Čekajući semafor na raskrsnici na kojoj je autobus "pokosio" devojku: Već tri godine u planu

Kada je pre tri meseca autobus novosadskog GSP-a udario devojku na pešačkom prelazu na uglu Temerinske i Dositejeve ulice, ponovo se postavilo pitanje nedostatka semafora na ovoj raskrsnici.
Čekajući semafor na raskrsnici na kojoj je autobus "pokosio" devojku: Već tri godine u planu
Foto: 021.rs
Još 2020. godine u planu nabavki našlo se projektovanje semafora na raskrsnici Temerinske, Dositejeve i Almaške, a predviđena vrednost za projekat iznosila je 550.000 dinara. 
 
Iste godine bio je i raspisan tender za izradu tehničke dokumentacije za postavljanje semafora na ovoj lokaciji. Međutim, dalje od toga nije se otišlo.
Novosađani se često žale na ovu raskrsnicu, naročito stanovnici Podbare. Osim nebezbednosti, napominju i nepreglednost same raskrsnice.
 
"Nekada je skoro nemoguće skrenuti iz Dositejeve u Temerinsku ka Klisi zbog nepreglednosti i gužve, i onda se napravi kolona i svi krenu da sviraju", tvrdi jedan stanovnik Podbare.
Da stvar bude još gora, na uglu sa Almaškom u Temeriskoj ulici često se zaustavljaju automobili na putu, na mestima koja nisu predviđena za parkiranje, što dodatno otežava preglednost raskrsnice.
 
Na ovom ukrštanju Salajke i Podbare česte su i saobraćajne nezgode, što se može zaključiti na osnovu ranijih intervencija Hitne pomoći. Na sreću, veliki broj nezgoda završio se bez povreda.
 
Međutim, kako za 021.rs potvrđuju u Policijskoj upravi u Novom Sadu, bilo je i ozbiljnijih udesa.
 
U periodu od početka 2013. godine do leta ove godine, na toj raskrsnici bilo je ukupno 12 nezgoda sa ozleđenim licima. U četiri nezgode povređeni su pešaci, dok su u osam nezgoda povrede zadobili učesnici u saobraćaju u motornim vozilima. 
 
Iz Grada još uvek nisu odgovorili na pitanja 021.rs zašto se toliko odlaže postavljanje svetlosne signalizacije na ovoj raskrsnici, ali u Planu javnih nabavki za 2023. godinu navodi se da su ovi radovi predviđeni u trećem kvartalu i da će cena iznositi skoro devet miliona dinara. 

Tender još uvek nije raspisan. 
U međuvremenu je odlučeno da, nakon žalbi građana, semafor bude postavljen nekoliko ulica dalje, na raskrsnici Temerinske i Patrijarha Čarnojevića.
 
Odluka je doneta ove godine, nekoliko dana nakon što se na ovoj lokaciji dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj je povređeno dete, što je podstaklo stanovnike ovog dela Podbare da ponovo od nadležnih zatraže da se raskrsnica semaforizuje.
 
Odlučeno je da se semaforizuju i druge raskrsnice u Temerinskoj ulici - sa Branka Radičevića i Jug Bogdana, sa dr Jovana Andrejevića i Živojina Ćuluma i sa Tekelijinom. 
  • Daca

    05.09.2023 21:51
    Sajlovo
    Semafor na izlazu sa Sajlova kod Matijevica, hitno! Nisam inzinjer saobracaja, pa ako postoji neko drugo resenje i to je bolje nego sadasnje stanje! Sajlovo je poslednjih godina poprilicno veliko naselje i ukljuciti se na Rumenacki put je stvarno uzas!
  • Alex

    05.09.2023 21:42
    Oni koji ne zive na Podbari ne znaju muku ukljucivanja u Temerinsku ulicu. Probajte od 12-17h da se ukljucite, velika vecina ulica je jednosmerna. Znaci, ili kruziti ulicama na semafor u Gundulicevu ili iz jedne od jednosmernih ulica cekaj po nekoliko minuta dok se ne steknu uslovi.
    Onaj ko nije sa Podbare ili Salajke, njega bas briga, misli na sebe. Dok tako budemo brinuli samo svoju brigu, nece nam biti ni bolje, ni lepse, ni brze. Ili kako vec ide s(ns)logan.
  • Milan

    05.09.2023 19:03
    Svuda u svetu sklanjaju semafore, semafor = zagađenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti