Gornje livade u Novom Sadu ostaju bez livada: Sve više betona, planiraju se objekti

Na delu Gornjih livada, na kom su trenutno neuređene zelene površine i njive, planira se zidanje stambeno-poslovnih objekata.
Gornje livade u Novom Sadu ostaju bez livada: Sve više betona, planiraju se objekti
Foto: 021.rs
Urbanisti ovo predlažu u konceptualnom okviru Plana detaljne regulacije prostora za poslovanje zapadno od gradske magistrale. Predlog se trenutno nalazi na ranom javnom uvidu.
 
Reč je o površini od 47,7 hektara na kom su trenutno njive, livade, neuređeno zelenilo i manji broj kuća.
Obuhvaćena lokacija nalazi se između krajnjeg dela Bulevara Evrope, neposredno pre izlaska na auto-put, i pruge Novi Sad - Orlovat. Prostor se najvećim delom oslanja na atarske puteve, te na Ulicu Angela Vlatkovića i njene delove koji tek treba da budu izrađeni, odnosno na planirani produžetak Ulice Paje Radosavljevića.
Veliki deo prostora je u vlasništvu grada, a u katastarskim knjigama je zabeležen kao njive, ne kao građevinsko zemljište.
 
Prema Generalnom urbanističkom planu Novog Sada do 2030. godine, ovaj deo Gornjih livada je predviđen za poslovanje na ulaznim pravcima, dok se u Planu generalne regulacije prostora za poslovanje u severozapadnom delu grada kaže da tu mogu da se smeste i sadržaji opštegradskog centra. 
 
 
Sve ove urbanističko-birokratske formulacije omogućavaju da se ovde zidaju objekti za proizvodno zanatstvo, magacini, tržni centri, kao i jednospratne stambene kuće sa potkrovljem.
 
Urbanisti u dokumentu navode da je preovlađujući deo prostora namenjen poslovanju na ulaznim pravcima, a u manjoj meri poslovanju sa stanovanjem, porodičnom stanovanju i opštegradskom centru. Predviđa se očuvanje energetskog i železničkog koridora, te arheoloških nalazišta. 
 
"Poslovanje na ulaznim pravcima, kao dominantna namena, planira se uz gradsku magistralu i produžetak Ulice Paje Radosavljevića. U okviru poslovanja na ulaznim pravcima mogu se razvijati različite delatnosti iz oblasti tercijarnog sektora: trgovinske, zanatsko-proizvodne, saobraćajno-transportne, ugostiteljsko-turističke itd. Spratnost objekata će se planirati do P+2(3), osim za objekte specifičnih tehnoloških zahteva i prostorne akcente koji mogu biti viši", navodi se u planu. 
 
 
Na krajnjem severu planskog područja, kod postojeće okretnice autobuske linije 1, planira se zona opštegradskog centra, isključivo trgovinskih ili administrativnih sadržaja (banka, pošta, supermarket) za potrebe korisnika prostora.
 
U konceptualnom okviru plana nema mnogo navoda o zelenilu, pa u tabeli bilansa površina nema ni pomena o zelenim površinama. Ipak, ono što se ukazuje, jeste da se postojanje zelenila predviđa u okviru privatnih parcela, premda nema garancije da će korisnici to i ispoštovati. 
Rani javni uvid u Plan detaljne regulacije prostora za poslovanje zapadno od gradske magistrale traje do 21. septembra, a plan se može pogledati u Mesnoj zajednici "Klisa" na adresi Savska 27, kao i u prostorijama "Urbanizma", na adresi Bulevar cara Lazara 3.
 
Plan se može pregledati na sajtovima Grada Novog Sada i "Urbanizma".
 
Primedbe i sugestije na plan se mogu dostaviti Upravi za urbanizam i građevinske poslove na adresi Školska 3 ili putem elektronske pošte na adresu planiranje@uprava.novisad.rs.
  • Jaggy

    09.09.2023 11:02
    Bez naslova
    Ma da, važno je što višw obradive zemlje naliti betonom... Kako nisu to uzorali pa napravili zadrugu pa posadili žito, ječam, kukuruz, krompir, pustili ovce, krave, koze da brste livadu i stvaraju mleko, sir, kajmak.. Od Vojvodine se prave betonski gradovi a đubre od hrane uvozimo. Svima puna usta ekologije a rade sve kontra.. Važan je samo profit koji ubiraju pojedinci bez etike i morala. Dokle?
  • Митар

    08.09.2023 11:50
    Глобалистички план ,све спрати у градове и контрола је лакша.Срећни градски робови.
  • Duda

    08.09.2023 08:24
    Dozvoljen ogroman priliv stanovnistva. Sta cemo N Sad velikog srca hahaha, pa zidaj do mile volje i rusi sve sto ti smeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti