Zasađen zaštitni pojas zelenila oko gradske deponije: "Uvek će biti nezadovoljnih lokacijom"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je, nakon današnje sadnje 3.000 sadnica bresta u Nemanovcima, u blizini gradske deponije, da će uvek biti nezadovoljnih lokacijom koja je odabrana, ali da mora da se gleda opšti interes.
Zasađen zaštitni pojas zelenila oko gradske deponije: "Uvek će biti nezadovoljnih lokacijom"
Foto: 021.rs
Na pitanje 021.rs da li je prostor buduće regionalne deponije na manjoj udaljenosti od kuća od potrebnih 500 metara, što je tvrdnja grupe stanovnika ovog mesta, Vučević navodi da su planovi urbanista vrlo jasni i precizni, te da niko nije pokušao da napravi štetu planirajući novi regionalni centar za preradu čvrstog otpada.
 
"Imali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima Klise, Nemanovaca i Pejićevih salaša i mislim da smo izašli sa najboljim urbanističkim rešenjem za regionalnu deponiju. Svestan sam da, koju god lokaciju nađemo, neko će biti nezadovoljan ili manje zadovoljan jer ne postoji lokacija koju bismo mi mogli da nađemo a da je pristupačna i da u blizini niko ne živi. Mi smo poziciju deponije dodatno uvukli i pomerili od naseljenih mesta i predvideli dodatne zelene pojaseve sa drvećem kako bismo potpuno izolovali lokaciju. Ta regionalna deponija će biti hiljadu puta bezbednija za građane nego što to slučaj sada s ovom deponijom. Verujte, moramo da gledamo opšti interes i spremni smo da dalje razgovaramo, ali i ovo je bio predmet dugogodišnje stručne analize i nezavisni eksperti i urbanisti su odlučili gde će biti lokacija - nije to niko politički crtao", rekao je Vučević za 021.rs.
 
Danas je 3.000 sadnica, koje su donirale "Vode Vojvodine", zasađeno u blizini deponije i trebalo bi da posluže kao odbrambeni pojas ili "ekobarijera". Grad će, dodao je Vučević, u vrlo skup projekat regionalne deponije ući sa Evropskom unijom i Ministarstvo za evropske integracije, a priprema dokumentacije je u toku.
 
"Nećemo se smiriti dok ne saniramo smetlište", rekao je Vučević.
 
 
Predsednik gradskog Saveta za ozelenjavanje prof. Saša Orlović rekao je da je zelenilo u urbanim sredinama naročito ugroženo i da se vitalnost svih zelenih površina mora povećati.
 
"Da bismo ublažili klimatske promene, povećavamo zelene površine bez obzira na oblik tog zelenila, u postojećem zelenilu moramo da povećamo vitalnost zalivnim sistemima. Imamo službu za praćenje bolesti i štetočine na drveću u gradu i suzbijajući ih, drveće je zdravije i vitalnije. Pokušaćemo da, na osnovu doktorata kolege sa Fakulteta tehničkih nauka, primenimo znanja o biljnim vrstama koje najbolje usvajaju štetne PM čestice, te da forsiramo te biljne vrste u gradu", rekao je Orlović.
 
Direktor "Voda Vojvodine" Srđan Kružević rekao je da je ovo prva godina u kojoj su "Vode Vojvodine" odlučile da doniraju sadnice koje nisu iskoristili, umesto da ih prodaju.
 
"Počeli smo dobru akciju i dok ja budem direktor ovog preduzeća, tu akciju nećemo prekidati. Naši kapaciteti pokrivaju 120.000 hektara, a naše potrebe su 80.000 hektara da zanovimo svake godine i imamo sadnica za 40.000 hektara da doniramo. Ove godine su to sadnice koje smo mi uzgajali za vodna područja i sigurni smo da ćemo sledeće godine zasaditi i uzgojiti dekorativne, ali i medne sadnice. Uskoro ćemo prezentovati i zajedničku akciju sa Gradom Novim Sadom, a to je borba protiv onih koji uništavaju riblji fond", poručio je Kružević.
 
Gradonačelnik je otkrio da je Grad preuzeo Park prirode "Begečka jama" od privatnog upravitelja i da će, zajedno sa "Vodama Vojvodine", predstaviti novi projekat za ovo područje, kao budući rezervat prirode.
 
"A isto to ćemo napraviti na Šodrošu i Dunavcu", naveo je Vučević.
 
Podsetimo, grupa građana iz Nemanovaca i dalje je nezadovoljna lokacijom najavljene regionalne deponije, najavljujući postupke protiv čelnika grada zbog blizine granica deponije njihovim domovima. Tu priču u celosti čitajte na OVOM LINKU.
  • Boskic

    27.03.2021 21:33
    Prst na celo
    Fotelju će dobiti neko ko se može staviti u svakodnevni koštac sa gnevnim komsijama. Ženu bi progutali za dan. A i šta bi ona u tim opojnim miomirisima radila...
  • Cvarkov

    27.03.2021 20:44
    @mihailo
    Dzaba,to nije posao za ženu. Deluje primamljivo samo zbog cifre o kojoj je rec ali sto se posla tiče tu govora nema da vodi ona. Stotine miliona će se slivati pa i stoga ona ne može to odraditi ni ispratiti. Zna se ko će na direktorsko mesto
  • Grut

    27.03.2021 13:56
    Al' obavezno da ih zalivate na leto jer od posla vajde biti neće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti