FOTO: Novosadska ekspedicija osvojila vrh carstva glečera - Monte Rosa

Planinarsko društvo "Alma Mons Adventures" iz Novog Sada nedavno je organizovalo ekspediciju na vrh Kastor, masiv Monte Rosa u Italiji.
Uspon na Monte Rosu je nastavak visokogorskih uspona koje klub organizuje svake godine na vrhove iznad 4000 metara. Vrh Kastor nalazi se na granici Italije i Švajcarske visine od 4.226 metara.
Grupu je činilo osam planinara i planinarka, sedam njih iz Novog Sada i dvoje iz Niša. Svi su već iskusni visokogorci koji su u prethodnom periodu penjali na vrhove iznad 3.000 metara.
Pre Monte Rosa pripremna akcija im je bila u junu kada su se popeli na vrh Vildšpice od 3.774 metara u Austriji, masiv Oztalske Alpe.
 
Predsednik kluba i jedan od vođa ove ekspedicije Siniša Carević kaže za 021.rs da je sama akcija trajala pet dana uključujući i put. 
 
"Prvi dan je obuhvatio celodnevnu vožnju kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju do mesta Ekstrepijerac u dolini Aoste. Tu smo bili smešteni u kampu Monte Rosa i spavali u šatorima. Kamp je odličan i ima sve što je potrebno. Drugi dan smo spakovali opremu, vozili se do mesta Frakej sa nadom da ćemo izaći žičarom do prevoja Kol Betaforca, na 2.731 metara. Usled jakog vetra, žičara je bila zatvorena te smo se gondolom prevezli do 2.000 metara, prevoj Alpe Kiarkerio. Nije nas to omelo da uživamo u dugom pešačenju po kamenitom i stenovitom terenu do doma Rifuđo Kvintino Sela koji se nalazi na 3.585 metara, gde smo proveli naredna dva dana", govori Carević i dodaje da su u domu zatekli živu atmosferu, veliki broj planinara, mahom Italijana, ali i Nemaca, Engleza, Poljaka.
 
Sutradan su ustali rano tri časa ujutru i nakon doručka su se uputili prema vrhu Kastor. Odmah iza doma staza je izlazila na glečer koji je bio u dobrom stanju, bez pukotina. Vreme je bilo vedro, sa temperaturom oko -10 stepeni Celzijusa. Carević kaže da je deo ekipe delovao umorno, što zbog visine, što zbog dugog pešačenja do doma prethodnog dana.
 
"Polako i bezbedno smo prešli nož Kastora, izlašli smo na vrh u osam časova, nakon tri sata uspona. Uživali smo u pogledu na sve vrhove, od Mon Blana, Gran Paradiza, Matehorna... Krenuli smo prema domu, stigli su nas oblaci, ali uspeli smo na vreme da se vratimo u dom, u 11 časova. Pred nama je bio dug dan samo za odmor, spavanje i druženje. Trećeg dana nas je probudio jak udar vetra, oko 73 kilometra na čas i sneg. Čekali smo u domu da se uslovi stabilizuju i da krenemo prema dolini. Po dolasku na parking spakovali smo opremu i otišli u obilazak predivnog mesta Šampoluk koji odiše pravim alpskim ambijentom", priča Carević za 021.rs i kaže da su se nakon toga vratili u kamp, postavili šatore i otišli na spavanje, a sutradan krenuli kući.
 
 
Najveći izazov za sve, kao i uvek, bila je visina, ali su se dobro aklimatizovali laganim usponom do doma u kom su spavali. Svi su imali blage simptome u vidu glavobolje što je uobičajeno za takve visine.
"Ono što je bilo svakako najizazovnije za sve nas jeste završni uspon na vrh Kastor koji se odvija po oštrom grebenu, takozvanom 'nožu' širine manje od jednog metra, dok su sa strane okomite i zaleđene padine. Ono što nam je olakšalo da što bezbednije pređemo taj deo jeste činjenica da je vreme bilo stabilno i bez vetra. Monte Rosa je na celokupnu ekipu ostavila sjajan utisak i već smo se dogovorili da se vratimo sledeće godine na neke druge vrhove", zaključuje Carević i dodaje da je njihov sledeći uspon za ovu godinu na Grosglokneru, najvišem vrhu Austrije, 3.798 metara, koji planiraju u septembru.
  • SuperNova

    09.08.2023 11:12
    Lepa vest
    Čestitke članovima ekspedicije, bravo nastavite sa novim uspesima
  • Jovan

    09.08.2023 09:52
    Svaka cast za ekspediciju.
  • Branko

    09.08.2023 09:48
    Bravo
    Svaka cast!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti