Još uvek bez projekta Botaničke bašte u Podgrađu: Rokovi pomereni po četvrti put

Novi problemi pojavili su se samo nekoliko dana pred istek roka za izradu tehničke dokumentacije za buduću Botaničku baštu u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.
Još uvek bez projekta Botaničke bašte u Podgrađu: Rokovi pomereni po četvrti put
Foto: Pixabay
Projektovanje sada zvanično traje godinu dana duže nego prvobitno postavljenim rokovima, pokazuju izmene ugovora sa izabranim projektantom, firmom "Set" iz Šapca.

Ugovor je izmenjen ukupno četiri puta, sa produžecima rokova zbog različitih opstrukcija i nepredviđenih okolnosti za projektanta. Vrednost posla nije porasla i ostala je oko 30 miliona dinara sa PDV.

Prema poslednjem dogovoru, tehnička dokumentacija i osnov za izgradnju buduće Botaničke bašte trebalo je bude završena 26. avgusta, ali to se neće dogoditi zbog novih problema.
 
"Dana 21. juna 2023. godine dobavljač je predao projekat na tehničku kontrolu. Dana 9. avgusta i 10. avgusta su dobili nekompletne izveštaje tehničke kontrole sa primedbama. Produžen je rok za izradu projektno-tehničke dokumentacije, tako da je novi rok izrade projektno-tehničke dokumentacije 30. oktobar 2023. godine", navodi se u obrazloženju novih izmena ugovora.
 
Botanička bašta jedan je od novosadskih projekata sa turističkim potencijalom. Primarno će služiti za očuvanje biljnog geofonda, ali i kao baza za istraživanja i veza za stručnu saradnju s domaćim i stranim institucijama.
 
Kako je 021.rs već pisao, ukupna površina buduće botaničke bašte je oko 4,2 hektara, a obuhvatiće tri celine: centar za posetioce, izložbeni deo i naučni deo bašte. 
 
Područje na kome se planira je severoistočni obod zone objekta odbrane Hornverka, između linije severnog oboda bedema Petrovaradinske tvrđave i planirane pešačko-biciklističke staze.
 
Trenutno na parcelama na kojima je planirana Botanička bašta postoje nelegalno sagrađeni stambeni objekti koji su predviđeni za rušenje u drugoj fazi izgradnje.

Pomenuto idejno rešenje, odnosno projekat, već je bio na uvidu javnosti i 021.rs je pisao o njemu na OVOM LINKU.

Tehnička dokumentacija neophodna je kako bi sami radovi, bez obzira na idejno rešenje, zapravo i otpočeli.

  • Lehrer

    23.08.2023 09:29
    ...
    Da li je sugrađanima poznato da je na jednom delu planirane botaničke bašte nalazi konjički klub koji je aktivan preko dvadeset godina i broji oko pedeset konja. U okviru kluba postoji škola jahanja, poni kutak za decu i za sportiste preponsko jahanje... Ništa ovde nije planski, jer podrazumeva ukidanje kluba, a pametno urađen projekat botaničke bašte može da obuhvati obe celine, bez štete po klub i posetioce, koji je inače malo poznata prava oaza Novog Sada.
  • Istina

    22.08.2023 22:32
    Bravisima
    Dobro je da se neko izborio za botanicku bastu za NS i Srbiju.
    Hvala ljudima u Istini!
  • G pen

    22.08.2023 10:39
    U prevodu, eto solitera na atraktivnoj lokaciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti