Novosađani će i ovog leta moći da dobiju subvenciju za zamenu stolarije

Novosađani zainteresovani za zamenu stolarije, izolaciju zidova i podova, nove kotlove, radijatore ili druga ulaganja imaće uskoro novu priliku za subvenciju Grada.
Novosađani će i ovog leta moći da dobiju subvenciju za zamenu stolarije
Foto: Pixabay

Grad Novi Sad upravo je dobio 15 miliona dinara na javnom pozivu Ministarstva energetike za program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. To znači da je Grad konkurisao da dobije deo sume koju će deliti Novosađanima, a ostatak novca će biti obezbeđen iz gradske kase.

Novi Sad je od Ministarstva tražio 22,5 miliona dinara, koliko su i nadležni spremni da izdvoje iz gradskog budžeta. Ipak, Ministarstvo je Gradu Novom Sadu odobrilo 15 miliona dinara, te se očekuje da će za meru energetske sanacije ove godine biti obezbeđeno oko 37 miliona dinara.
Za šta će Novosađani moći da konkurišu?
 
Novosađani će moći da dobiju subvenciju za zamenu stolarije (spoljnih prozora i vrata, okapnica, prozorskih daski, roletni, gips-kartona), za gletovanje, krečenje i drugu obradu zidova, za izolaciju zidova, tavanica, podova, kao i za termičku i hidroizolaciju krova.
 
Finansiraće se i limarski radovi, ali ne i radovi na zameni konstruktivnih elemenata krova. Novosađani će moći da konkurišu i za subvenciju za zamenu kotla ili peći, zamenu ili ugradnju cevi, grejnih tela-radijatora, toplotnih i cirkulacionih pumpi, te za opremanje kalorimetara, ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela (ali je pretpostavka da će Grad raspisati poseban konkurs za panele).
 
Sufinansiranje Grada je u iznosu do 50 odsto vrednosti investicije - što znači da zainteresovani Novosađani moraju da budu spremni da pokriju polovinu ukupnih troškova radova.
Građani koji se prijave proći će proveru ispunjenja uslova, a potom će odabrane firme odraditi sav neophodan posao i za to biti plaćene, što znači da subvencija ne ide direktno Novosađanima. Na Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine je da uskoro raspiše konkurs i odabere firme koje će izvoditi sve radove. Potom će biti raspisan i konkurs namenjen građanima.
 
Identična mera sprovedena je prošle godine, u septembru, kad je obezbeđeno 47,5 miliona dinara. Subvenciju za neku od mera tada je dobilo oko 380 građana.
  • Vera

    15.11.2023 00:48
    Subvencije
    Gde mogu naći spisak firmi koje učestvuju u subvenciji?
  • Novosadjanin

    10.11.2023 11:23
    Subvencije?
    Zvao sam za ponudu firmu . Za dva pvc prozora i jedna balkonska vrata mi traze 2510€!!! Kada sve izracunam isto me izadje da ih sam ugradim. Tacno je cena veca za 120,000 dinara koliko su subvencije od drzave. Jel moguce da zivimo u tako prevaranskoj drzavi??!! Ko se tu, bre , sve ugradjuje??!!
  • savche

    14.07.2023 08:08
    "Subvencija"
    Realna cena 10, država ti od toga plati 5, ti platiš 5. Kada odradi "odabrana" firma košta 20, država plati 10, ti platiš 10.
    Gde je tu subvencija kada te bez subvencije kod tvog majstora košta 10?
    Znači, bratija i kumovi izvlače novac sebi i dele a glume brižnike za svoj narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti