FOTO, VIDEO: Umesto protesta opozicija u NS napravila performans - farbom polili fotografije

Aktivisti više pokreta i stranaka danas su kod Banovine obeležili godinu dana otkako su privatno obezbeđenje "Intersec" i policija zaustavili građane u nameri da se obrate odbornicima.
FOTO, VIDEO: Umesto protesta opozicija u NS napravila performans - farbom polili fotografije
Foto: 021.rs
Razlog za prošlogodišnji protest bilo je usvajanje Generalnog urbanističkog plana na koji su brojni građani, kao i Društvo arhitekata Novog Sada, podneli niz primedbi. 

Situacija je kulminirala nasiljem na protestu, a fotografija pripadnika privatnog obezbeđenja koji kleče na vratu jednog od demonstranata obišla je Srbiju i region.

Današnje okupljanje kod Banovine organizovano je, kako je prethodno najavljeno, u okviru protesta "Srbija protiv nasilja". 
 
Performans i konferencija za medije činili su "protestnu akciju". Protest kakav se može videti širom Srbije, uz protestnu šetnju, okupljanje građana i govornike, u Novom Sadu se ove nedelje neće organizovati. 
 
Na pitanje da li će biti šetnje naredne nedelje, na konferenciji je rečeno da će je biti, te da će građani biti obavešteni o detaljima.
 
 
Aktivistkinja Suzana Jozić navela je da je ono što se dogodilo pre godinu dana bilo ukidanje prava na slobodu mišljenja svih građana.
 
"Doživeli smo najbrutalnije nasilje. Scena gde sede čoveku na vratu je obišla sve. Tu imamo privatno obezbeđenje Miloša Vučevića, kojem načelnik policije Radonjić dodaje lisice. Naš zahtev je tad bio samo jedan, a to je da naš predstavnik Novi Nebojša Milenković uđe na famoznu sednicu. Mi smo sprečeni u tome. Ostaje mi na ponos da sam bila deo ljudi koji su stali u odbranu smisla, razuma, poštenja", poručila je ona.
 
Na GUP se osvrnula predsednica Društva arhitekata Novog Sada Ana Ferik Ivanovič, ukazujući na to da su pre godinu dana stavove struke i želje građana morali da brane na ulici. Po njenim rečima, GUP je planiran tako da u narednih deset godina unese mnoge novine i novo opterećenje za grad.
 
Kako je rekla, veliki broj primedbi uputili su i DaNS i građani, ali one nisu prihvaćena. Dosta primedbi su bile u vezi sa takozvanim "opštegradskim centrima", koji se, kako kaže, već sada značajno ostvaruje u gradu.
 
"Ti opštegradski centri nama uvode jedan veliki broj novih kvadrata, jednu ogromnu spratnost skoro na svakoj ugaonoj parceli i pitamo se gde je kraj i dokle ćemo ići tako. Nasuprot tome, planska dokumentacija je trebalo mnogo više da se brine o tome kako će se razvijati infrastruktura", poručila je Ferik Ivanovič.
 
Nakon obraćanja medijima izveden je performans koji je podrazumevao prolivanje zelene farbe na fotografije sa prošlogodišnjeg protesta.
  • K2

    21.07.2023 21:44
    Toplina
    A predsedniku sve nešto milo oko srca kad oh ovako kreativne i u ovolikom broju vidi … Bravo za ideje, opozicija je uvek ma koliko to bioo teško i komplikovana uvek nalazila naći da svd jako brzo obesmisli i učini smešnim … a predsedniku sve nešto milo oko srca i želi puno zdravlja i srece svim ovim divnim mladim kreativnim ljudima….
  • Jovan

    21.07.2023 19:26
    SNS kamarila je prestrašena ovim performansom. Kakav duh i kreativnost učesnika, bravo! Pravi put za rušenje najbrutalnije i najkorumpiranije vlasti ikada viđene u ovoj zemlji. Još dva performansa i gotovi su.
  • ovi se sprdaju

    21.07.2023 18:47
    sami sa sobom, napredna sekta ne mora ni prstom da mrdne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti