Nastavak radova u Almaškom kraju, saznajte šta je sve u planu

Iz budžeta Grada i Pokrajine izdvaja se 1,6 milijardi dinara za dve naredne faze radova na obnovi Almaškog kraja.
Nastavak radova u Almaškom kraju, saznajte šta je sve u planu
Foto: 021.rs
Radovi su pripali grupi firmi koja je bila jedini ponuđač na tenderu koji je sproveo Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.
 
Dobijena je cena od 1.612.772.265 dinara sa PDV-om što je kao i procenjena vrednost posla.
Radovi će trajati 600 dana i, zavisno od dana početka, rok bi trebalo da bude mart ili april 2025. godine.
 
Reč je o drugom delu prve faze, kao i prvom delu 2A faze radova na obnovi i rekonstrukciji Almaškog kraja, tako da je izvesno da će biti i nastavka.
Kako se 021.rs uverio uvidom u specifikaciju, radovi obuhvataju, između ostalog, popločavanje oko 3.000 kvadrata pešačkih površina i 2.400 kvadrata kolovoza u ulicama Zlatne grede, Skerlićevoj, Milovana Vidakovića, Đorđa Jovanovića i Save Vukovića. Ostalih više hiljada kvadrata saobraćajnica će biti asfaltirano. 
 
Poseban deo popločavanja je trg na uglu Zlatne grede i Skerlićeve. 
 
Radovi obuhvataju i postavljanje raznog urbanog mobilijara u vidu klupa sa i bez naslona, korpi za smeće, česmi, podzemnih kontejnera, držača za biciklove i drugog. 
 
Urediće se i javna rasveta, telekomunikaciona i druga oprema potrebna za gradski informacioni sistem u okviru kojeg je i sistem video-nadzora, postaviće se poluautomatski potapajući stubovi za kontrolu pristupa vozila određenim zonama koje su predviđene za pešake, a instaliraće se nova saobraćajna i turistička signalizacija.
 
Kako se navodi u tenderu, posebna faza su i radovi u Save Vukovića, Zemljane ćuprije, na trgu između Zemljane ćuprije i Koste Hadži Mlađeg, Milana Rakića, Marka Nešića, Lađarske, Đorđa Rajkovića, Marka Miljanova i Milovana Glišića. 
 
Na ovoj lokaciji će se popločati oko 4.000 kvadrata pešačkih površina i skoro 2.000 kvadrata kolovozne konstrukcije i parkinga, a ostatak - više hiljada kvadrata ulica, će biti asfaltiran.
 
U okviru uređenja, i u ovim ulicama će se postaviti razni urbani mobilijar, a biće sagrađeno i dečije igralište u Milana Rakića. Na uglu Zemljane ćuprije i Milana Rakića, kao i Zemljane ćuprije i Koste Hadži mlađeg biće sagrađene fontane.
 
Radovi na vodovodnoj mreži će se raditi u delovima ulica Koste Hadži mlađeg, Zemljane ćuprije, Đorđa Rajkovića, Milana Rakića, Marka Nešića, Save Vukovića, Lađarska.
 
Specifikacijom radova su obuhvaćeni i poslovi na hortikulturnom uređenju ovog dela Almaškog kraja, što je uglavnom sadnja žbunja, trave i postavljanje žardinjera sa cvećem. U delu ulica će biti i sadnje drveća i to oko 140 komada sadnica.
 
Takođe, biće posečeno 27 stabala, a 15 će biti orezano. Navodi se i da će 28 drveća biti presađeno. 
Podsetimo, prva faza radova u Almaškom kraju vredna je malo više od 217 miliona dinara sa PDV-om i je ugovorena zimus sa rokom od 600 dana.
 
Projekat obnove najstarijeg novosadskog kvarta zajedno sprovode novosadska i vojvođanska vlast, a pomenuto je ranije da će sve koštati 2.385.060.000 bez PDV-a.
 
Osim parternog uređenja, radi se i obnova fasada. Do sada je izdvojeno 235 miliona dinara za 24 kuće. Očekuje se obnova još 30 objekata za koje je u toku projektovanje. 
 
Takođe, kroz projekat "Čista Srbija" koji Republika sprovodi sa Kinom, plaća se i popravka kanalizacione mreže, ali o tom projektu nema puno informacija, sem da se neki radovi izvode bar godinu dana. 
  • Mimi

    11.08.2023 23:25
    Uzalud
    I zlato da stavimo na plocnike dzabe...kad u Bele njive nemamo ni kantu za smeće. Smece nosim na krizanje Almaske i Koče Kolareva gde se kante raspadaju od smeća.
    Sve prljavo.
  • Marica

    11.08.2023 16:58
    Evo malo teme za istrazivacko novinarstvo. Na nivou grada je formirana radna grupa za almaski kraj. Mogli bi ste doznati ko je u istoj, po kom osnovu i koliko oprihoduju mesecno od te radne grupe
    Hvala unapred.

    Ps a tih radnih grupa ima milion i sve sam kadar u njima
  • Marija

    11.08.2023 14:52
    Ulica Matice Srpske
    je u samom centru grada, a u očajnom su stanju i kolovoz i trotoari. Njome prolaze svi stranci i turisti koji su u obilasku grada. Ostaje nam samo da se stidimo. Čudno je da tako važna ulica nije planirana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti