Na Mišeluku će se bušiti 150 metara dubok bunar

Na Mišeluku će se bušiti bunar dubok 150 metara u sklopu istraživanja potencijala podzemnih voda za potrebe planirane Toplane "Mišeluk".
Ovo će, kako 021.rs saznaje, biti istražna bušotina kako bi se utvrdile geološke karakteristike terena i potencijalne rezerve podzemnih voda, tj. kapacitet vodozahvata bunara, temperatura i kvalitet vode.
Pronalaženje i utvrđivanje kvaliteta i toplote vode je neophodno jer je plan da Toplana "Mišeluk" radi van postojećeg sistema daljinskog grejanja sa bačke strane i da koristi alternativne izvore energije, u ovom slučaju i toplotne pumpe. Novoj toplani za potrebe rada toplotnih pumpi potrebna je količina vode od oko 20 litara u sekundi.
Hidrogeološka istraživanja bi trebalo da se sprovedu na lokaciji na kojoj će se graditi nova toplana, prekoputa ulaza na parking bolnice na Mišeluku. 
 
U tenderskoj dokumentaciji, u koju je 021.rs imao uvid, navodi se da će nakon bušenja bunara, što bi trebalo da traje oko pet meseci, uslediti jednogodišnje osmatranje hidrodinamičkih parametara i uzimanje hemijskih analiza, a zatim izrada Elaborata o rezervama podzemnih voda i konačno izrada Elaborata o uslovima eksploatacije podzemnih voda.
 
Rok za dostavaljanje ponuda na tenderu za radove na bušenju bunara je 22. septembar.
 
Procenjena vrednost ove javne nabavke je 11 miliona dinara bez PDV-a.
 
Plan razvoja sistema daljinskog grejanja na Mišeluku podrazumeva gradnju više odvojenih toplana na području urbanističkih zona Mišeluk II i III. Ove toplane, koje su manjeg kapaciteta nego one na bačkoj strani, bile bi samostalne kogenerativne energetske jedinice, koje koriste geotermalnu energiju podzemnih voda, biomasu, solarnu energiju i drugo, a potrošače bi, osim toplotnom energijom za grejanje i energijom za daljinsko hlađenje, snabdevale i strujom.
Podsetimo da je Novosadska toplana već počela sa postavljanjem vrelovodne mreže u sklopu komunalnog uređenja ovog dela Mišeluku. 
 
Inače, ranija Toplana "Mišeluk" prestala je sa radom 1999. godine, a pod nerazjašnjenim okolnostima opljačkana je 2010. godine. Prostor na kojem se ona nalazi sada koristi Novosadska toplana kao garažu i magacin.
  • Рон Џереми

    09.09.2023 00:05
    Нису неразјашњене околнсти већ опструкција.
    Мали је ово град у њему све се знаааа....
  • Dejan

    08.09.2023 23:45
    Ns
    Wauu,a jel to puno 150 meteri ? Sad kad izbusimo do pola a naplatimo duplo a u pecenjari vec sve dogovoreno !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.