Novosađanima do 420.000 dinara za solarne panele: Bez interesovanja za kalorimetre i pumpe

Ukupno 35 građana iz Novog Sada i okolnih mesta ispunilo je uslove za subvenciju za ugradnju solarnih panela i invertera na svojim kućama i nalaze se na konačnoj rang listi.
Novosađanima do 420.000 dinara za solarne panele: Bez interesovanja za kalorimetre i pumpe
Foto: Pixabay

Ovim građanima odobrena su sredstva u visini od 189.000 dinara pa do 420.000 dinara, koliki je i najviši mogući iznos za realizaciju ove mere.

Iako je prvobitni konkurs Gradske uprave za zaštitu životne sredine obuhvatao i subvencije za ugradnju cirkulacionih pumpi za porodične kuće i opremanje sistema grejanja za stanove, ove dve mere nisu realizovane, odnosno ne postoji lista koja se odnosi na ove dve mere pomoći.

Konačna rang lista sa 35 korisnika subvencija odnosi se samo na prvu od ukupno tri podsticajne mere, a to je ugradnja solarnih panela na kućama. Ovu listu možete da pogledate na OVOM LINKU.
 
Osim za ugradnju solarnih panela, Uprava je nameravala da subvencioniše i nabavku i ugradnju cirkulacionih pumpi, kalorimetara, termostatskih ventila i delitelja toplote. Iznosi podsticaja za ove mere bili su značajno niži u odnosu na solarne panele.
 
Razlog za ovaj epilog najverovatnije leži u činjenici da je za subvenciju po ovom konkursu bilo slabo interesovanje građana. O tome je za 021.rs govorila i članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović, zaključujući da je potrebno razmotriti da iznos subvencije bude veći.
 
Naime, solarni paneli i druge mere energetske efikasnosti vrlo su skupa ulaganja, te sufinansiranje Grada u meri do 50 odsto vrednosti investicije nije podsticajno za većinu građana.

Vlasnici kuća kojima su odobrena sredstva u narednim mesecima će ugraditi solarne panele, a koliko će novca Grad za ovu meru odvojiti sledeće godine biće poznato u decembru, sa predlogom novog budžeta.

  • NN

    24.01.2024 22:34
    Oprezno
    Uspešno sam dobio subvenciju od 420.000 din i moram da pohvalim uparvu na ažurnosti. Cela procedura je trajala oko 6 meseci zbog propisa i procedura.
    Na kraju sam uz tu subvenciju dodao i svojih 1.000.000 din jer su moje potrebe 8.4kW umesto subvencionisanih 6kW (3kW). Ugradnja je trajala 2 dana a procedura dobijanja dozvola od strane EPS-a oko 3 meseca.
    Medjutim prvi račun me je šokirao. Tek tada sam shvatio kako EPS stvarno vrši obračun.
    Treba jano reći da se svaki akumulirani višak kWh-a koji elektrana proizvede ne dobija nazad za dzabe nego, se to naplaćuje 5 din/kWh
    (prikrivena stavka 7 na računu). Praktično to znači: ako ste u jednom danu oko podneva isporučili 10kWh u mrežu i kasnije uveče potrošili tih 10kWh to ne znači da ste na nuli, nego ćete to platiti 10kWh x 5 din = 50 din
    To znači da će te ugradnjom solarnih panela dobiti cenu kWh samo duplo jeftinije ne i za dzabe. Što isplativost u mom slučaju svodi na 30 godina. Sobzirom na životni vek panela 20 god i invertora 5 godina investiciju čini potpunim promašajem.

  • Bbb

    08.08.2023 12:48
    Bbb
    Nemam ni za ucesce a ne nesto vise! Sa Platom od 54 hiljada 10 Dana pred kraj meseca gladujem…mrssss barabe
  • ///

    08.08.2023 11:14
    Zaposlenici drzave treba gradjane da informisu i edukuju, ako se zeli neki napredak. Mozda bi i meni to sve trebalo, solarni paneli, subvencije, isplativost na duzi rok... a ne znam. Ah, da, ovu drzavu to ne zanima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti