"Ključ u ruke" za izmeštanje dalekovoda: Novi radovi zbog izgradnje regionalne deponije u Novom Sadu

Ukupno tri dalekovoda biće izmeštena naredne godine kako bi se konačno pristupilo proširenju deponije, odnosno buduće regionalne deponije na prostoru trenutnog smetlišta na Klisi.
"Ključ u ruke" za izmeštanje dalekovoda: Novi radovi zbog izgradnje regionalne deponije u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije upravo je raspisala tender za vrlo skupe radove na izmeštanju dalekovoda, po sistemu "ključ u ruke". To znači da će odabrani izvođači raditi potrebnu dokumentaciju, izmeštanje dalekovoda, ali i izgradnju nove trase ukupne dužine 6,3 kilometara, za šta će biti plaćeni 336 miliona dinara.

"Elektromreža Srbije" u ovom poslu je investitor, ali je finansijer Grad Novi Sad. Ove strane potpisale su 2. marta ove godine ugovor na osnovu kog se ovi radovi izvode.

Dva od tri dalekovoda izgrađena su 1971. godine, a jedan od njih rekonstruisan je 1982. godine. Treći dalekovod postavljen je 1986. godine.
 
Ovaj tender našao se u planu javnih nabavki Gradske uprave tek s poslednjom izmenom 8. avgusta. Prvobitno je bilo planirano da se ove godine počne s izradom tehničke dokumentacije za izmeštanje, ali je posao, čini se, ubrzan.
 
Ništa u planovima nadležnih organa da se izgradi Regionalni centar za upravljanje otpadom od početka ne oduševljava pojedine stanovnike okoline Klise, Pejićevih salaša i Nemanovaca. Kako je poznato, regionalni centar trebalo bi da u narednih 40 godina zadovoljava potrebe Novog Sada, Bačke Palanke, Temerina, Bačkog Petrovca, Beočina, Srbobrana, Žablja i Vrbasa kroz zajedničku sanitarnu deponiju, reciklažna dvorišta, transfer stanice i postrojenje za kompostiranje otpada.
 
Ukupna površina deponije biće 62 hektara, dok će ceo kompleks imati više od 200 hektara. 
 
Inače, postojeća gradska deponija udaljena je oko 6,3 kilometra od centra Novog Sada i izvor je zagađenja zbog svog trenutno neuređenog statusa. Grupa meštana Nemanovaca od početka realizacije ovog plana ukazuje da će trase dalekovoda, ukoliko budu izmešteni, prelaziti preko njihovih parcela, da će deponija biti na oko 300 metara od njihovih kuća (manje od zakonskog minimuma), te da za deponiju treba pronaći drugu lokaciju.
 
Upitan za mišljenje o žalbama meštana na lokaciju regionalnog centra za upravljanje otpadom, nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je za 021.rs da će uvek biti nezadovoljnih, kao i da se radilo na maksimalnom "uvlačenju" deponije kako ne bi bila blizu kuća, ispod zakonske granice udaljenosti.
"Predvideli smo dodatne zelene pojaseve sa drvećem kako bismo potpuno izolovali lokaciju. Ta regionalna deponija će biti hiljadu puta bezbednija za građane nego što to slučaj sada s ovom deponijom. Verujte, moramo da gledamo opšti interes i spremni smo da dalje razgovaramo, ali i ovo je bio predmet dugogodišnje stručne analize i nezavisni eksperti i urbanisti su odlučili gde će biti lokacija - nije to niko politički crtao", rekao je Vučević za 021.rs marta 2021. godine.
 
Inače, tender za pomenuti, skupoceni posao biće zatvoren 8. septembra, nakon čega će biti poznato ko će zacrtano i izvoditi.
  • Rodjo

    22.08.2023 05:37
    Nisu
    samo gradjani Nemanovaca protiv deponije,ima cestitih i postenih ljudi sa Klise koji su se borili,za razliku od dvojice odbornika(Hemon,Popovic) direktora (Djakovic Radojicic) Amidzica koji je najglasniji za izgradnju(valjda zato sto je clan veca) !bila je tu grupa koja se protivi svemu tome,koja se organizovala i organizovala tribinu o stetnosti reponije ,medjutim pobedio je licni interes tj.novac ! Toboz organizatori tog vida "protesta" su zbrinuti finansijskibod onih kojima je intetes da deponija ostane tu gde jeste(njih nekolicina je u pitanju) !Vidite da nema vise protesta,okupljanja tih istih ljudi,u grupi se niko ne oglasava,jer sve gore navedeno je istina,a Vi objavite ili ne moj komentar,pozz
  • Slavko

    21.08.2023 23:17
    E sada da vidim da li će neko reagovati od ovih "za zaštitu životne sredine " sodrosari, litijumcari,zastitari ptica,zmija,žaba?
    Gde ste sada ekolozi,hoćete sada blokirati auto put ili vam nije placemo za ovo da protestvujete.
  • ZX

    21.08.2023 22:41
    @ Eko
    Šveđani opet slušaju našeg ambasadora/ku kako kaže da u Srbiji 300% đubreta ide na deponije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti