Koliko smeća Limanci bace svakog dana: "Čistoća" radila analizu

Stanovnici Limana dnevno naprave oko kilogram smeća koji završi na Gradskoj deponiji, pokazuju podaci JKP "Čistoća".
Koliko smeća Limanci bace svakog dana: "Čistoća" radila analizu
Foto: 021.rs
Ovo su podaci iz dokumentacije koju je "Čistoća" priložila prilikom poslednjeg zahteva za poskupljenje usluga u julu za 12,5 odsto, kao prilog troškovima koje imaju za odnošenje smeća.

Na Limanima ima 243 kontejnera i u svakom je na dnevnom nivou bilo 126,2 kilograma smeća u proseku.
 
"Čistoća" u ovom dokumentu navodi i da je u prošloj godini odnela 128.329 tona komunalnog otpada u Novom Sadu, koji prema podacima na koje se poziva ima 379.775 stanovnika, što znači da Novosađani godišnje proizvedu oko 337 kilograma smeća, odnosno oko 900 grama dnevno.
Kako je 021.rs utvrdio pregledom dokumenata, "Čistoća" je na Limanu IV u periodu od 21. do 27. marta angažovala četiri kamiona koji su odvezli ukupno 216.140 kilograma smeća.
Prosečno se odnosilo skoro 31.000 kilograma smeća dnevno, a prema evidenciji "Čistoće", najviše smeća se odnosi na ponedeljke u prvoj smeni.
 
Na Limanima živi više od 34.000 stanovnika prema podacima Informatike, odnosno 29.273 prema podacima na koje se poziva "Čistoća", što pokazuje da stanovnici ovog dela grada dnevno stvore kilogram smeća.
 
Statistika pokazuje da se otpad iz stanova uglavnom baca nedeljom uveče ili ponedeljkom, kada su kamioni "Čistoće" odvezli preko 38 tona, što je znatno više nego bilo koji drugi dan, i najbliže je sreda sa oko 35 tona.
 
Ovi podaci pokazuju i da Limanci imaju praksu da smeće uglavnom bacaju u kasnim večernjim ili jutarnjim satima, jer su kamioni iz druge smene nekim danima nosili samo do 700 kilograma, za razliku od prve smene koja je nosila i do 19.000 kilograma.
 
Napomenimo i da je "Čistoća" beležila koliko smeća iznose pojedini poslovni korisnici, kao što su vrtići, škole, fakulteti, studentski domovi, menjačnice, restorani, prodavnice i drugi.
 
Kod ovih objekata se dnevno u proseku odnosi do desetak kilograma smeća za kladionice, kopirnice, menjačnice i trafike, zatim preko 20 kilograma dnevno iz restorana. Prodavnice u proseku dnevno proizvedu 60 kilograma smeća, dok vrtić smeće baca samo dva puta nedeljno i to po 85 kilograma.
Osnovna škola dnevno ima i do 150 kilograma otpada, fakultet i preko 300 kilograma. Od poslovnih korisnika na prvom mestu je Studentski centar, tj. dom na Bulevaru Despota Stefana sa prosekom od 300 kilograma dnevno.
 
Iako za smeće koje je odneto iz kolektivnog stanovanja nije rađena selekcija, to je urađeno za preko 5.300 kilograma iz poslovnih korisnika, tako da se može dobiti slika o tome kakav je sastav otpada. 
 
U najvećoj meri to je organski otpad koji zauzima trećinu i više sadržaja kante, a zatim sledi plastika sa 10 do 20 procenata, pa na kraju papir, aluminijum i ostali materijali. Ova podela odgovara i podacima koji su ranije bili objavljivani u vezi sa sastavom smeća koje se baca na gradsku deponiju.
 
Tako se vidi da iz vrtića organski otpad čini 63 odsto smeća, papir 23 odsto, dok su ostale stavke minimalne. Sličan odnos je i kod studentskih domova, mada je tu papir zamenjen PET ambalažom i plastikom koja zauzima od 12 do 14 odsto.
  • LIMAN 1,2,3,4

    23.08.2023 10:27
    Pa..
    puno smeca, kada se ima i moze se!
  • Eko

    23.08.2023 08:55
    A da Cistoca napravi analizu kako da započne sa reciklažom? Osim sto je ekološki imperativ u reciklaži su i neverovatne pare! Ali u garaza-gradu i državi-na-vodi to nikoga ne zanima…
  • Ištvan Bećar Pecaroš

    23.08.2023 00:54
    Da li je rađena analiza koliko bahato voze kamione za odnošenje smeča i koliko su udesa izazvali?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti