VIDEO Gojković i Đurić u obilasku Petrovaradinske tvrđave: Sat je tu i biće tu još dugo sa nama

Duga kasarna na Petrovaradinskoj tvrđavi pretrpela je najveću štetu prilikom nedavne oluje, zbog čega mora da se postavi više stotina kvadrata novog crepa.
VIDEO Gojković i Đurić u obilasku Petrovaradinske tvrđave: Sat je tu i biće tu još dugo sa nama
Foto: 021.rs
Petrovaradinsku tvrđavu jutros su obišli ministarka kulture Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić.
Osim ovog objekta, manja oštećenja, pretežno na krovovima, imaju i Oficirski paviljon (Titovi saloni), Muzej grada i pojedine druge zgrade na Tvrđavi.
Štetu je pretrpeo i sat na Tvrđavi, pa je morao da se ukloni metalni vrh kako bi se restaurirao, dok će gornji drveni deo tornja takođe biti popravljen zbog oštećenja ležišta usled udara vetra.
 
Mnogo veća šteta na Petrovaradinskoj tvrđavi naneta je biljnom svetu. Oboreno je na desetine stabala, dok su krošnje na više drveća oštećene. 
 
 
Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić kaže da su udari vetra bili izrazito jaki, orkanski, i procena stručnjaka je da je vetar sa Dunava duvao sa zapadne strane Duge kasarne, ušao unutar krova i izbacio crep između ovog objekta i Jednostavne kasarne, kao i na plato ispred Muzeja grada.
 
"Ušao je između Duge i Jednostavne kasarne kao u tunel i redom skidao crep. Crepovi su leteli okolo i na sreću, snegobrani su zadržali veliki deo crepa da ne padne dole, tako da tu nije bilo više štete. Nije bilo pucanja prozora i druge štete, najviše je stradao krov. Ono što je važno je da kada pogledate podgrađe Tvrđave, gde je prethodnih godina rađena obnova fasada i krovova i za šta su Novi Sad i Republika Srbija dali ogromna sredstva, da nema nikakve štete jer je sve rađeno po standardima struke. To nas obavezuje da tako saniramo i probleme koji su nastali na Dugoj i Jednostavnoj kasarni, Zgradi arsenala i Oficirskom paviljonu", ispričao je Jokić.
 
On je objasnio i da nije bilo prodora veće količine vode u donjim delovima objekta, te da je sve očuvano, a krov se sada ubrzano popravlja kako nove kiše ne bi napravile ozbiljniju štetu.
 
 
Ministarka kulture Maja Gojković poručila je da je bila u kontaktu sa gradonačelnikom Đurićem od trenutka kada je počelo nevreme.
 
"Dogovorili smo se da današnji dan posvetimo obilasku spomenika kulture, kao i ustanova kulture i da vidimo kolika je pričinjena šteta i da sačekamo da gradske vlasti izađu sa procenom štete, da vidimo u kojoj meri može da pomogne i Vlada Republike Srbije u saniranju", navela je ona.
 
Ukazala je i na to da su građani bili zabrinuti zbog sata na Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
"Petrovaradinski sat je tu i biće tu još dugo sa nama, nadamo se vekovima. Preventive radi, Grad Novi Sad, Zavod, svi oni koji brinu o spomenicima kulture, uklonili su delove sata da ne bi bio oštećen zbog nepogoda koje se i dalje najavljuju, ali svakako sat zaslužuje jednu posebnu brigu u narednim vremenima, a možda i restauraciju... Tu smo - Grad Novi Sad, pokrajinska vlast i  Vlada Republike Srbije zajedno, da pomognemo Novosađanima i Novom Sadu da se što pre sanira šteta i život nastavi dalje onakav kakav je bio", dodala je Gojković.
Gradonačelnik Novog Sada poručio je da situacija u Novom Sadu nije laka, da je izgubljen jedan život, te da su brojni objekti oštećeni.
 
"Prioritet je bio da oslobodimo ljude od potencijalne opasnost, a nakon toga smo oslobađali saobraćajno, pararelno sa tim radivši na uključivanju građana na Elektrodistribuciji. Vode je bilo, kratkotrajni prekid je bio u sredu kada smo ostali bez struje zbog napona. Na terenu smo, pomažemo građanima. U ponedeljak sam razgovarao sa direktorom Elektrodistribucije i tada su povučene sve ekipe sa teritorije Srbije da nam pomognu u stabilizaciji sistema", rekao je gradonačelnik. 
 
Oni su se zahvalili privatnim kompanijama koje su donirale crep koji se postavlja na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i radnicima koji su se uključili u popravke, čime su pomogli da se sve radi brže. 
 
Kako se moglo čuti prilikom obilaska Tvrđave, stari crep kojim je do sada bila pokrivena Duga kasarna neće biti bačen, nego će se skladištiti kao rezerva za popravke krovova koji još uvek imaju taj crep.
  • Temerinac

    27.07.2023 06:48
    Ovo ništa ne treba raditi dok ne prođu oluje, jer mogu oluje da se vrate. A ako i sledeće godine oluje urade isto sa krovovima, onda drugačije treba popravljati, konkretno na Petrovaradinu recimo tu gde opisuju da je vetar prošao između kasarni i porušio krovove sagraditi neki zid da vetar ne može da prođe.
  • Ivana

    26.07.2023 22:35
    Gojković i Đurić u obilasku tv
    Sram ga bilo! Svi krovovi gradića uništeni, ljudima iščupano drveće iz korenja u dvorištima, oštećeni prozori, ali tako su "dobro" sanirali krovove "da nema oštećenja".
  • Solarov

    26.07.2023 21:27
    E tako treba investitori da grade, a ne da sve raspada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti