Novosađani će moći da dobiju subvenciju za zamenu kotla - ali prvo se biraju firme za ovaj posao

Novosađani će ove jeseni moći da konkurišu za subvenciju za zamenu, odnosno nabavku kotlova na prirodni gas ili biomasu, što će sufinansirati Grad Novi Sad i Republika Srbija.
Reč je o novoj meri energetske efikasnosti tj. smanjenja zagađenja vazduha kroz podršku za nabavku i zamenu kotlova, a kako bi se u domaćinstva uveli ekološki prihvatljiviji energenti.

U toku je javni poziv Gradske uprave za zaštitu životne sredine, namenjen firmama koje se bave ugradnjom kotlova i koje žele da učestvuju u realizaciji ove mere.

Ove firme moraju da budu registrovane (za određenu delatnost) najmanje šest meseci od dana podnošenja prijave, da nad njima nije pokrenut stečajni ili postupak likvidacije, da imaju zaposlenog ili podizvođača za ugradnju kotlova i da imaju sve ateste za materijale i proizvode.

Kriterijumi za rangiranje prijavljenih firmi su: cene kotlova, rok važenja cene kotlova i rok isporuke i ugradnje.
 
Novosađani koji ostvare pravo na sufinansiranje moći će da nabave kotlove isključivo od preduzeća izabranih putem ovog javnog poziva. Građani će od njih moći da nabave kotao na prirodni gas ili biomasu (drvni pelet, briket, sečka) za porodične kuće, ali i za stanove.
 
Prijave zainteresovanih firmi otvorene su do 31. avgusta, a adresa je Gradska uprava za zaštitu životne sredine. Nakon preliminarne i konačne rang listi preduzeća koja će nabavljati i menjati kotlove, uslediće sporazum sa Gradom i potom konkurs koji će biti namenjen građanima.
 
Kad bude raspisan javni poziv namenjen Novosađanima, biće poznati i svi detalje dodele ove subvencije. Ono što je poznato je da će građani prilikom javljanja na oglas morati da dostave predračun za opremu sa ugradnjom koji je uradila neka od izabranih firmi.
 
Kao i do sada, konkursi Grada funkcionišu tako što se sav novac za realizaciju mere prenosi firmama koje izvode posao. Budući da je u pitanju sufinansiranje, od građana će se tražiti izvesno učešće u zameni kotla, a tu sumu će građani uplaćivati izvođačima.
Kontrolu svih ugovornih obaveza radiće komisija formirana za ovu meru.
 
Za realizaciju ovih aktivnosti, planiranu tokom jeseni, pripremljeno je pet miliona dinara. Sva dokumentacija o pozivu za firme dostupna je na OVOM LINKU.
  • Srećko

    13.04.2024 12:53
    Mislim da davalac subvencije ne bi smeo da uslovljava građane od koga će se kupovati kotlovi. Kada je veća ponuda i cene mogu biti niže.
  • pera nevera

    16.08.2023 07:21
    Za 5 miliona dinara koliko je sredstava namenjeno namenjeno za ovaj projekat može da se kupi svega oko 50 gasnih kotlova po sadašnjim cenama.
  • Lale

    15.08.2023 21:56
    U zakonu ne postoje podizvodjaci...ko pise ova pravila?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.