FOTO U Novom Sadu skup solidarnosti sa ženama BiH: Nasilje poprimilo razmere epidemije

Skup solidarnosti sa ženama Bosne i Hercegovine održan je danas u Novom Sadu.
FOTO U Novom Sadu skup solidarnosti sa ženama BiH: Nasilje poprimilo razmere epidemije
Foto: 021.rs

Na Trgu slobode postavljena su 24 para crvenih cipela za 24 ubijene žene u Srbiji. Ostavljale su se i poruke podrške ženama u BiH.

"Znamo bol svake žrtve. Znamo kakav strah osećaju. Znamo kako je bojati se u vlastitom domu za svoj život i život svoje dece. Ovaj svirepi zločin dok nije uklonjen sa društvenih mreža gledalo je 10 hiljada ljudi. Videli su stvarnu smrt jedne žene", rekla je aktivistkinja Magdalena Rašković. 
 
Prema njenim rečima, neki od pratilaca razumeli su kako je zločin nad ženom pred očima sveta lako izvesti.
 
"Zar takav ili sličan opis stradanja nismo pročitali u medijskim izveštajima o ubistvima žena iz našeg grada iz naše zemlje? U nekima od njih žrtve su odlazile do stanice policije, do Centra za socijalni rad, do tužilaštva. Pomoć nisu dobile. Zar ima žene među nama koja se nikad nije zapitala koja je sledeća?", navela je.
 
Istakla je da ne postoji hitniji i važniji posao institucija od suzbijanja muškog nasilja nad ženama i devojčicama. 
 
"Ono je u čitavom regionu poprimilo razmere epidemije. Jedina stvarna šansa za ljudski rod, a time i naše društvo je u oslobođenju ženskog dela čovečanstva", rekla je Magdalena Rašković.
 
Ovo je jedan u nizu skupova u regionu koji su se održavali danas u isto vreme, nakon što su žene u Bosni i Hercegovini pozvale na masovno okupljanje i blokadu ulica u svojim gradovima.
 
Povod je ubistvo Nizame Hećimović u Gradačcu u Bosni i Hercegovini koju je svirepo ubio njen bivši partner, a koju institucije Bosne i Hercegovine nisu zaštitile ni nakon prijave nasilja. 
 
Na protest u Novom Sadu pozvale su Novosađanke okupljene oko protesta "Novi Sad protiv nasilja". Kako su navele, cilj je da se pošalju poruke podrške i solidarnosti sa pobunjenim ženama Bosne i Hercegovine, ali i da se ukaže na krizu i dramatičan porast broja ubistava žena u čitavom regionu.
"Tu krizu izaziva muško nasilje u čijem je korenu svakodnevna promocija nasilnih obrazaca ponašanja među dečacima i muškarcima, kontinuirana militarizacija društva i konstantno nasilje koje se promoviše iz samog vrha države i u medijima", navele su organizatorke.
 
Istakle su i da zahtevaju da u Srbiji zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni prioritet, a "delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude koordinirano, efikasno i delotvorno".
  • sta nije jasno

    22.08.2023 10:52
    ubistvo zena
    Femicid tj. ubistvo zene je ozbiljan drustveni problem, kao i uopste nasilje nad zenama od strane suprotnog pola. Zasto? Izmedjuostalog, zato sto se procentualno mnogo cesce desava nego suprotan slucaj. To ne znaci da zene mrze muskarce, da feministikinje mrze muskarce ili da treba opravdavati nasilje na muskarcima. To jednostavno znaci da treba da se solidarisemo sa ljudima u nevolji bili muskarci ili zene i da treba dizati svest o tome da ne treba trpeti nasilje. Nije moguce preko noci, ali korak po korak ljudi se osvescuju. Niko normalan ne moze da podrzi ono sto se desilo u BiH, a slicni slucajevi se desavaju svakodnevno svuda u svetu i u Srbiji. Zato feminizam kao podizanje svesti! Uostalom ne moras biti feminista, samo dobar covek!
  • Lala

    22.08.2023 08:19
    ako
    Cuta i njemu slicni organizuju skup,onda je to pun pogodak!
  • Jedna

    22.08.2023 07:58
    @Mare,
    ne znam da li si oduvek ovako frustriran ili se samo pravis da nisi razumeo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.