FOTO, VIDEO: Ruši se još jedan simbol novosadske industrije, umesto njega zgrada od 15 spratova

Nekadašnja fabrika Novitet je srušena i uskoro će na njenom mestu početi da se gradi stambeno-poslovni kompleks od 15 spratova.
FOTO, VIDEO: Ruši se još jedan simbol novosadske industrije, umesto njega zgrada od 15 spratova
Foto: 021.rs
Rušenjem jednospratnih ili dvospratnih zgrada, koje su nekada bile fabričke hale i upravne prostorije, završena je istorija nekada uspešnog novosadskog preduzeća, osnovanog 1947. godine kao firma za proizvodnju veša i muške konfekcije DP "Milan Džanić".
Propadanje Noviteta je krenulo još devedesetih godina sa raspadom Jugoslavije i sankcijama, i sve se ubrzalo nakon privatizacije 2004. godine, kada je firmu kupio biznismen Dragan Đurić i postala je deo Zekstre. U narednim godinama skoro sve je rasprodato ili stavljeno pod hipoteku, tako da je na kraju prodato i sedište na Futoškom putu 51.
Novi vlasnik je postala građevinska firma "Rapid invest" i duže od godinu dana se čula nezvanična priča da planiraju da sruše Novitet i tu sagrade stambeno-poslovni kompleks.
 
Uvod u to je bila skica stambene zgrade od 12 spratova koja se pojavila na sajtu arhitektonskog biroa "Masterplan ARC", kao i potom ubrzane izmene gradskih urbanističkih planova kojima se uz taj deo Futoškog puta dozvoljava gradnja zgrada i do 18 spratova.
 
Ovaj regulacioni plan je počeo da se radi krajem prošle godine, i do sada su završeni rani javni uvid i javni uvid na koje je stiglo stotine prigovora građana zbog povećanja spratnosti u ovom delu Telepa. Urbanisti nisu prihvatili prigovore i sada se čeka da Skupština grada usvoji plan, kako bi i zvanično mogla da počne gradnja solitera uz Futoški put na mestima nekada pretežno jednospratnih privrednih objekata.
 
Dok je sve ovo trajalo, "Rapid invest" je na svom sajtu, kao i na društvenim mrežama, počeo reklamiranje i promociju svog budućeg stambeno-poslovnog kompleksa, a nedavno je i fizički počelo rušenje Noviteta.
 
 
Za gradnju stambenog kompleksa za sada nema ni jedne dozvole, što je vidljivo u Registru građevinskih dozvola. Ne postoji ni lokacijska dozvola, što je i očekivano, jer prema važećim urbanističkim aktima trenutno nije dozvoljena gradnja 15-spratnih stambeno-poslovnih solitera na mestu Noviteta, tako da će Rapid morati da sačeka da se usvoji pomenuti regulacioni plan tog dela Telepa uz Futoški put. Takođe, pre samih radova trebalo bi da se napravi i urbanistički projekat koji takođe treba da prođe proceduru javnog uvida.
 
Dok zvanične dokumentacije nema, o tome kako će izgledati stambeni kompleks podaci se mogu uzeti samo sa zvanične prezentacije ili Fejsbuk stranice, gde se kaže da kompleks čine tri stambena i jedan poslovni objekat.
 
 
Onaj poslovni deo reklamira se kao "Novella business centar. Najviša poslovna zgrada u Novom Sadu".
 
"Inovativan poslovni prostor ukupne bruto površine od 23.575 m2 otvorenog tipa, sa fleksibilnom organizacijom prostornih celina, lako se prilagođava potrebama savremenog poslovanja. Udobnost i optimalni uslovi za rad i boravak omogućavaju prostrane terase i krovne bašte sa puno zelenila. Sa čak 15 spratova, ovo je ujedno najviša poslovna zgrada u Novom Sadu. Ističe se i modernom, elegantnom arhitekturom, velikom međuspratnom visinom i staklenim površinama od poda do plafona koje pružaju fantastične panoramske vizure ka svim delovima grada", navodi se u reklami.
 
Stambeni deo planiranog kompleksa na mestu Noviteta reklamira se pod imenom "Novella residence - Udobnost i elegancija u novoj dimenziji komfora".
 
"Stambeni deo kompleksa čine tri lamele sa 279 stanova svih struktura. Udobnost je postignuta kvalitetom materijala gde dominira opeka koja daje toplinu i humaniji pečat ambijentu stanovanja. Svi stanovi su svetli, sa velikim otvorima, komfornim terasama i lepim vizurama ka Fruškoj gori, unutrašnjem dvorištu i parku, ili ka panorami grada. Poseban akcenat je na visokom kvalitetu gradnje, najvišim standardima u zvučnoj zaštiti, izolaciji i primeni konstruktivnih i završnih materijala i opreme premium kvaliteta u stanovima. Unutar kompleksa nalazi se dvorište sa zelenim površinama i dečjim igralištem, fontanom i pešačkim stazama. Ispod površine čitavog kompleksa izgrađena je podzemna garaža sa 693 parking mesta, od čega su 42 individualne garaže. Četiri brza punjača za električna vozila su instalirana na platou kompleksa, uz mogućnost instalacije punjača za individualne korisnike u podzemnim garažama", stoji u opisu stambenog dela Novella.
 
Stambeni deo bi trebalo da budu zgrade niže spratnosti, od osam ili devet etaža.
 
 
Takođe, na sajtu www.novella.rs može se pogledati video render projekta, koji daje i okvirnu sliku kako će soliteri na mestu nekadašnjeg Noviteta izgledati u odnosu na okolni deo Telepa gde preovlađuju prizemne kuće.

Komentari 114

  • Nada

    26.01.2024 07:24
    Akcije Noviteta
    Moja mama je radila u "Novitetu" i ima akcije koje nisu isplacene. Interesuje me koji je put i nacin da one budu isplacene. Ako je fabrika prodata onda valda ti radnici treba da dobiju ono sto im pripada.
  • Александар

    15.09.2023 22:53
    Југоалат
    Дејане, ако видиш коментар јави ми се на мејл akostic231@gmail.com, ишао бих у обилазак.
  • Dejan

    03.09.2023 18:18
    Pitanje
    Dobar dan svima. Da li neko zna sta se desava sa Jugoalatom, jel prodat? Jel ima neko da bi isao snom u Jugoalat, pitam iz razloga što završavam mašinstvo i jako me sve to interesuje, voleo bih da vidim da li je ostalo ista u fabrici. Ne verujem da su ostale mašine, mislim da je to poslednji vlasnik sve unovčio, ali nikad se ne zna... Javite se ako želite da idemo, meni je bas bezveze sam da idem, ako je neko voljan dobrodosao je. Bar jedan bedž da je ostao ili neki projekat, bio bih bas srećan. Hvala svakom ko pročita ovo. Veliki pozdrav za sve!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti