FOTO, VIDEO Godinu dana od nasilja na protestu protiv GUP-a u NS: Kako se klečalo na ljudima

Tog 21. jula 2022. godine bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da "70 do 80 ljudi maltretira ceo grad".
FOTO, VIDEO Godinu dana od nasilja na protestu protiv GUP-a u NS: Kako se klečalo na ljudima
Foto: 021.rs
Međutim, mislio je na aktiviste i građane koji su se okupili ispred zgrade Skupštine Vojvodine kako bi sprečili usvajanje novog Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad, za period do 2030. godine.

Na protestu, koji je ubrzo nakon početka postao nasilan, policija je privela četrdesetsedmogodišnjeg Novosađanina i dvadesettrogodišnjeg muškarca iz Požege i protiv njih podnela krivične prijave za napad na službeno lice. Problemi su počeli kad su demonstranti pokušali da probiju zaštitnu ogradu koja je postavljena nakon što su čelnici Grada shvatili da će usvajanje GUP-a naići na veće negodovanje nego što su očekivali.

Do oštre reakcije javnosti na usvajanje GUP-a došlo je iz više problematičnih zaključaka u najbitnijem urbanističkom aktu za Novi Sad. Konkretno, najviše brinu planovi za područje bivšeg brodogradilišta, koje je prethodno u vodnim uslovima "Voda Vojvodine" označeno i kao atraktivna lokacija za gradnju, a gde prava korišćenja ima građevinska kompanija "Galens".
 
U GUP-u se navodi da će Novosađani promenom namene prostora brodogradilišta dobiti "kvalitetan izlazak na reku, sa raznovrsnim sportsko-turističkim sadržajima, dok će na prostoru starog brodogradilišta i sadašnje kasarne rečne flotile, biti formirani kompleksi sa stambenim i poslovnim sadržajima, okruženi javnim prostorima", što je građane uputilo na zaključak da se u korist investitora, a na štetu životne sredine, stvara "Novi Sad na vodi".
 
Na stvaranje stambenog kompleksa na reci upozorilo je i Društvo arhitekata Novog Sada. Na nacrt GUP-a, predstavljen u januaru prošle godine, građani, stručna javnost i opozicija su uložili prigovore, ali su isti odbijeni.
 
Ovim dokumentom se dozvoljava i visoka gradnja u mnogim novosadskim kvartovima, pod plaštom "opštegradskih centara".
 
Na sednici Skupštine grada je tog 21. jula za usvajanje GUP-a glasalo 63 odbornika vladajuće većine. Samo četvoro odbornika je bilo protiv.
 
 
Ispred skupštinske sale bila je demonstracija nasilja u kojoj su učestvovali neobeleženi pripadnici privatne firme za obezbeđenje "Intersec". Jedan od njih se "proslavio" kada ga je reporterka 021.rs fotografisala kako kleči na vratu građanina, što je bila fotografija koja je obišla medije.
 
 
Kordon policije i privatno obezbeđenje uspelo je da spreči aktiviste da izraze dalje nezadovoljstvo zbog usvajanja GUP-a. Nakon što je sednica i zvanično okončana, situacija se primirila.
 
 
Kako je 021.rs dalje izveštavao, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je 14 postupaka protiv aktivista i građana zbog nasilja na protestu ispred zgrade Skupštine Vojvodine.
Zbog svih nasilnih dešavanja na protestu reagovale su organizacije civilnog društva, poručujući da je nad građanima sproveden politički progon. Istakle su da nisu reagovali ni zaštitnik građana Zoran Pašalić, ni Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Povodom godinu dana od nasilja na protestu protiv GUP-a organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" organizuju performans i konferenciju za medije ispred Skupštine Vojvodine.
  • Sloba53

    22.07.2023 05:34
    Doći će , valda , vreme da ovi nasilnici bez mozga , kojima je to zanimanje ( pitao sam se uvek šta te ljude motiviše da bilduju svaki dan satima - sada mi je jasno ) i još više policajci koji su bili dužni da ovo spreče , a zapravo su im pomagali , odgovaraju za ova nedela. Ne sme se zaboraviti !
  • Čitalac

    21.07.2023 21:05
    Nećemo uništavanje Novog Sada
    Počeće i novosadski botovi i botine da se posipaju pepelom i da objašnjavaju kako su morali da „botuju“ zbog posla, zbog gladne dece, zbog dugova, zbog ucena, zbog….. uzasnih pretnji kojima su bili izlozeni…Mozemo li da osnujemo kruzok prevaspitavanja botova a ne
    ustanovljavanja kontra fronta?
    Dosta je bilo usvajanja
    podmetnutih ideja „zavadi pa vladaj“ nego: zivela jedinstvena uspravna Srbija!
  • noname

    21.07.2023 13:35
    zamutio i otišao
    dotični miloš zamutio vodu i otišao a građani ostali da se bakću

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti