Deo novosadske opozicije traži prekid finansiranja Novosadske TV i NS Uživo: Pokreću peticiju

Gradski odbori Demokratske stranke, Pokreta "Srce - Srbija centar" i Stranke Zajedno pokrenuće prikupljanje potpisa za peticiju "Zaustavimo nasilje u Novom Sadu".
Deo novosadske opozicije traži prekid finansiranja Novosadske TV i NS Uživo: Pokreću peticiju
Foto: 021.rs
Njihovi zahtevi su da se izdejstvuje da se na Skupštini grada razgovara o bezbednosti u Novom Sadu uz izveštaj policije, a potom u široj raspravi, uz učešće raznih aktera, naprave smernice za povećanje bezbednosti.
 

Oni takođe traže da se prekine finansiranje govora mržnje, tako što bi se prekinulo davanje novca Novosadskoj televiziji i portalu NS Uživo, kao i da se raskine ugovor Grada sa privatnim obezbeđenjem "Intersec", koje smatraju odgovornim za nasilje nad građanima na protestu ispred Skupštine Vojvodine prošle godine, na protestu protiv donošenja Generalnog urbanističkog plana.

Predstavnici ove tri stranke nameravaju da skupe bar 5.000 potpisa Novosađana, čime bi i formalno zatražili od lokalne vlasti da reaguje. 
 
Kako su naveli, očekuju da brzo imaju planiran broj potpisa i da će se potom obratiti gradonačelniku, Gradskom veću i Skupštini grada.
 
Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić kaže da se u Srbiji ništa nije promenilo od tragičnih događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i selima u okolini Mladenovca i Smedereva.
 
"Zahtevi građanskih protesta, čiji su ciljevi utvrđivanje odgovornosti i otklanjanje uzroka i konteksta usled kojih je došlo do stravičnih tragedija, ne samo da nisu naišli na razumevanje vlasti, nego su konstantno ignorisani od strane režimskih medija i funkcionera vlasti. Predstavnici vlasti, takođe, nisu pristupili nikakvoj širokoj debati koja bi za cilj imala pronalaženje rešenja za stravično nasilje u našem društvu. Međutim, protesti koji traju i dalje šalju jasnu poruku da građani ne žele da žive u zemlji visokog bezbednosnog rizika, u kojoj vladaju najgore i najprimitivnije vrednosti", naveo je Kostrešević.
 
Kopredsednik Gradskog odbora stranke Zajedno Radivoje Jovović podseća da su u ova tri meseca i Novosađani otpočeli sa protestima izražavajući zabrinutost za ličnu i bezbednost svoje dece, zbog enormnog porasta nasilja u našem gradu.
 
"Tolerisanje nasilništva od strane naprednjačkih vlasti u Novom Sadu, kao i sumnjive veze naprednjačkih struktura sa kriminalnim pojedincima i grupama, učinili su naš grad nebezbednim, a nasilje svakodnevicom. Nasilje se normalizuje i uspostavlja kao parametar prihvatljivih vrednosti, naročito među mladima, a naš grad postaje zona straha i osećaja ugroženosti. Mi zahtevamo od gradskih vlasti, bivajući svesni da ako ne izvršimo neophodan pritisak, ni do kakvog ozdravljenja našeg grada neće doći. Naši zahtevi su jasno formulisani i na njih ćemo insistirati do njihovog ispunjenja", kaže Jovović.
 
Novosađani koji žele da potpišu peticiju to će moći da urade od četvrtka, u Katoličkoj porti, od 19 časova, a narednih dana i na drugim mestima u Novom Sadu.
Zahtevi opozicije:
 
  • Javno obznanjen i transparentan izveštaj Policijske uprave Novi Sad o stanju javne bezbednosti u Novom Sadu.
  • Organizovanje široke javne rasprave o stanju javne bezbednosti u Novom Sadu, uz učešće političkih stranaka, pojedinaca sa priznatom stručnom kompetencijom i stručnih civilnodruštvenih organizacija, s ciljem definisanja mera za povećanje stepena bezbednosti u gradu.
  • Ukidanje svakog oblika indirektne i direktne finansijske podrške iz budžeta i drugih javnih izvora "Novosadskoj televiziji" i internet portalu "NS UŽIVO", zbog toga što promovišu govor mržnje, nasilje i klevete, ali i konstantno u dužem vremenskom periodu objavljuju lažne vesti i izveštaje o događajima i prilikama u Novom Sadu.
  • Raskid svih ugovora između Grada Novog Sada, javnih preduzeća, ustanova i institucija čiji je osnivač Grad, sa preduzećem "Intersec".
  • Zovem se Stevo

    28.07.2023 10:45
    INAČE
    Ako se ukloni pravednost, šta su kraljevstva nego velika razbojništva?
  • Snsuzivo

    27.07.2023 20:38
    Jel neko video tog urednika? Nad njim da se covek sazali, taj ni wc ne bi cistio bez sns
  • ZX

    27.07.2023 20:33
    Jasno
    Apsolutno opravdan zahtev, ali bratija to neće prihvatiti jer bi sekli granu na kojoj sede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti