ovo "drugo", a to je mazut.
    Za geotermalnu vode i biomasu ne postoje ni studije ni mogućnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti