Fruška gora dobija solarna stajališta za punjenje e-bicikala i trotineta

Fruška gora će uskoro dobiti četiri nova solarna biciklistička stajališta na kojima će vlasnici električnih bicikala i trotineta moći da napune svoja vozila.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisao je tender za nabavku i postavljanje solarnih biciklističkih stajališta na Fruškoj gori, na četiri lokacije u okviru nacionalnog parka.

U pitanju je montažna stanica sa solarnim panelima na krovu, modernog dizajna, a u kojoj će biti moguće napuniti malo električno vozilo putem aplikacije CAP-CARAP (Charge and Protect, Control, Reservation and Parking).

Kako naziv nagoveštava, biće omogućeno povezivanje na aplikaciju, rezervisanje i zaključavanje vozila, pronalazak slobodnog mesta za parking u realnom vremenu, te naplata putem platnih kartica ili sponzorskih ugovora.
 
Od ponuđača na ovom poslu zahteva se da ima sve neophodne radnike i stručnjake za instalaciju stanice, ali i pojedine specifičnosti poput iskustva - da je u poslednje tri godine realizovao barem jedan ugovor koji se odnosi na nabavku i postavljanje stanice za električne bicikle, koja imaju minimalno 10 punjača kojima se upravlja putem mobilne aplikacije.
 
Rok za realizaciju posla je četiri meseca od zaključenja ugovora, a izvođač će biti plaćen više od pet miliona dinara.
 
Da je nadležnima možda već poznato ko može da izvede ovaj posao pokazuje i nedavno instalirana, prva stanica ove vrste kod nas, koja je puštena u rad u maju, ali i činjenica da se traži povezanost sa mobilnom aplikacijom CAP-CARAP i karakteristike koje prva stanica na Fruškoj gori već ima. Inače, prvu stanicu za punjenje e-vozila otvorio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u okviru manifestacije "Tour de Fruška", kad je rečeno da je finansirala Pokrajina i rizort-hotel "Movenpick Fruške terme".
 
Rok za prijavu na tender je vrlo kratak - samo 10 dana, do 31. avgusta.
 
Iza aplikacije CAP-CARAP stoji novosadska firma "Sigmoid", a dostupna je samo za korisnike android telefone - ne i ajfona.
Mirović je već najavljivao zajednički projekat Pokrajine i Republike na rekonstrukciji i opremanju Nacionalnog parka "Fruška gora" u narednih godinu dana. Prvi ugovoren posao je rekonstrukcija Informativnog centra nacionalnog parka, a ceo projekat je vredan 170 miliona dinara.
  • Andjelka

    22.08.2023 14:38
    Inicijativa
    Fruška Gora postaje simbol održivosti i napretka. Punjači za električne bicikle i trotinete su pokazatelj da se tehnologija i priroda mogu sjediniti radi stvaranja bolje budućnosti - smanjenje emisija štetnih gasova, gužvi motornih vozila na izletištima, povratak ljudi prirodi i rekreaciji. Bravo za sve uključene u ovaj projekat koji nas inspiriše da razmišljamo o načinima kako sebe da promenimo i samim tim da promenimo okolinu oko nas. To je korak ka očuvanju prirode i održivosti koji treba da postane standard.
  • Ivan

    22.08.2023 06:52
    .
    Znamo svi kako funkcionišu ti "tenderi"! Kažite ko je pravi vlasnik "sigmoid"-a i koja je poenta da 5 mil NAŠIH novaca uložite u to, a 99% ne koristi el bicikl ili neće voziti tuda sigurno u narednih 10 god. Kome će ići novci od punjenja, firmi ili pokrajini?
  • Eon

    22.08.2023 06:47
    Ludilo na točkovima
    Neka otvore i ambulantu za nastradale pešake.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti