Obnavlja se deo kompleksa Komande grada u centru Novog Sada

Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je tender za obnovu fasade i krova dela Komande grada u Dunavskoj 33.
Obnavlja se deo kompleksa Komande grada u centru Novog Sada
Foto: 021.rs
Ovo je jednospratnica na uglu Dunavske i Žarka Vasiljevića, nekadašnji Hotel "Fabri", koji je skoro ceo vek deo kompleksa zgrada koje vojska koristi za potrebe Komande garnizona Novi Sad, trenutno Komande 1. brigade Kopnene vojske.
Zgrada je sagrađena 1900. godine, a finansirao ju je novosadski trgovac Pepet Fabri. 
Hotel sa restoranom bio je jedno od omiljenih mesta za sastanke, ali je objekat 1925. godine preuzela vojska tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i od tada se koristi za potrebe Komande grada.
 
Zgrada je spomenik kulture pod zaštitom i deo je prostorno-istorijskog centra Novog Sada.
 
Prema tenderu Zavoda, na zgradi u Dunavskoj 33 planirana je zamena oštećenih i degradiranih elemenata fasade i krova.
 
"Radiće se restauracija i konzervacija vučenih malterskih i ornamentalnih plastičnih elemenata, fasadne stolarije i bravarije. Predviđena je zamena kompletnog krovnog pokrivača novim materijalima, kao i popravka i eventualna zamena oštećenih elemenata krovne konstrukcije. Radovi uključuju obnovu dimnjaka i zidova u zoni krova (zabate i kalkani), zamenu ventilacionih krovnih prozora, kao i izradu novih olučnih horizontala i vertikala. Oštećena limarija na krovu će biti u potpunosti zamenjena. Zbog dotrajalosti, postojeća fasadna stolarija se menja novom (osim ulazne kapije koja će se restaurirati), izrađenom od troslojnog lameliranog drveta, oblikovanog prema postojećem stilu. Takođe, vrši se zamena bravarije na podrumskim otvorima, u skladu sa postojećim", stoji u specifikaciji radova.
 
U dokumentaciji o javnoj nabavci ne navodi se procenjena vrednost, dok je maksimalni rok za izvođenje radova 160 radnih dana.
Rok za dostavljanje ponuda je 29. avgust.
 
Spoljni deo zgrade će biti obnovljen u okviru višegodišnjeg projekta obnove fasada u Novom Sadu, koji uglavnom finansiraju Republika Srbija i AP Vojvodina, uz ulaganje od oko milijardu dinara. 
 
Do sada je obnovljeno više od stotinu kuća u podgrađu Petrovaradinske Tvrđave i centru Novog Sada, kao i u Almaškom kraju.
  • bora

    09.08.2023 12:36
    @pera
    Eno Matijevic je u centru napravio bezbedan objekat a
    tek sto je lep, pravi hotel.Uporedi tu novu zgradu ili
    Lupus u Dunavskoj sa ovom zgradom.Nemojte vise da
    ulepsavate Novi Sad.
  • Гоги

    09.08.2023 08:20
    Гоги
    Заиста бесмислено! Војска у Центру тога само још у С.Кореји има! Отворите Хотел,Ресторан...већ када,трошите наше паре и упослите,Омладину! Да када би Србија и НС имали Економију...нису бре за 11 година,ништа отворили већ све,распродали својим,"инвеститорима"!
  • Smatrač

    09.08.2023 03:28
    Po
    Najlepše je kad vojska ima u miru dobre uslove za rad.
    Komandna zgrada mora biti u centru.
    Ovi miroljubivi komentatori će videti o čemu pričam tek kad počne da gruva.
    Koliko je opasno izmeštanje rečne mornarice - poslednjeg vojnog objekta u situaciji napada na grad sa severa; videćete kad dođu "Zi Džrmans". Do tada će svi "miroljubivi" da nam ruše grad, a da pri tom ne naprave novi plan odbrane.
    Srušen je Almaški kraj, Podbara, Salajka, srušen Telep, Detelinara, srušeno pola grada. Za to vreme od GSPa do Futoga tačno nula polja kupusa. Sve asfaltirano, zašljunčeno i zagrađeno. Gore smo prošli od laičkog planiranja i "izgradnje", nego od bilo kakvog rata.
    Nek je obnove. Dobro je to za sve nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti